Garnityr Saus & dressing Torsk og skrei

Skrei med sauterte grønnsaker, jordskokkchips, mandelpotet og jordskokksaus

Skrei med sauterte gronnsaker, jordskokkchips, mandelpotet og jordskokksaus
Skrei med sauterte grønnsaker, jordskokkchips, mandelpotet og jordskokksaus

 

Fisk er noe jeg spiser mye av. Opptil 2-3 måltider pr uke, og jeg blir neppe lei. Det smaker like digg hver gang, så metter det på en behagelig måte (ikke lik en blyklump som oksekjøtt har en tendens til) så er det jo veldig sunt. Jeg varierer stort sett alltid med tilbehør fordi jeg liker å eksperimentere, men noen gjengangere blir det jo. Lik denne fiskeretten som smaker usigelig godt (om jeg skal være ærlig). Jeg får lissom aldri nok av den. Det er vel et sabla godt tegn!

Sammen utgjør ingrediensene en fabelaktig smaksharmoni: superjammi skrei, jordskokk både crispy chips og kremet saus, sauterte rotgrønnsaker og bakt mandelpotet.
Tips: I disse dager selger Rema 1000 fersk skreifilet til 59 kr pr kilo.

Skrei med sauterte gronnsaker, jordskokkchips og jordskokksaus

Bakt skrei med sauterte grønnsaker, jordskokkchips, mandelpotet og jordskokksaus:

Begynn med det som tar lengst tid (denne rekkefølgen):

Bakt mandelpotet:

 • 8-10 poteter
 • olivenolje
 • maldonsalt og nykvernet pepper

Skrubb og vask mandelpotetene. Ringle over olivenolje, maldonsalt, pepper og masser inn. Jeg velger å beholde potetskallet på (det sies at næringen ligger like inntil skallet, i tillegg piffer og gir det bedre helhetsinntrykk). Ta en titt på dette innlegget. Stek potetene midt i ovn på 180 grader i ca. 20-30 minutter. Rist formen 3-4 ganger under steking slik at potetene trekker til seg olje, krydder og at de blir jevnt stekt.

Kremet jordskokksaus

 • 1 sjalottløk, finhakket (20 gram)
 • 3 jordskokk i tynne skiver eller små terninger, (ca 100 gram)
 • 1 dl fløte
 • 1,5 dl hvitvin/ eplemost
 • litt vann fra blender
 • sitronsaft, salt og pepper

Fres løk og jordskokk til de blir blanke i noen minutter. Hell i fløte og hvitvin. La det koke til jordskokkene er møre (omtrent i 15- 20 minutter). Pass på at jordskokkene skjæres enten i tynne skiver eller små terninger (disse små knollene krever tid før de blir møre).  Hell alt over i en blender. Blend til sausen blir glatt, jevn og fin. Hell sausen tilbake i kjelen. Etterfyll ca ½ dl vann i blender (få med restene) og hell i kjelen. Kok opp og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.

Bakt skreifilet

Forvarm ovn på 200 grader (etter at mandelpotetene er ferdige). Beregn 200 gram skreifilet pr person. Skjær skreifileten i serveringsstykker. Legg dem på en smurt ildfast form og dryss over salt.  Har du ikke skrei kan du bruke torskeloin. Salte torsken godt og la det virke i 15- 20 minutter. Tørrsalting gjør fisken fastere. Skyll av og tørk. Del loin i 4 deler og bak fisken i stekeovn omtrent i 8 minutter.

fritert jordskokkchips

Fritert jordskokkchips

Rens og skjær jordskokk i løvtynne skiver. Jeg benytter mandolin. Varm solsikkeolje til 140 grader, og friter jordskokkchips i flere omganger. Når det slutter å bruse er de ferdige. Legg chipsene umiddelbart på tørkepapir og dryss over salt.

Sauterte selleri- og gulrotterninger

 • 100 gram sellerirot
 • 50 gram gulrøtter
 • olivenolje
 • smør
 • sitronskvett

Skjær grønnsakene i jevnstore terninger. Varm stekepanne og ha i olje og smør. Stek grønnsakene i noen få minutter på middels sterk varme mens du rører hele tiden. Dryss over en sitronskvett og ha på litt salt og pepper.

Godt måltid!