Vegetar

Portobelloburger

Disse veganske «kjøttburgerne» er laget i hovedsak av den aromatiske sopparten portobello, og passer ypperlig på Kjøttfri Mandag. Oppskriften er beregnet for sanne soppelskere- som blant annet meg. Sopp blir endel brukt som «kjøtterstatning» både når det gjelder smak, konsistens og utseende. Hvorfor lage «kjøtt» i en vegansk/vegetar utgave undrer muligens noen! Helsemyndighetene anbefaler å begrense inntak av rødt kjøtt, og da kan det være kjekt med et alternativ for dem som liker kjøtt, eller et godt middagstips til vegetarianere.

Saftig portobelloburger med hjemmelaget urtedressing, rød løk, salat og hamburgerbrød.

Disse burgeren er ikke beregnet for deg som aldri har laget hjemmelagde vegetarburger (oppskriften er litt avansert, men ikke verre at du mestrer den). Ønsker du å lære deg å lage vegetarburger, da kan du trygt starte med å lage DISSE.

Når en først «knekker» koden hvordan lage veggisburgere, så er det enkelt. Det som er viktig å huske er at vegetarburgere trenger et bindemiddel, og jeg bruker enten kikertermel eller havregryn. Riktig mengde og forhold gjør burgerne  faste, fine, og lette å jobbe med.

Bildet under: Skjær squash i like store skiver, grill (eller stek i panne) dem mens de pensles med olivenolje. Dryss maldonsalt og nykvernet pepper. Sett en tapas/kjøttbolle på tapasstick sammen med nygrillet squash, romansalatblad og avslutt med å toppe det hele med en urtedipp/saus (oppskrift kommer). Knalldigg!

Portobelloburger (8 stk):


Forklaring til bildet under

 1. 100g havregryn
 2. 100 g portobello (sopp) most i stavmikser
 3. 1 potte kruspersille- finhakket
 4. 50 g champignon (sopp) most i stavmikser
 5. Hakket 100 g champignon (små biter)
 6. 150 g hakket portobello
 7. 4 store fedd eller 6 små hvitløk

I tillegg trenger du:

 • Kok opp 5 ss soyasaus og tilsett 3 ss sukker/ sukrin og rør inn
 • 1 1/2 dl varmt vann, og rør inn 1 ts grønnsaksbuljong
 • litt pepper

Ut ifra disse ingrediensene lagde jeg 6 portobelloburgere samt 8 kjøtt- eller tapasboller.
Se bildene under.

Tapasbollene er best når de er kalde, som jeg dippet i urtesaus.

Her følger en forklaring til bildet under:

 1. Ha i alt det tørre i en bolle.
 2. Rør godt.
 3. Alt er godt rørt sammen.
 4. Ha i alt det våte (søt soyasaus og grønnsaksbuljongvæske). Rør godt, og la trekke i 30 minutter. Trykk massen sammen i trekketiden.
 5. Hell massen over en sil, og press ut væsken.
 6. Form til tapasboller, eller…
 7. Til burgere.
 8. Varm en stekepanne til middels sterk varme, og stek.

Fremgangsmåte hvordan lage portobelloburger:

Hvorfor sile ut saften kan kanskje noen tenke. En må tilsette væske for at havregrynene skal bli våte og fungere som bindemiddel. Soppen er rik på væske, og når væske tilsettes med salt, så trekkes væsken ut- derfor dannes mye «unødvendig» væske i trekketiden. Dermed må væsken fjernes, for å få en god sammenhengende, klebrig «kjøttmasse». Viktig at en følger med hvor mye væske som skal presses ut for å skape den riktige konsistensen. Bildene viser at mine burgere ble lette å forme før steking.

Har du ikke hamburgerbrød, men et godt brød i hjemmet, så fungerer det like bra. Grill en brødskive eller to i en stekepanne med litt ekstra virgin olivenolje til skiven blir litt crunchy. HER er en oppskrift på glutenfritt hamburgerbrød for glutenallergikere. Legg noen salatblader på hamburgerbrød/skiven, dressing, løk og tomat (ønsket tilbehør), og topp det hele med en Portobelloburger. Like god til lunch som til middags eller kvelds. Gjør det enkelt, og spis også burgeren kald hvis du vil (jeg synes den er best på smak- mye aroma).

Håper dette burgertipset falt i smak. Liker du veggisburger?