Brød & rundstykker Frokost og lunsj

PERFEKTE FLETTELOFF

Perfekte fletteloff- luftige med litt sprø skorpe.

luftige fletteloff

God morgen kjære lesere og alle matinteresserte 🙂

Jeg antar at det er flere enn kun meg som elsker gjærbakst. Alt smaker så mye bedre når en baker selv. Mulig jeg ble preget av min kjære mamma. Hun var den typiske husmoren fra 70-tallet med blåfargede hårruller i håret, ikledd et blomstret forkle mens hun lidenskapelig var fordypet i en eller annen matrett på kjøkkenet. Hun bakte store brød i langpannen (uten brødformer). Om kvelden ropte mamma mine søsken og meg inn. Vi var det jeg vil karakterisere som utebarn. Vi var høyt og lavt, sparket fotball, gikk langrenn, hoppet jet-ski og rente slalåm. Romolslia i Trondheim hadde tilrettelagt godt for at vi barna kunne boltre oss i gøyale aktiviteter. Plastret kneskåler, albuer og hender var litt typisk meg- noe arrene vitner om i dag.

Var det høst, så var vel jeg den heldigste jenta i gaten! Mamma lagde nemlig verdens beste tyttebærsyltetøy. Hemmeligheten var å tilsette mye vaniljesukker og sukker, så klart. Nybakt brød med tyttebærsyltetøy- det var barndomslykke. Kanskje det var disse minnene som bidro til at det vokste frem en yrende matinteresse hos meg!

Om du er som meg og elsker gjærbakst- anbefales dagens oppskrift nettopp til deg. Neste gang du planlegger den rustikke og kjente 70- talls retten: ferske reker, loff, majones med sitronskiver- så vet du nemlig hva du skal bake 😀

perfekte fletteloff

Oppskriften gir to lubne, digge og perfekte flettloff.

PERFEKTE FLETTELOFF:

  • 750- 800 gram hvetemel
  • 1 ss. sukker
  • 1 ts. salt
  • ½ pk fersk gjær eller en halv pose tørrgjær
  • 1 egg
  • 2 ½ dl vann
  • 2 dl melk
  • 40 gram smør

Tilsett alt det tørre i en bakebolle, men hold igjen ca. 100 gram hvetemel. Rør dette sammen.

Tilsett egg, melk + varmt vann slik at temperaturen blir omtrent 25 grader, og rør dette sammen. Eventuelt varm det våte i en kasserolle for å få riktig temperatur. Tilsett det våte i det tørre (med unntak av smøret og melet som er holdt igjen). Elt deigen i 10 minutter. Om deigen trenger og mettes mer, tilsett litt og litt mel, og elt dette godt inn.

For å få perfekte fletteloff er følgende triks som gjør de så innmari gode. Etter at deigen har eltet i ca. 10 minutter, og deigen slipper kantene i bakebollen, tilsettes (tempererte og myke) smørklatter, litt om gangen, mens smøret eltes godt inn. Total eltetid ca.15- 20 minutter (det er bedre å elte lenge enn litt for lite). Dekk tilslutt bakebollen enten med lokk eller plastikk. La heve 1 time på et lunt sted- til deigen har hevet seg til dobbel størrelse.

Del deigen i to, og del hver deigklump i tre like store deler. Jeg bruker vekt og veier de tre delene. Trill til tre like avlange pølser (ca. 40 cm lange). Flett tre av pølsene til en flette og legg fletteloffen på et bakepapirkledd stekebrett. Klem endene godt sammen, og gjør tilsvarende med den andre deigklumpen (trill ut tre avlange pølser som flettes til en fletteloff). Strø litt hvetemel på loffene (gir en rustikk look). Dekk til med et rent klede. Etterhev i 45 minutter.

FLETTELOFF

Stekes midt i ovnen på 190 grader i 35-45 minutter, til du ser at fletteloffene er gylne og fine. Avkjøles på rist.

Tips: Server nystekte fletteloff sammen med ferske reker, sitronskiver og majones. Klassikeren som smaker like godt om sommeren som på vinteren. Oppskrift på majones finner du HER.

reker og perfekte fletteloff

Har du noen hyggelige barndomsminner om mat, og liker du å bake gjærbakst?

 

snapchat

Sees på Facebook og Instagram 🙂