Sponset innlegg Storfekjøtt

Helstekt ytrefilet med friterte løkringer og hvitløksstappe

Helstekt økologisk ytrefilet med friterte løkringer og hvitløksstappe

Sist når Bondens marked var i byen kom jeg over en lokal økologisk kjøttprodusent Naturkjøtt. Jeg er stadig på leting etter gode, aller helst lokale råvarer. Jeg fikk tak i et stort stykke ytrefilet som jeg bestemte å helsteke. Jeg valgte ytrefilet fordi det er mer marmorering i selve kjøttet enn indrefilet, som betyr at kjøttet er mere mørt og smakfult. Ytrefilet av Naturkjøtt var ikke noe unntak, det var meget mørt og smakfult, og det beste av alt det er økologisk.

Jeg valgte bevisst ikke noe saus til denne retten, da kjøttet i seg selv byr på god smak og er saftig. Retten smakte aldeles nydelig med crunchy løkringer og deilig hvitløksstappe.Helstekt ytrefilet

Slik lager jeg helstekt ytrefilet med friterte løkringer og hvitløksstappe for 4:

Temperer ytrefilet 30 minutter før steking. Ha salt og pepper på kjøttstykket. Begynn med løkringene parallellt med hvitløksstappen. Oppskrift på verdens beste løkringer finner du HER.

Her beregnes det omtrent 125 gram hvitløksstappe, 200 gram ytrefilet+ løkringer og asparges per person.

Hvitløksstappe for:

  • 15 stk fedd hvitløk m/ skall bakes i ovn, 25- 30 minutter på 180 grader i litt olivenolje
  • 600 gram poteter, skrubbes, deles i jevne biter og kokes lett møre
  • 3 dl fløte
  • 1 dl lett melk
  • 130 gram saltet smør

Varm fløte og melk til kokepunkt. Hell av kokevann på potetene når de er ferdigkokt. Damp vekk vannet i potetene. Når hvitløk er blitt gyldne stekt,  så press litt på dem, slik popper de ut av skallet. Press feddene gjennom en sil. og ha i potetene. Hell over varm fløte og melk sammen. Stapp til du får ønsket konsistens. Tilsett smør og rør inn. Smak til med salt og hvit pepper. Ønskes mere eller mindre hvitløks smak- det er du som bestemmer (jeg kan aldri få nok hvitløk).

Helstekt ytrefilet:

Forvarm ovn på 140grader. Stek en hel 800 gram ytrefilet i en varm panne med solsikkeolje og litt usaltet smør.  Ha i noen fedd hvitløk, og øs over med smør og hvitløk under steking. Stek til du får en fin brun skorpe, og snu. Gjør det samme på den andre siden. Stikk et temometer og stek i ovn til ønsket kjernetemperatur.  Jeg lar biffen nå en temperatur på 50- 52 grader. Ta biffen ut, og la den hvile opptil 10 minutter. Under hviletiden forsetter biffen å steke noen grader.

Fovell tilslutt ferske grønne asparges i smørvann noen minutter.

Kos deg 🙂

PS: Er du interessert i økologisk mat, kan du titte HER hvis du også ønsker å kjøpe kjøtt fra denne produsenten, som også selger sine produkter på Helios og Rotvoll gård i Trondheim.