Supper Svinekjøtt

KJEMPEGOD ERTESUPPE MED SALTKJØTT

tradisjonell ertesuppe med saltkjott

Jeg elsker norsk tradisjonsmat, og det bringer frem mange vakre barndomsminner. Mamma og pappa vokste opp på landsbygden Selbu, ca. sju mil utenfor Trondheim. Kanskje du har hørt Selbus slagord: ”Selbu er et lykkeland”! Noe jeg kan bekrefte er sant 🙂

Kjempegod ertesuppe med saltkjøtt er dagens oppskrift

Mine barndomsår ble tilbragt i lykkelandet, hver eneste sommer, på hytten vår like ved Selbusjøen. Stranden het Putten, og badenymfen som jeg var, lå å vaket der i timesvis, uansett vær. Jeg husker jeg likte ekstra godt å bade når regnet øste ned. Det ble lissom så mye varmere i sjøen og mer behageligere. Åh, hvor jeg skulle fått skrudd tiden tilbake, kun for å oppleve en av disse ubekymrede barndomsdagene, i lykkelandet, i Selbu, ved hytten vår eller i Putten!

Selbu et lykkeland

Bildene over er fra tiden i Selbu. Putten var et samlingssted, både for voksne og for oss barna. Det er koselig å se i gamle bilder og minnes barndommen fra lykkelandet.

På ettermiddagen pleide mamma og rope oss barna inn til middag. Mor var av den gamle garden, og svært stolt av sitt opphav, dens tradisjoner og sin kjære hjembygd Selbu. Hun kunne snakke timesvis om bygdas tradisjoner.

Jeg merker at jeg smiler mens jeg skriver disse linjene i dag. Det var en fin tid, med mange viktige verdier og tradisjoner som min mor ga meg- uten at jeg visste noe om det!

SE OGSÅ SALTKJØTT MED KÅLSTAPPE

Så her er en ny oppskrift på norsk tradisjonsmat: Kjempegod ertesuppe med saltkjøtt. For meg er det ikke kún en oppskrift, nei, dette er så mye mer enn det! En vidunderlig blanding: nostalgi + lykkelige barndomsminner + verdier som mor overga til meg + fantastisk smak og mat+ rimelig middag.

gul ertesuppe med saltkjott

KJEMPEGOD ERTESUPPE MED SALTKJØTT, 6-8 PORS
 • 1,5 kg saltet svineknoke
 • 8-10 svarte pepperkorn
 • 500 gram tørkede gule erter
 • 4 gulrøtter, i terninger
 • 2 stilker stangselleri, i terninger
 • ½ kålrot/ eller sellerirot, i terninger
 • 1 purreløk, i strimler

Kjempegod ertesuppe med saltkjøtt krever noe forberedelsestid, men det er den verdt. Tro meg! Maten i seg selv krever minimalt med prepping, men ertene må bløtlegges ½ døgn og kjøttet må kokes noen timer. Oftest gjør jeg dette kvelden før. Neste dag koker jeg ertene møre, kutter grønnsakene og skjærer opp kjøttet. Gjør du som meg, tror jeg du vil oppleve at dette var en meget kjapp og snasen metode å lage fantastisk tradisjonsmat som smaker vidunderlig digg.

REKKEFØLGE:
 1. Legg ertene i bløt.
 2. Kok kjøttet mørt (skum av ved oppkok).
 3. Klargjør og kutt opp grønnsakene (gjøres dette kvelden før, legg grønnsakene i kaldt vann).
 4. Neste dag: hell av vannet og skyll ertene. Tilsett kaldt vann (nok til å dekke ertene) og kok ertene møre.
 5. Ta opp svineknoken, sil kraften.
 6. Skjær opp kjøttet i passelige biter (skjær vekk fett og bein).
 7. Kok opp kjøttkraften like før ertene er møre. Tilsett grønnsakene og kok møre.
 8. Tilsett ertene (med kokekraften) oppi kjøttkraften.
 9. Tilsett kjøttet og vend alt godt inn.

snapchat

SLIK GJØR DU:

Legg ertene i rikelig med vann i ca. 12 timer (aller helst kvelden før). Ertene sveller ut i løpet av natten, så sørg for at det er nok vann i kjelen.

Neste dag/ eller samme kveld: Del svineknoken i to (trenger mindre koketid). Legg svineknoken i en stor kjele og tilsett kaldt vann og svarte pepperkorn (nok vann til å dekke svineknoken). Kok opp og skum av. La småkoke i omtrent 2- 3 timer (til kjøttet løsner fra skanken). Aller best resultat får jeg når jeg koker kjøttet kvelden før, og lar den ligge i kjelen sammen med kraften natten over. Metoden gir en fantastisk smaksrik kraft som er selve grunnlaget for en kjempegod ertesuppe med saltkjøtt. Kjøttet koker seg selv, så den prosessen krever ingen ting av deg.

pris pr porsjon ertesuppe med saltkjott

Bildet over: Sluttprisen for kjempegod ertesuppe med saltkjøtt, pr porsjon kr 15, 34,- Tradisjonmat er ofte en billig løsning både for studenter (med en stram økonomi) og en stor barnefamilie.

SE OGSÅ LAPSKAUS I BRUN SAUS
NESTE DAG:

Hell av vannet på de utbløtte ertene. Skyll og hell i kaldt vann (nok til å dekke ertene). Kok til ertene er møre, ca 40-60 minutter. NB: ikke kok ertene for lenge slik at de mister litt av sin faste konsistens- så følg med!

Velger du å koke kjøttet samme dag, beregn ca. 3 timer før servering. Etter endt koketid, sil kraften. Skjær vekk fett og bein, og kutt kjøttet i spiselige biter.

Kok opp kjøttkraften og tilsett grønnsakene. Kok møre (beregn 4-7 minutter). Tilsett tilslutt ertene + kokevannet (fra ertene) og kjøttet. Smak på kjøttkraften om den kan trenge mer vann (kan bli litt salt pga saltkjøttet).

NB: At jeg koker ertene i vann (ikke kjøttkraften) forringer ikke smaken på suppen. Kjøttkraften blir fantastisk når jeg koker kjøttet kvelden før, og blir ytterligere forsterket når jeg koker grønnsakene i kjøttkraften og tilsetter vannet som ertene er kokt i.

oppskrift ertesuppe med saltkjott

Fortvil ikke om du synes dette ble overkant mye middag, og du frykter at du må kaste restematen. Kjempegod ertesuppe med saltkjøtt smaker nemlig enda bedre som restemat, og pga kraften (inneholder salt) holder restematen seg suverent i kjøleskapet opptil en uke 🙂

Ertesuppe med saltkjott

Server kjempegod ertesuppe med saltkjøtt sammen med flatbrød og gjerne kokte poteter.

Håper dagens middagstips og delte minner fra en lykkelig barndomstid falt i smak 🙂

Følg meg gjerne på -> Facebook <- og -> Instagram <-