Kalkun

Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter og maiskolber

Langtidsstekt kalkun med sjysausEt herlig gourmetmåltid til en slunken pengebok!

Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter, maiskolber og sjysaus er et fantastisk godt måltid til en rimelig penge om en skal sammenligne alternativet.

I januar kjøpte jeg en frossen kalkun på tilbud til 120 kr som veide 6 kg (20 kr pr kg). I tint tilstand ble den partert og kjøttet veide 4,5 kg. Kalkunbrystene veide i overkant 920 gram.

Over til alternativet (produsent partert kalkun og selges som ferskvare). I butikken forleden sjekket jeg av ren nysgjerrighet kg-prisen på kalkunbryst som kostet 140 kr. Det var litt av en prisforskjell!

Jeg kjøpte en frossen kalkun på 6 kg til 120 kr. Utav den fikk jeg følgende: 2 x 920 gram kalkunbryst+ 2 kalkunlår+ 2 kalkunvinger= 4500 gram kalkunkjøtt. Skroget veide 1500 gram, og jeg utnytter alle delene ved kalkunen. Skroget koker jeg kraft av. Slikt blir det himla god mat av til en rimelig penge.

Middagen er beregnet for 6 personer. Til tilbehør kjøpte jeg to pakker søtpoteter (1500 gram) og maiskolber. Jeg beregner verdien på kalkunbrysten til 80 kr. Totalt koster middagen for 6 personer kr 210,- (pr person kr 35,-). Da er det fortsatt rester igjen av kalkunbryst!

Ingredienser som smør, olivenolje, chili, persille etc er basic råvarer hjemme hos meg og ikke innkalkulert i regnestykket. Selvsagt er fersk kalkun bedre på smak, men sammenligningen viser at mat ikke nødvendigvis trenger å være kostbart, og det finnes en tilberedingsmetode som resulterer i kanongodt kalkunkjøtt! Kalkunlår, vinger og skrog er ikke medberegnet i kuvertprisen.  De kjøttdelene benyttes til andre matretter.

Hvordan kan jeg kalle måltidet gourmet! Svaret får du under bildet 😉

Langtidsstekt kalkun med chili- og persillesmor

En av de mest besøkte blogginnleggene er: Helstekt kylling- Michelin stjerne verdig. Den viser en detaljert fremgangsmåte hvordan du kan tilberede og steke kylling perfekt. Metoden er utarbeidet av Heston Blumenthal som har forent vitenskapen med sine kokkekunster på kjøkkenet.

Jeg benytter teknikken ofte når jeg helsteker kylling. Metoden endrer strukturen i proteinene slik at kyllingen beholder kjøttsaften og forblir supersaftig. Ikke nok med at kjøttet er saftig. Høy steketemperatur betyr tap av smak, derfor langtidsstekes kylling på lav temperatur som gir best kjøttsmak.

I dag gjelder oppskriften partert kalkun og det funket bra. Perfekt saftig kjøtt, mye smak og et deilig rimelig middagsmåltid 🙂

Langtidsstekt kalkun

Langtidsstekt kalkun:

La kalkunen tine langsomt, omtrent i 2-4 dager i kjøleskap (kommer an på størrelsen). Parter slik at du har 2 bryst, 2 lår og 2 vinger + skrog. Kok deilig kalkunkraft av skroget. Oppskrift finner du HER (oppskriften tar utgangspunkt i kylling, men kalkun funker like bra).

Følg anvisningen til Hestons metode her. Jeg anbefaler deg å lese fremgangsmåten nøye for et perfekt resultat! Når kalkunen er tint og partert må forberedelsene starte kvelden før.

Neste dag tørk kalkunstykkene godt med matpapir.

  • 150 gram smør, mykt
  • 1 rød chili, skivet (liker du ikke sterk mat, så fjern frøene)
  • 2 ss flatpersille, finhakket
  • 4 hvitløk, knust finhakket
  • ½ appelsinskall, finrevet
  • salt og pepper
  • 1 dl hvitvin

Temperer smør og tilsett alle ingrediensene og rør godt (unntatt vin). Ha urtesmør under skinnet på kalkun og fordel resten på skinnet. Legg kjøttet på en langpanne og hell hvitvin i bunnen. Jeg steker alle delene av kalkun (ikke skrog). Lår og vinger blir restemat til salater og annet.

Sett et steketermometer på den tykkeste delen av kjøttet. Kalkunen skal langtidssteke på 90 grader til temperaturen viser 70 grader (3-4 timer). La kalkunstykkene hvile i 25- 30 minutter. Imens stekes 1,5 kg søtpotetbåter på 200 grader i omtrent 20- 30 minutter til potetene er møre. Ha potetene på et stort stekebrett, ringle over rikelig med olivenolje, salt og pepper. Vend på potetbåtene etter 15 minutter steketid.

Stekt kalkun med sotpoteter

Sjysaus:

Hell sjyen fra kalkunen over i en kasserolle. Kok opp og smak til. Reduser gjerne til 3-4 dl- bedre og klarere smak. Smak til med salt, pepper, sukker og/ eller litt sitronsaft. Tilsett maizena hvis du ønsker en fyldigere sjy.

Øk temperatur på stekeovn til 225 grader. Pensle kalkunstykkene med litt sjy, og stek til de får en flott gyllen farge i 10-20 minutter.

Stek 4 maiskolber i litt smør på middels varme. Jeg delte pr kolbe i 3- deler.

Stekte maiskolber

Langtidsstekt kalkun

Velkommen til bords! 🙂