Andre kaker Festkaker Formkaker Kremkaker

Marsipankake/ Åpen Valnøtt til 17. mai

Marsipankake/ Åpen Valnøtt til 17. mai

Marsipankake aapren valnøttEn av mine svakheter er kaker, og jeg er selverklært kakemons. Åpen valnøtt er marsipankaken som passer ypperlig på 17. mai kakebordet. Pyntet med bær i det norske flagg er den et flott syn. Det fortjener vel alle kakebord nå som Norge feirer 200 år med egen grunnlov.

aapen valnot marsipankake

Åpen Valnøtt smaker fantastisk godt og gjør at du skulle ønske hver dag var 17. mai. Hipp, hipp hurra for 17. mai og kaken med lag av ekte vaniljekrem, ferske jordbær, marsipan og andre godsaker.

Slik lager du årets marsipankake:

Jeg baker 2 sukkerbrød i springform 25 cm i diameter. Oppskriften nedenfor er til et sukkerbrød.

Marsipankake

Marsipankake:

Sukkerbrød:

  • 5 egg
  • 125 gram sukker
  • 100 gram hvetemel
  • 3/4 ts bakepulver

Forvarm ovn på 180 grader. Visp egg og sukker luftig. Sikt det tørre og vend inn med en slikkepott. Stekes i 30-35 minutter midt i stekeovn til sukkerbrød er gyldent. Avkjøl på rist før kaken taes ut av formen.

Pisk 4 dl kremfløte sammen med 4 ss melis til krem.

Annet som du trenger er et beger (400 gram) ferske jordbær (skjæres i skiver), blåbær, valnøtter (ca 6 ss hakket), 2 dl appelsinjuice, Odense ferdig marsipanlokk, og syltetøy Nora Moste Jordbær (390 gram).[divider_flat]

Vaniljekrem av Sverre Sætre

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1/2 dl H-melk
  • 3/4 dl kremfløte
  • 55 gram sukker
  • 30 g eggeplomme (2 små egg)
  • 20 gram maisenna

Splitt vaniljestang og skrap ut frøene. Ha i 2 dl melk, fløte, sukker, vaniljestang og frø i en kjele og varm til kokepunkt. Rør 1/2 dl melk sammen med maisenna, og rør inn eggeplommene. Hell 2/3 av den varme væsken opp i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med visp. Tilsett deretter alt tilbake i kjele, og kok opp mens du visper. La det småputre i 1 minutt. Ta ut vaniljestang og hell vaniljekrem over i en bolle, og dekk til med plast. Settes umiddelbart til kjøling.

17 mai marsipankake

Slik lager du Åpen valnøtt:

Del de to kakebunnenene midt i slik blir det 3 lag med kakefyll. Legg en kakebunn på serveringsfat, og sett kakering fra springform rundt kaken. Appelsinjuice skal fordeles på alle kakebunnene (dette gjør kaken saftig og mere smaksrik). Fordel litt juice over kakebunn med en spiseskje. Syltetøyet skal fordeles på to bunner, tøm halve glasset på denne bunnen. Legg et lag med jordbærskiver som dekkes med halvparten av vaniljekremen.

Legg på kakebunn nr 2, som igjen dekkes med litt appelsinjuice. Legg et tykt lag med pisket krem (husk at du må ha krem til å dekke resten av kaken). Dryss over valnøttene, og legg på kakebunn nr 3. Fordel resten av syltetøy, jordbær og resten av vaniljekremen. Legg på siste kakebunn som resten av juicen helles over. Sørg for at kaken er rett, og fordel et jevnt lag med krem. Klipp en runding bakepapir, ca 10- 12 cm i diameter og legg den midt på toppen av kaken. Ta vekk kakering.

Kjevle Odense marsipanlokk jevnt. Dryss litt melis eller mel på bakested for å unngå at marsipanen kleber seg fast. Det er viktig at marsipanlokk blir langt og bredt, fordi det er enklere å legge på marsipanlokket fint. Legg marsipanlokket på. Start med å jevne toppen på kaken med hånden for å få kaken jevn og få ut luftbobler. Jobb slik med lokket hele veien langs kantene mens marsipanen strekkes. Se HER for instruksjonsvideo. Bakepapir ligger nå under marsipanlokk. Skjær tre kryss i marsipanen midt på toppen, og vær forsiktig slik at du ikke skjærer i bakepapiret. Brett marsipanen til siden, slik du åpner kaken (Åpen valnøtt). Nå kommer bakepapir til syne, fjern det forsiktig, pynt deretter kaken med jordbær, blåbær og melisdryss.

17 mai marsipankake aapen valnott

Det er også fullt lovlig å lage denne kaken utenom 17. mai! 😉

Velbekomme.