Garnityr Saus & dressing Sei, hval, kveite, breiflabb og piggvar

Pannestekt piggvarfilet med blomkålpuré og soya-hasselnøttsmør

Piggvar er kanskje en av de beste fiskesortene vi har i Norge. For å kjøpe kvalitetsfisk anbefaler jeg å handle hos en fiskehandler (unngår at fisken blir pumpet med saltvann for å øke volum). Jeg handlet hos Meny på Solsiden og jeg vil rette en ekstra takk til Jørgen for den hyggelige servicen. Foruten piggvar så kjøpte jeg noen ferske reker (rekeskallet lager jeg kraft av).

Pannestekt piggvar med blomkålpuré og soya- hasselnøttsmør (1 person)

Begynn å lage blomkålpuré for 1 person:

  • 300 g blomkålbuketter
  • kokes møre i lettsaltet vann (viktig at de blir møre ellers blir puré kornete)

Damp vekk væsken fra blomkålbukettene. Kok 1 dl h-melk på svak varme til redusert mengde ca ¾ dl. Mos blomkål med stavmikser og tilsett 20 g usaltet smør, ½ dl melk og 1 ss fersk sitronsaft. Smak til med salt, visp godt og se om blomkålpuré trenger mer melk.

Soya- og hasselnøttsmør:

Brun usaltet 40 g smør på middels varme. Brun til smøret slutter å boble( bruse eller koke) og litt til. Jeg har varme på ca 5 (1-9). Varm separart 2 ss soyasaus til den reduserer til 1 ss. Bland smør og soyasaus. Tilsett men dette skal ikke kokes:

  • 2 gram- 1 ts finhakket ingefær
  • 2 gram- 1 ts finhakket hvitløk
  • 2 gram- 1 ts finhakket gul løk
  • 2 ss hasselnøtter kuttet i flak (vask og skyll godt før bruk)
  • liten neve (2-3 ss fersk finhakket) gressløk eller bladpersille

Pannestekt piggvarfilet:

Jeg kjøpte en filet med skinnside (gir best smak). Siden skinnet veier endel så valgte jeg å kjøpe 350 g filet. Jeg lar fisken temperere før steking.
Varm en stekepanne på middels sterk varme og tilsett litt olivenolje og usaltet smør. Legg skinnsiden ned, og dryss litt maldonsalt og nykvernet pepper på kjøttsiden. Stek skinnsiden til den får en gyldenbrun farge (1-2 minutter) og øs over smør på fisken mens den stekes. Snu fisken og stek knapt  1 minutt til, eller la trekke noen minutter før servering. Siden piggvar er en flat fisk er den kjapp å steke- så pass på at den ikke overstekes..

Server forvellet brekkbønner og ferske reker ved siden av.

Denne fiskeretten ble knallgod. Hvem elsker ikke hvit fisk kombinert med mild blomkålpuré og smakfull soya-nøttesmør! Sausen ga den perfekte balanse med sine crispy nøtter. Dette frister til gjentagelse, og neste gang går jeg for samme oppskrift, men med litt mere nøtter i soya-hasselnøttsmøret.