Søt gjærbakst

SJOKOLADEBOLLEKAKE MED PERLESUKKER

BollekakeNom, nom, nom- er dette verdens beste bollekake med sjokolade og perlesukker mon tro!

Bollekake med sjokoladeLukten av gjærbakst, traktet kaffe og synet av nystekte varme sjokoladeboller gleder en enkel sjel som meg. Dette er noe jeg alltid har satt pris på, og får meg til å minnes kjære mamma som var glad i å bake. Jeg vil anta jeg arvet hennes bakeglede.

Bollekaken med sjokolade og perlesukker bakte jeg på palmesøndag, og du kan tro det smakte digg. Litt ekstra kos og hygge er jeg flink til å verdsette. Hva med deg?
bollekakeoppskrift

Bollekake med sjokolade og perlesukker

Til denne porsjonen trenger du en springform, 25 cm i diameter. Steketemperatur 200 °C, over og undervarme.

  •  50 gram mykt smør
  • 1 1/2 dl hel melk
  • 1 egg
  • 10 gram fersk gjær, rød for søte gjærdeiger
  • 1/3 ts luftigere bakst
  • 60 gram sukker
  • 1/2 ts malt kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 300- 350 gram hvetemel
  • 1 pk Smelt sjokoladeknapper

Tilsett alt det tørre i en bakebolle med eltekrok (hold igjen endel av melet). Rør alt godt sammen. Smuldre gjæren for hånd og tilsett det tørre. Visp melk og egg sammen og varm opp til lunken temperatur. Tilsett det våte i det tørre mens maskinen elter deigen. Tilsett eventuelt mere mel dersom deigen virker løs. Når deigen har blitt fastere (slipper kanten i bakebollen) tilsett smørterninger litt etter litt mens maskinen elter smøret godt inn i deigen. La deigen elte i ca 7- 10 minutter middels hastighet.

Dekk til med plastikk over bakebollen, og hev på et lunt og trekkfritt sted i 1 time. Etter endt hevetid er deigen doblet seg. Del deigen i emner og trill hvert emne i en tykk pølse. Del pølsen opp i like 7 store bolledeler, og form boller sammen med Smelt sjokoladeknapper. Fordel bollene i en smurt form. Etterhev under plast på et lunt sted ca. 45 minutter.

Pensle og dryss over perlesukker. Stek bollekaken gyllen i ca. 20- 30 minutter. Ved servering setter du hele bollekaken frem på bordet og bryt av bollene. Bollene er ferdige når de har fått gyllenbrun, fin og jevn farge.

TIPS: Når du skal lage en gjærdeig, er det lurt å bruke så lite mel som mulig. Det er lettere å justere en løs deig til passe fast konsistens enn det motsatte.

PS: Etter 10-15 minutter steketid hever bollene seg betraktelig større.

god bollekakeoppskrift

Avkjøl på rist.

PS: jeg smelter av og til sjokolade og heller over kaken like før servering. Du kan tro dette er den ultimate bollekaken for sjokolademonstre som meg! 🙂