And Diverse julemat Garnityr Julemiddag

Krydderstekt andebryst med ovnsbakte søtpoteter og delikatesseløk

Krydderstekt and

Jeg har fått en ny favorittmiddag, og det er et riktig deilig gourmetmåltid. Dagens oppskrift passer best til festlige anledninger, høytider og/eller til helgen.

Jeg ble inspirert av Familiekokeboken ved Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen. Jeg brukte samme framgangsmåte når det gjelder steking og delvis krydderblanding- noen modifikasjoner. Fantastisk smaksopplevelse takket være disse gutta. Den perfekte rosa fargen på anden kommer dessverre kommer ikke fram på bildene.

Stekt andebryst med ovnstekte søtpotet og delikatesseløk (1 porsjon)
Tips: les hele oppskrift grundig før du setter i gang.

Start først med å måle og kutte opp alle ingredienser.

12 små delikatesseløk med skall bakes på  220 grader i 20 minutter midt i ovnen, med  en klunk olivenolje over. Deretter flyttes løken til nederst rille i ovnen og søtpoteter bakes midt i ovnen. Søtpoteter skal være like store (terninger)- vendt i olivenolje, maldonsalt og nykvernet pepper. Stekes ca 15 minutter på 200 grader. Skal ikke bli myke (helt gjennombakt), skal fortsatt beholde litt av sin fasthet. Løken popper lett ut av skallet etter endt steketid, og den smaker fantastisk godt- masse deilig smak og aroma.

 Hvordan steke andebryst:
Jeg kjøpte en hel and (Holte som er økologisk og som blir et rimeligere alternativ enn å kjøpe ferdig partert produkt). Jeg parterte anden til 2 store bryst, 2 lår, og kjøttbiter- og ben som jeg skal koke kraft på. Jeg er alene så da rutet jeg opp et andebryst på 300 g (på langs og på tvers). Drysset litt maldonsalt på begge sidene av brystet, og det var temperert før steking. Tro det eller ei- hver smitt og smule ble spist opp, så 300 g var ikke for mye for min del.

For å få god smak på andebrystet er riktig steketemperatur særdeles viktig. Slik gjør du:

Forhåndsvarm en panne på middels varme, og legg bryst med fettsiden ned (ikke tilsett noe smør eller olje). La fettet bli skikkelig sprøtt- ikke brent. Det må steke på fettsiden i ca 10- 15 minutter, før det vendes med kjøttsiden. Stek deretter kun i 1-2 minutter. Er brystet riktig stekt er det perfekt rosa.

Når brystet er ferdigstekt pensle det på begge sider med krydderblanding:

  • ¼ ts malt stjerneanis
  • 1/3 ts nykvernet pepper
  • ¼ ts kardemomme
  • 1 ss finrevet appelsinskall

La brystet hvile i 10 minutter på et lunt sted mens du lager sjyen. Denne krydderblandingen gir en fantastisk smak på kjøttet- kan ikke unnværes.

Sjysaus:
Kok ut pannen med andefett, ½ dl appelsinsaft, ½ dl eplemost og eventuelt restene av kraften fra de stekte delikatesseløkene. La koke noen minutter, og tilsett 2 ss soyasaus og kok opp. Avslutt med å pisk inn 20 g usaltet smør.

Velbekomme

 

[typography font=»Just Another Hand» size=»40″ size_format=»px»]Ønsker alle en riktig fin helg, og jeg håper middagstipset frister.[/typography]