Vegetar

JEERA ALOO MED EN TWIST- BILLIG, KJØTTFRI MANDAGSMAT SOM UTGJØR EN FORSKJELL

Aloo jeera indisk potetrett

Jeg antar dagens overskrift ble noe gresk for noen, eller hva? Men, den er ikke gresk, men den er indisk. Alle dere som følger meg på snap visste nok at dette er en indisk potetrett, men dagens oppskrift mener jeg er litt smartere enn selve orginalen!

Apropo snap, i dag deler jeg en sår og personlig sak om meg og bloggen. Det er noe jeg har strevet med i mange år, og kommer kanskje til å slite med resten av livet! Vil du vite hva hva det er- så ser du det på snap: elinlarsen_net. Av og til kan det være smart og hensiktsmessig å være ærlig i det offentlige rom! 🙂

Jeera aloo er indisk potetrett der en normalt benytter den ordinære, kjente og noe trauste poteten. Selvsagt skal en ikke kimse med poteten som mennesker har livnært seg på i århundre, men det finnes bedre alternativer i 2015. Misforstå meg rett! Jeg spiser poteter og har ingenting i mot den. Alt med måte og poteten er ikke lengre iberegnet i mitt daglige kosthold (som jeg jeg vokste opp med). Jeg varierer mellom poteter, søtpoteter, salat, ris, byggryn, linser, pasta etc. Tidene har forandret seg- som er endel av selve livet.

Jeg la ikke bare én, men flere twister til som utgjør en viktig forskjell i potetretten! Aloo jeera benyttes ofte som tilbehør til noe annet. Den er laget av poteter, løk, krydder og litt urter. Orginalen kan i seg selv være noe næringsfattig.

Jeg leste senest i går en interessant artikkel på Godt, der Jamie Oliver har endret sitt kosthold. Sitat:” Han har for eksempel begynt å spise mindre poteter. For selv om poteten er sunn nok, så bør den ikke være en av dine «fem om dagen» hver dag fordi det er mye stivelse i den. Han bytter den ut med søtpotet, som er mye bedre for deg.”

Jeg anbefaler deg å lese hele artikkelen. Jamie kommer vel ikke med revolusjonerende nyheter. Han nevner viktige og gode leveregler til et godt og lykkelig liv- som neppe kan repeteres ofte nok. Noe som er mine personlige erfaringer. Jeg er, som du sikkert forstår veldig enig med Jamie. Jeg har selv erfart at daglige rutiner som:

 • nok søvn
 • frokost
 • aktivitet og trening
 • variert kosthold
 • gode venner og le mer
 • en hage-> terapi

er viktige punkter som øker livskvaliteten og helsen. Dessverre så er siste punktet ikke en realitet for meg lengre. Jeg har hatt hage og erfarte at den ga meg et meditativt aspekt og virket beroligende!

Jeera aloo

Over til dagens oppskrift. Twistene i jeera aloo passer meg og min livsstil bedre enn orginalen. Min hverdag er ofte hektisk så jeg endret retten til og bli et hovedmåltid. På lørdag trengte jeg å lage en kjapp og sunn middag. Det var mye å gjøre og på ettermiddagen dro på trening. Jeg vet av erfaring at etter en treningsøkt roper både magen, hue og kroppen etter varm, mettende og næringsrik mat. Om maten i tillegg er rimelig og god, er jo pluss både for lommeboken og smaksløkene!

Før jeg dro på trening, skrelte jeg alt jeg hadde av poteter- over 2 kg! Alt ble kuttet i rause spiselige biter, og ble lagt i en kjele med vann. Etter treningsøkten var det i grunn kjapt å lage sunn jeera aloo!

aloo jeera restemat med egg

Bildet over: aloo jeera restemat med speilegg.

Søtpoteter er svært næringsrikt. Senest i forrige uke anbefalte vår alles kjære God Morgen Norge Wenche Andersen at vi bør spise søtpoteter da den inneholder blant annet kalium, som kan bidra til å senke blodtrykket.

Ikke nok med det, søtpoteter i seg selv er sunt, søtt, svært anvendelig og innmari godt. Jeg skrelte i hovedsak søtpoteter samt noen poteter og gulrøtter. For å endre aloo jeera til og bli en hovedrett, trengte jeg proteiner og tilsatte proteinkuler. Siste nevnte, proteinkuler er små, runde kuler som inneholder proteiner- riktig nok heter de kikerter 😉

JEERA ALOO MED EN TWIST FOR 4

 • 2 kg poteter (mye søtpoteter og litt poteter og gulrøtter)
 • 1 boks Go Green kikerter (ikke sponset)
 • 1 stor rødløk
 • 6 fedd hvitløk, finhakket
 • ½ dl olje til steking, juster med mer om nødvendig
 • 4 ss spisskummenfrø
 • 2 ss sennepsfrø
 • 2 ts revet ingefær (eller finhakket)
 • 3 ts paprikapulver
 • 3 ts gurkemeie
 • 2 1/2 ts salt (etter smak)
 • ½- 1 ts chili
 • 1-2 ts tandoori masala
 • sitronsaft

Skrell poteter og gulrøtter og kutt i rause spiselige biter. Kok grønnsakene i lettsaltet vann til de er nesten møte. Damp vekk vannet.
Finhakk løk og hvitløk. Sett en stor kjele på medium varme og tilsett olje når kjelen er varm. Ha i spisskummen- og sennepsfrø og stek noen minutter til du kjenner aromaen. Tilsett løk, hvitløk, kikerter og sautér løken (steke uten at det tar farge) som tar opptil 5 minutter- gir en fantastisk god smak. NB: løken skal ikke brunes!

Ha i resten av ingrediensene med unntak av sitronsaft og rotgrønnsakene. Vend krydderne godt inn før grønnsakene haes i kjelen. Fjern kasserollen fra varmen og vend alt godt sammen og smak til med mer krydder, sitronsaft og eventuelt salt. Potetene skal være dekket av denne deilige indiske krydderblandingen.

Helt tilslutt: husk alltid å smake til maten slik at den smaker godt- slik du vil ha den. Server gjerne jeroo aloo med en rømmeklatt.

Tips: har du rester igjen, gjør som meg. Varm potetene i en stekepanne og tilsett egg. Sett pannen i ovnen (om den tåler det) på høy varme, øverste rille.

aloo jeera restematEnkel restemiddag med speilegg. Jeg liker hel plomme som jeg kan knuse selv og sammen med en god sennep blir det jaggu godt. Litt sånn pytt-i-panne 😉

GOD MIDDAG!