Pålegg

Jordbærmarmelade med vanilje og sitron

Jordbærmarmelade med sitron og vanilje

Våkne tidlig en solskinnsmorgen å tøfle i all stilhet til kjøkkenet. Sette på kaffetrakteren, og kjenne lukten av nytraktet kaffe bre seg. Sjenke en kopp mens to skiver brød ristes. Smøre de rykende varme skivene med jordbærmarmelade. Kan det bli bedre enn dette?

Jordbærmarmelade med vanilje og sitron

Jeg ville lage en litt annerledes marmelade i år. Pga tradisjonens tro bruker jeg kun sukker og noen ganger sitron, men denne gangen dristet jeg å tilsette vanilje og sitron. Vågestykket ga lønn- marmeladen ble akkurat nok krydret med noe av det beste jeg vet- ekte vanilje. Sitronen løfter smaken litt, og den er like viktig.

En vaniljestang kan variere både i lengde, tykkelse og ikke minst i smak. Jeg kjøper vaniljestang på glass. Jeg synes de bevarer sin autentiske smak, holder seg fuktig, myk, og lukter/ smaker deilig vanilje. Vaniljestang i pose er ofte tørre og inneholder mindre smak og aroma. Siden vaniljestang varierer i lengde, tykkelse og aroma er det viktig å «smake» seg  fram med mengden som er oppgitt. Det må ikke være for mye, men akkurat passe nok. Overkant med vanilje blir overveldende og slår ihjel den deilige  jordbærsmaken.

Jordbærmarmelade

Hjemmelaget jordbærmarmelade med sitron og vanilje

  • 500 gram korona jordbær- skjæres i biter
  • 1/4- 1/2 vaniljestang- prøv deg litt fra
  • 250 gram syltesukker
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 liten ts finrevet sitronskall (kun det gul- ikke det hvite som gi bitter smak)

Kok jordbærene i 7 minutter. Mos bitene med en gaffel, eller raskt med en stavmikser. Del vaniljestang i to og skrap ut frøene Tilsett vaniljefrø og stang. Småkok i 3 minutter. Sett kjelen tilside. Tilsett sukker og rør ut. Ha i sitronsaft og skall, kok raskt opp. Ta ut vaniljestangen, skyll og tørk den, og legg i tett boks sammen med sukker. Samle noen vaniljestenger, knus de i en blender sammen med sukker, slik blir det ekte vaniljesukker av.

Hell marmeladen over på rene glass (kokt i vann) og oppbevar kjølig. Kan også fryses men ha da marmeladen i esker som tåler å fryses.

JordbærmarmeladeNyt dagens viktigste måltid med verdens beste jordbærmarmelade! 🙂