Pølse Svinekjøtt

Saltkjøtt og kålstappe på feittirsdag

Saltkjøtt og kålstappe på feittirsdag

Feittirsdag saltkjott og kaalstappe

I følge tradisjon så er feittirsdag siste dag før faste, og i dag skal du fråtse i god og kraftig tradisjonsmat! Feittirsdag eller som vi i trøndere sier «feittisdan» er dagen før fastetiden som begynner tirsdagen etter fastelavnssøndag. Siste dag før fasten skulle det tradisjonelt fylles opp med kraftig tradisjonskost som rømmegrøt, saltkjøtt og kålrotstappe eller annet. Det er fortsatt mange steder i Norge, spesielt i Trøndelag der tradisjonen holdes i hevd.

Hvert år på tirsdagen etter fastelavn feires også den internasjonale pannekakedagen. Har du lyst å lage pannekaker i stedet for saltkjøtt? Her finner du mine oppskrifter på pannekaker.

Saltkjøtt og grove polser

Saltkjøtt med stappe er god norsk tradisjonrett som vi bør ta vare på. Rimelig er det også. 1 kg salt svinebog koster under 50-lappen på Rema 1000.

Saltkjøtt og kålstappe på feittirsdag, 4 personer:

  • 1,1 kg salt svinebog, uten ben
  • 11 dl  vann
  • 5 svarte pepperkorn
  • 1 lite laurbærblad

Del svinebog i to (mindre koketid). Beregn 1 liter vann pr kg kjøtt. Legg svinebog i usaltet kaldt vann og kok opp. Skum av hele tiden. Når vannet er ferdig skummet tilsett pepperkorn og laurbærblad. La stå å småkoke i 2- 2 1/2 time til kjøttet er mørt.

Sil kraften, og oppbevar kjølig eller frys ned.

Tips: Når jeg først koker kjøtt som er såpass rimelig og godt, så hiver jeg oppi en kilo eller to ekstra (kjøttet kan brukes til lapskaus eller ertesuppe).

beste mos til pinnekjott

Jeg mener dette er verdens beste oppskrift på kålrotstappe (Kredit Eyvind Hellstrøm).

Kålrotstappe:

  • 1 kg kålrot
  • 200- 250 gram usaltet smør
  • knivspiss cayennepepper
  • salt og pepper

Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann, sil av vannet. Hell kålrabien i en blender sammen med ca 200 gram smørterninger og cayennepepper. Kjør dette til den nesten er som en pure, men med små klumper. Smak til med salt og pepper, juster eventuelt med mere cayennepepper.

Saltkjott og stappe

Tilbehør: Stek grove pølser, kok poteter og gulrot. Server smeltet smør ved siden. Dryss over hakket kruspersille og spis deg god og mett!

Hvilken mattradisjon er fra ditt distrikt på feittirsdagen?