Diverse julemat Garnityr Julemiddag Lammekjøtt Pølse

VERDENS BESTE PINNEKJØTT

Verdens beste pinnekjøtt

VERDENS BESTE PINNEKJOTT

Verdens beste pinnekjøtt kokt på mandelpotetrist med vørterøl

VERDENS BESTE PINNEKJOTT

Pinnekjøtt er hos oss familiens julemiddag nummer én. I mine barne- og tenåringsår lagde mamma svineribbe med medisterkaker og julepølse, men da jeg flyttet ut ble juleribben byttet ut med pinnekjøtt.

Som det meste av julematen, trenger også pinnekjøttet litt planlegging og tilberedning for å bli mørt og saftig. Dropp de berømmelige bjørkepinnene eller risten som har vært regelen i mange år. Hvorfor dette har vært en anbefaling, er meg et mysterium. Maten blir smakløs og kjedelig! Jeg sverger til en annen fremgangsmåte, og følger du den er jeg temmelig sikker på at du blir hekta!

VERDENS BESTE PINNEKJOTT KOKT PÅ MANDELPOTET

Fremgangsmåten er enkel. Du benytter mandelpoteter som rist og dekker potetene med vørterøl. Kjøttet legges lagvis over potetene. Potetene kokes møre i vørterøl/ pinnekjøttkraften mens kjøttet damper. Smart, ikke sant! Vørterølet bidrar også til å gi pinnekjøttet en unik smak- som ikke kan unnværes.

Regelen er at pinnekjøtt damper til kjøttet løsner fra bena (ca 2- 3 timer). Metoden gjør at du slipper å koke poteter ved siden av og du slipper å etterfylle væske. I mens kan du slappe av og nyte julaften sammen med dem du er glad i, drikke kaffe, spise sirupsnipper og nyte høytiden.

Omtrent 20 minutter før servering kan du lage vælas beste kålrotstappe. Jeg sverger til Hellstrøm sin oppskrift- berømmelige prikken-over-i-en. Ubeskjedne mengder av ekte meierismør, litt sting av cayennepepper topper dette til et uforglemmelig måltid.

Se gjerne Fransk løksuppe med vørterøl og Perfekt helstekt kylling med vørterøl. Vørterøl er en ypperlig smaktilsetning i mat.

Pinnekjott kokt på mandelpotetrist

Potetene blir ikke til mos selv om de koker i flere timer.  Til restemat: server potetene sammen med pinnekjøttwraps 🙂

Verdens beste pinnekjøtt kokt på mandelpotetrist med vørterøl og kålrotstappe, ca 4 porsjoner:

Pinnekjøtt:
 • ca. 2 kg pinnekjøtt, (kjøtt av lam av god kvalitet)
 • ca. 1 kg mandelpoteter
 • 3- 6 dl vørterøl (1-2 flasker, må være nok væske til å dekke potetene)
 1. Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt for å gjenskape kjøttets struktur. Beregn alt fra tolv timer til et døgn i vann. Jeg skifter vann 2 ganger i løpet av denne tiden.
 2. Vask mandelpotetene, men sørg for at skallet er like helt. Legg potetene i en stor kjele. Tilsett vørterøl slik at det dekker potetene. Beregn 1-2 flasker vørterøl. Blir det for lite øl, så etterfyll med vann. Kok opp og la det småkoke på lav varme.
 3. Legg pinnekjøttet på kryss og tvers over potetristen.
 4. La dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minimum 2 timer, gjerne det dobbelte).
 5. Når kjøttet løsner fra beina, etter ca. 2-3 timer så er pinnekjøttet spiseklart. Først må det likevell en tur innom stekeovnen for å få det perfekte resultat.
 6. Legg pinnekjøttet på et stekebrett, og stek ca 5-10 minutter på 230 grader (forvarmet ovn) på nest øverste rille- til kjøttet har fått en flott farge.
 7. Sjyen kan brukes ved at den kokes opp. Tilsett litt fløte, smør og hakket persille. Smeltet smør funker også like bra.

beste mos til pinnekjott

Bedre kålrotstappe finnes neppe!

Kålrotstappe:
 • 1 kg kålrot, terninger
 • 200- 250 gram smør
 • cayennepepper
 • salt og pepper

Kok kålrotbitene møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og tilsett terningene i en blender. Kjør til det blir en fin purè sammen med smøret. Smak til med cayennepepper, salt og hvit pepper. Kålrotstappen skal være fløyelsmyk og den smaker helt fantastisk. Smørmengden gjør virkelig susen sammen med cayennepepper!

Pinnekjott kokt på mandelpotet

Server kokte gulrøtter, erter og stekt vossakrov ved siden av.

Da gjenstår det aller beste, nemlig å nyte årets julemiddag. Gled deg og Bon Appétit.