Andre kaker Terter & paier

Ripsbærpai med vaniljekrem

Ripsbærpai med vaniljekrem

Ripsbaerpai

God formiddag alle sammen 🙂

Denne paien laget jeg for noen uker siden da jeg plukket siste rest av ripsbærene som var modne. Kanskje det fortsatt finnes modne ripsbær enkelte steder i vårt vidstrakte land, og hvorfor ikke da lage en forfriskende ripsbærpai med vaniljekrem til helgen? Kjempegodt og en utrolig lekker sommerdessert som alle kommer til å like. Har du ikke ripsbær, så kan du selvsagt benytte andre bær- aller helst syrlige bær.

RIPSBÆRPAI MED VANILJEKREM:

Paibunn 3+2+1:

  • 300 gram hvetemel
  • 200 gram usaltet kaldt smør, i terninger
  • 100 gram melis
  • 1 egg

Bruk hendene og smuldre mel, melis og smør. Tilsett 1 kaldt egg og bland inn. Tertedeigen er nå klebrete. Ha plast rundt den, og sett til kjøling min 4 timer eller mer.

Kjevle deigen flat, stor nok til å dekke en paiform + kanten. Min form er 22 cm i diameter, og jeg har løs bunn. Smør paiform, og dryss mel over terteformen. Legg deigen godt ned, og skjær av kantene. Stikk gaffel noen ganger i bunnen. Sett paien 30 minutter i kjøleskap slik at deigen får satt seg. I mens kan du lage vaniljekremen.

vaniljekrem

Vaniljekrem:

(oppskriften gir 6 dl vaniljekrem)

  • 2,5 dl H-melk
  • 2,5 dl fløte
  • 1 vaniljestang (skrap ut frøene)

Bland dette sammen og varm opp til kokepunkt (ikke koke). Både frø og vaniljestang skal i blandingen. La stå å trekke 5 minutter. Visp litt for å røre vaniljefrøene fra hverandre.

  • 4 eggeplommer
  • 100 gram sukker
  • 40 gram maizennamel

Pisk egg og sukker godt. Tilsett og pisk maizennamel godt inn.

Ta ut vaniljestang fra den varme melken. Nå er det viktig å helle en syltynn stråle av den varme blandingen inn i eggblanding mens du visper kraftig. Begynn svært forsiktig å helle den varme blandingen i eggene (unngå eggerøre). Når du har tilsatt alt det varme så pisk godt. Hell alt tilbake til kjelen og kok forsiktig opp under pisking (pass på at det ikke brenner seg). Når det begynner å putre så vil blanding raskt tykne, så pass på og pisk hele tiden til du kjenner at nå er den tykk nok. Vaniljekremen vil tykne litt til- så stopp i tide.

Etter at paien har satt seg (i kjøleskapet 30 minutter), forvarm ovnen på 180 grader. Ha ca. 2 ½- 3 dl vaniljekrem i paibunn og 150 gram ripsbær over kremen. Stek 30 minutter til den begynner å få farge. Avkjøl terten i romtemperatur. Dryss over litt melis før servering (ripsbæren er litt sure så litt melis søter bærene).

Husk: vask og tørk ripsbærene før de haes på kaken

Enjoy 🙂