Perfekt helstekt kylling med vørterøl og bakte grønnsaker
Heisann. Det er endelig fredag og snart helg 🙂
Good news! Nå kan du lage kylling på lik linje som Michelin restaurantene gjør ved hjelp av en temmelig enkel metode! Teknikken innebærer at du legger en hel kylling i saltvann. Noe så enkelt garanterer nemlig et smakfullt, perfekt og saftig kyllingkjøtt.
Bloggens desidert mest leste og en av de mest populære oppskriftene er Perfekt helstekt kylling- Michelin stjerne verdig. Oppskriften viser viser steg-for-steg hvordan lage perfekt helstekt kylling, og metoden er utarbeidet av matgeniet og Michelin kokken Heston Blumenthal.
Dagens middagstips er inspirert av Heston, men kyllingen er stekt på en annen måte, som kanskje gir et enda bedre smaksresultat! Har du tilgode å teste metoden? Da har du en ypperlig mulighet den kommende helg. Bedre helstekt kylling får du neppe et annen sted enn den du lager selv!
Før du begynner, les innlegget. Det er kun punkt 1 fra oppskriften du skal gjøre. Fra før har jeg laget Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter og maiskolber og nå i dag Perfekt helstekt kylling med vørterøl. Begge oppskriftene er laget ut i fra grunnoppskriften.
PERFEKT HELSTEKT KYLLING MED VØRTERØL FOR 4
- 1 hel kylling, ca 1,5 kg
- kaldt vann + salt
- smør
- 1 pk, ca 700 gram søtpoteter, i mellomstore biter
- 30 fedd hvitløk, fjern skallet
- 1 rød chili, fjerne frø og kutt i skiver
- 1 sitron, delt i ca 9 deler
- 4 gulrøtter, i mellomstore biter
- litt olivenolje
- 2/3 flaske vørterøl
- salt og pepper
Start kvelden før og følg punkt 1 fra grunnoppskriften.
Dagen etter: skyll og tørk kyllingen godt (utvendig og innvendig) med matpapir. Lirk opp skinnet og legg rause smørklatter under. Masser inn smør også på skinnet sammen med maldonsalt, nykvernet sort pepper og litt tørket timian. Snitt kyllingen ved brystbenet og brett den ut. Den skal ikke deles i to, kun skjæres ved brystbenet slik at hele kyllingen ligger med kjøttsiden ned.
Smør en ildfast form. Fordel hvitløksfedd, bitene av sitron og chili i midt på formen. Legg kyllingen oppå aromatene. Fordel biter av gulrøtter og søtpoteter langs kyllingen. Hell vørterøl i formen og litt olivenolje over grønnsakene sammen med litt salt og pepper. Kjøttbein fra kyllingen+ smør+ aromater+ vørterøl blir til en fantastisk smaksrik kjøttkraft 😉
Stek kyllingen i 30 minutter på 100 grader. Øk steketemperaturen til 140 grader og ovnsstek kyllingen ca 1 time. Ta kylling ut og la den hvile i ca 20minutter. Du skal ikke dekke til kyllingen mens den hviler (kjøttet blir ikke kaldt).
Pensle kyllingen med kjøttkraften hvert 5 minutt i hviletiden (som bidrar til at kyllingskinnet blir veldig godt).
Opplysning: Når kjøtt stekes så trekkes kjøttsaftene ut. Det er viktig at kjøtt alltid får hvile etter steking. Hvorfor? Jo, fordi i hvileperioden trekker kjøttsaftene tilbake til kjøttet og resultatet uteblir ikke! Et fantastisk saftig og smaksrikt kjøtt.
Øk steketemperaturen til 200 grader. Sil kraften og legg aromatene (som lå under kyllingen) til side slik at dette nå ligger rundt kyllingen sammen med grønnsakene. Stek/ brun kyllingen i ca 20 minutter til den får en gylden fin farge. La kylling hvile noen få minutter før servering. Pynt med litt ferske, finhakkede urter.
Mens kyllingen brunes, kok kraften og reduser til ønsket smak. Jo mer reduksjon- desto kraftere og renere smak på sausen. Om det behøves smak til med litt soyasaus og visp inn en smørklatt.
For å kvalitetssikre at kyllingen er ferdigstekt så bruk et steketermometer. Heston anbefaler at kjøttet stekes til det når en kjernetemperatur på 60 grader, men det mener jeg er for lite (som jeg vet flere har erfart). Husk: kjøttet ettersteker under hviletiden med noen få grader. Jeg anbefaler at kyllingen stekes til den når en kjernetemperatur på 70- 75 grader.
Server vælas beste kylling sammen med grønnsakene, saus og gjerne lettkokte asparges- noe som knaser og bidrar til en behagelig brytning i tekstur.
Bildet over: fotografert dagen etter og dermed er den ene halvparten av kyllingen fortært.
Gled deg til helgens store høydepunkt 🙂