Garnityr

Perfekt pommes frites- Michelin stjerne verdig

Perfekte pommes frites av Heston

Av og til er jeg nerdete når det kommer til mat. I dag kan jeg skylde på matlagingsguden Heston Blumenthal. Han har laget tv-serien In search of perfection, som gjør at både du og jeg kan lage gourmetmat som en Michelin kokk. Hestons oppskrift på How to cook perfect chips blir like snasen hver gang!

Heston har også en vanvittig god oppskrift på Helstekt kylling KLIKK HER, som er bloggens mest besøkte kylling oppskrift.

Jeg anbefaler frityrkoker (stabil temperatur). Slik staselig mat fortjener all den pleie, omtanke og presisjon fra start til slutt. Ikke kast bort tiden med en kjele og termometer. Når kald pommes frites haes i frityroljen synker temperaturen som forringer sluttresultatet. Jeg snakker av erfaring. Poenget med oppskriften er å lage pommes frites utenom det vanlige!

Oppskriften krever følgende:

 1. frityrkoker
 2. beate- eller bakepotet (kokefast)
 3. solsikkeolje/ frityrolje
 4. salt
 5. + dose tålmodighet

Fremgangsmåten er litt omstendelig, men ikke krevende. Arbeidsinnsatsen er ikke all verden du trenger bare litt tålmodighet, og det kan du tro det er verdt! Fikk du lyst å lage disse supersaftige, smakfulle, passe salte pommes frites med vidunderlig tynn og knasende skorpe?

Perfekt pommes frites- Michelin stjerne verdig

 • Beregn ca 1 kg poteter til 2 personer. Potetene skal kuttes i like store rektangulære deler. 1,5 cm diameter er passe tykkelse, og litt svinn blir det (svinnet kan til fordel brukes til potetmos, pytt i panne, omelett etc).
 • Legg de opphøgde potetene i kaldt vann i 5 minutter, deretter la de renne under kaldt vann i 5-10 minutter (vaske av overflødig stivelse)
 • Kok opp en stor gryte med vann og litt salt.
 • Trekk potetene i kokvarmt vann (så vidt små kokebobler i vannet) i ca. 10- 20 minutter, til potetene blir ruglete med sprekker i kantene. Pass på så det ikke blir potetsuppe!! SE HER. Denne ruglete overflaten gjør at pommes frites blir sprø.
 • Bruk en hullsleiv til å fiske opp potetene.
 • Legg pommes frites på rist. La potetene dampe seg tørre før de settes i kjøleskap i 30 minutter. Den kalde og tørre luften trekker fuktighet ut og ”potetkjøttet” blir fastere .

1.gangs koking pommes frites

 • Varm frityrolje til 130 grader. Ha i potetene. Friter pommes frites til overflaten begynner å få litt farge, ca 5 minutter. Har du mange poteter så kan det være at du må fritere i flere omganger. Det du skal se etter er at pommes frites får en lys gyllen farge. Pommes frites er fortsatt litt for fuktig på dette tidspunktet, og det blir vi kvitt ved å avkjøle de for 2. gang.

1. gangs fritering Heston pommes frites

 • Sett pommes frites for siste gang i kjøleskapet 30 minutter. Nå kan de også fryses for lengre lagring. Dermed kan store mengder pommes frites lages på forhånd. Ta opp ønsket mengde for siste gangs fritering.
 • Friter i ca 8-10 minutter på 190 grader (avhenger selvfølgelig av tykkelsen på potetstavene). Skal være gyllenbrun farge med en sprø skorpe.

Perfekt pommes frites

La pommes frites renne av på matpapir før servering. Dryss over maldonsalt.

Server rykende varm gjerne med aioli. Bedre enn dette blir det neppe!

Smarte tips for å spare litt penger og tid:
 • Sil frityroljen for gjenbruk og oppbevar kjølig.
 • En rimelig pommes frites kutter er tidsbesparende.

Dette er et måltid som du sent kan glemme!

Følg meg gjerne på →  Facebook ← og → Instagram