Kylling

Perfekt helstekt kylling- Michelin stjerne verdig

Helgrillet kylling
Helstekt kylling

[fblike url=»https://www.facebook.com/pages/elinlarsennet/153211728108923?ref=hl» style=»standard» showfaces=»false» width=»450″ verb=»like» font=»arial»]

Oppskriften er hentet fra matgeniet Heston Blumenthal som er hovedpersonen i serien Mersterkokken Heston. Jeg tilberedte og stekte nøyaktig etter Hestons anvisning og metode (video HER). Konklusjon: Dette er desidert den beste, mest saftige og smaksrike kyllingen jeg og Stian noensinne har smakt! Hvis instruksene følges blir resultatet så fenomenalt bra at det fortjener en Michelin stjerne!

Helstekt Kylling, Michelin stjerne verdig

3 steg

 1. Kylling i saltlake
 2. Steking og hviletid
 3. Bruning

Start med å løsne kyllingen fra hyssingen. Ta lårbenene ut fra kroppen. Jevn temperatur på kjøttet gjør at det blir jevnt stekt.

 1. Legg kyllingen i saltlake. 60 gram salt pr liter vann. Tilsetter du mer salt enn angitt kan kjøttet bli tørt.
  Kylling i saltlake
  Kylling i saltlake

  Saltlaken endrer strukturen i proteinene slik at kyllingen holder på væsken.
  Dekk kyllingen med plastikk og la den ligge i lake over natten i ett kjøleskap. Neste dag tørk laken av kyllingen. Fyll åpningen med en neve timian og en hel sitron. Gni inn skinnet med smør.

  Fylt og smurt kylling
  Kylling dekket i smør
 2. Steking: 90 grader i minst 1 ½ time. Høy varme gjør at kjøttet trekker seg sammen slik at saften presses ut. Lav temperatur gjør at saften forblir i kjøttet.
  Ikke fortvil om stekingen ikke avgir god lukt i huset. Heston hevder at bra lukt er tapt smak!
  Oppskrifter fra produsentene oppgir angitt tid for steking, men dette viser seg ofte å være feil som resulterer til tørt og trevlete kjøtt. Hvordan skal vi da vite når kyllingen er ferdig stekt?
  Heston sier at den pålitelige teknikken er å benytte et steketermometer som settes i den tykkeste delen av kyllingen. Anbefalt kjernetemperatur er 75 grader, men Heston synes 60 grader gir best resultat.

  Helstekt kylling 60 grader
  Anbefalt kjernetemperatur 60 grader

  Kyllingen skal hvile i 45 minutter utildekket. Hviletid er viktig for et godt resultat som betyr at saften holder seg i kjøttet. Begynner en å skjære i kjøttet under hviletiden siver saften ut som resulterer til tørt kjøtt. Kyllingen blir ikke kald under hviletiden.

 3. Tilslutt brunes skinnet i ovn på maks temperatur 225 grader i 10- 15 minutter. Pensle med smør før den settes i ovnen.
 4. Oppskjæring. Ta av bryststykket først. Skjær det opp på tvers av fibrene.

  Perfekt helstekt kylling
  Saftig helstekt kylling

Bildet over viser hvor supersaftig kyllingen ble. Den smelter på tungen! Beviset om at saften er i kjøttet ser du på bildet nedenfor. Utrolig mørt, saftig og kyllingkjøttet smaker vidunderlig!

Her er en oppskrift på Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter og maiskolber der samme metode er benyttet. Kjempebra resultat også på kalkunkjøtt.

Perfekt stekt saftig kylling
Supersaftig kyllingkjøtt

[fbshare type=»button»]Jeg vil benytte meg av metoden i framtiden, men neste gang skal jeg steke kyllingen til temperaturen viser 70 grader. Hestons tips på 60 grader synes jeg ikke ble bra nok.

Michelin grillet kylling
En eller flere Michelin stjerner verdig!

Håper dagens tips var nyttig 🙂

snapchat

Følg meg gjerne på → Facebook ← og → Instagram