Brød & rundstykker Eltefritt

Grytebrød med sjokolade- og appelsin

Grytebrød med sjokolade- og appelsin

Grytebrod med sjokolade- og appelsin

Tenk deg følgende: Sprøtt, luftig og saftig brød, med smak av mørk sjokolade og appelsin. Hørtes det litt godt ut, eller! Vel, jeg elsker å blande sjokolade med appelsin, så elsker jeg også eltefritt grytebrød. Da er jo konklusjonen soleklar: bland disse godsakene sammen og simsalabim: grytebrød med sjokolade og appelsin.

Eltefritt sjokolade- og appelsinbrod

No knead brød har tatt nasjonen med storm, og har blitt svært populært. Det med god grunn! Nå kan alle bake brød som en ekte mesterbaker med denne særdeles enkle og ukompliserte teknikken.

Grytebrød med sjokolade og appelsin er kjempegodt. En annen eltefri oppskrift jeg anbefaler i samme slengen er Eltefritt eplebrød med valnøtter, kanel og rosiner.

Grytebrød med appelsin- og sjokolade:

  • 400 g hvetemel
  • 100 g sammalt hvete
  • 1 1/2 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 2 ss brunt sukker
  • 3 dl vann
  • 1 ¾- 2 dl appelsinsaft, ferskpresset

Rør alle ingrediensene raskt sammen unntatt ingrediensene til sjokoladefyllet. Deigen skal være litt klissete- ikke tørr. Juster eventuelt med mer væske/ mel. Dekk deigen til med plastikk. La heve i 14- 18 timer.

Neste dag lager du sjokoladefyllet.

Sjokoladefyll:

  • 200 g kokesjokolade
  • 50 g smør, temperert

Knekk sjokoladebiter og temperert smør i en kjøkkenmaskin og kjør til den smuldrete masse.

Dagen etter er deigen nokså klissete. Ha godt med mel på bakepapir på bakested. Dryss litt mel over deigen før den legges på bakested. Form en firkant. Ha et lag med sjokolade- og smørfyll på den firkantete deigen. Brett deigen (den ene halvparten legges over den andre delen, og klem endene sammen for å unngå at fyllet flyter ut).

Flat ut deigen litt og legg et nytt lag med sjokoladesmør. Gjenta brettingen 1-2 ganger til (den ene halve delen brettes over den andre). Viktig at sjokoladen brettes inn i deigen. La deigen heve under et klede/ lokk i 2 timer. Etter 90 minutter sett komfyr på 250 grader med jerngryte og lokk på nederst rille. Brett deigen et par ganger hvis deigen flyter litt ut, som forøvrig har ingenting og si for bakeresultatet.

Etter 2 timer fjern overflødig mel på bakepapir, og løft bakepapir som snues forsiktig opp-ned ned i jerngryten. Rist litt på gryten slik at deigen legger seg til rette. Ha på lokk, stek i 30 minutter. Ta av lokk og senk varmen til 220 grader. Stek 10-15 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevar brødet godt innpakket i klede. Slik bevares den crunchy skorpen.

Grytebrod med sjokolade og appelsinsmak

Nam, saftig brød med smeltet sjokolade og en sabla god brødskorpe. Selvsagt best når det er nybakt- mens det er fremdeles lunt 🙂 Enjoy!