Desserter

Tjukkmelkspudding med villbringebær

Tjukkmelkspudding

Jeg har plukket enorme mengder villbringebær i år. Av disse lekre små har jeg laget bringebærsyltetøy, bringebærpai, bringebærsirup, frosset en hel del til smoothies og bringebærsaus. Fredagskveld forberedte jeg en helnorsk dessert til lørdagskosen: tjukkmelkspudding med villbringebær. For å fjerne enhver tvil om dette ble bra! Det ble superdigg, og her i huset har vi allerede spist flere porsjoner.

Tjukkmelkspudding med villbringebær

Tjukkmelkspudding med villbringebær

  • 2 1/2 dl fløte
  • 90 g sukker
  • 1 liten vaniljestang eller ½ stor vaniljestang splittet på langs
  • 2 plater gelatin eller 2 ts gelatinpulver rørt ut i 2 ss vann
  • 1/2 sitron finrevet skall
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss limesaft
  • 2 dl tjukkmjølk fra Røros

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. La ligge i 5 minutter. Snitt vaniljestangen langsgående, og skrap ut frøene med en kniv. Kok fløte forsiktig opp. Tilsett sukker, vaniljestang, frø, revet sitronskall, sitron- og limesaft. La blandingen trekke noen minutter. Smak til, og sil blandingen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de i fløteblandingen til alt er smeltet. Avkjøl litt før tjukkmelken tilsett, og rør/ visp godt.

Hell tjukkmelkpudding over i dessertskåler. Avkjøl i kjøleskap til massen er stivnet (omtrent 3-4 timer) før bringebærsaus helles over.

Tips: Skyll alltid vaniljestang etter bruk og tørk. I denne oppskriften brukes den samme vaniljestang til å lage bringebærsirup (steg 2). Etter at vaniljestang er tørket, legg den i et lufttett rent glass med sukker. Samle på noen vaniljestenger, og blend i en blendermaskin. Det er dette som kalles ekte vaniljesukker! 😉

Tjukkmelkspudding med selvplukket bringebær

Bringebærsirup:

  • 600 gram villbringebær
  • 3 ss sukker (eventuelt sukrin)
  • 250 gram lys sirup. Jeg benytter Lyles Golden Syrup (et sunnere alternativ lønnesirup)
  • 1-3 ss sitronsaft

Kok bærene på svak varme sammen med sukker noen minutter til de blir myke. Hell de over en sil, og press saften ut. Tilsett sirup, varm til kokepunktet, og smak til med sitronsaft. Helles over i sterilsert ren flaske og oppbevar kjølig. Bringebærsirupen smaker helt fantastisk etter 3-5 dager- ren, frisk, søt, syrlig og deilig på smak. Hvor lang holdbarhet er uvisst, men jeg har erfart at den er like god på smak etter 14 dager. Det viktigste er at sirupen oppbevares i en sterilisert flaske, kjølig og mørkt.

HER er lignende oppskrift på jordbærsirup. Begge sirupene passer ypperlig til nær sagt all mat. Perfekt på toast med serranoskinke, saus på Parmakyllingen (supersaftig og sommerlig), perfekt dressing på DENNE SALATEN og det som måtte friste. Vel, dette er steg 1 av 2 til å lage bringebærsirup til tjukkmelkspudding.

Bringebærsirup til tjukkmelkspudding (steg 2)

  • 2 dl bringebærsirup
  • 1 (stor) stjerneanis + gjenbruk av den splittede vaniljestangen fra tjukkmelkspuddingen

La småkoke til sirupen er halvert. Når væsken er noe avkjølt/ lunken ha i 90 gram ferske villbringebær. La trekke i 15 minutter før dette helles varsomt over pudding. Ønskes gele, tilsett 1 gelatinplate i bringebærsirup. Husk da skal gelatin være oppbløtt i kaldt vann i 5 minutter, kryst vannet og tilsett i varm bringebærsirup. Jeg liker bringebærsirupen rennende som skaper kontrast til den faste tjukkmelkspuddingen

Tjukkmelkspudding med bringebær

Her er desserten servert i rommelige dessertskåler, men jeg synes det var bedre å servere tjukkmelkspudding i små dessertskåler som bildet viser under. Da får en langt flere desserter enn få og store.

Villbringebær og deilig tjukkmelkspudding Se de deilige vaniljefrøene i desserten på bildet ovenfor. Ekte vanilje er en fantastisk naturlig smaksforsterker. Jeg maser av og til om gode råvarer gir god smak på maten. En god vaniljestang skal være myk og lukte godt. En kan se om vaniljestang er bra, som bør ha en fin glinsende overflate. Jeg kjøper vaniljestang i glass.

Håper dagens dessert tips frister. Det er nå villbringebærene er modne, i alle fall her i Trondheim. Ut og plukk, og lag deg en deilig helnorsk dessert! 🙂