Pizza & pasta

FREDAGSPIZZA

FREDAGSPIZZA

god fredagspizza

Det lukter fresht! Årets vårrengjøring er nemlig tatt, som min mor mente alltid var høyst nødvendig. Jeg innser at jeg har blitt mer lik mamma med årene, og må motvillig innrømme at det er hyggelig. Det å bli lik sin mor er jo ikke en tenårings jentes drøm, men med alderen og noen kilo modenhet så er det bærre lækkert.

PS: vårrengjøringen tas kun når jeg ser/ vet at det behøves- altså ikke hvert bidige år! 😉

 

Det skal sies at jeg får storfint besøk i helgen, som var selve årsaken til at jeg tok fatt i vaskebøtta. To venninner kommer reisende fra to vidt forskjellige steder i landet. Siri fra Oslo og Line fra Bodø. Vi har vært som erteris i mange år, og jeg gleder meg til en real venninnehelg. Vi skal samle flere damer i løpet av helgen (de bor i bartebyen). Gleder meg masse, og kanskje det blir fredagspizza på hele hurven i morgen kveld!

Fredagspizza er en enkel og god pizza som passer for hele familien.  Den inneholder skinke, Blå Castello, deilige smakstomater, revet mozzarella og den toppes helt tilslutt med ruccola.

Ekte italienske pizzaer med den perfekte pizzabunn (tynn, luftig med litt sprø skorpe) har vært uoppnåelig for oss nordboere da det krever vedfyrte pizzaovner. Løsningen er pizzastål eller pizzastein. Jeg anbefaler det første (pizzastål), fordi steinen har en lei tendens til å sprekke (jeg har i alt hatt 2 frem til nå). Sett bakestålet på den miderste rillen, 300 grader celsius (over- og undervarme), minimum 30 minutter før steking. Slik blir pizzabunnen meget snarlik sin opprinnelse= superyummy!

fredagspizza

FREDAGSPIZZA 4 (SMÅ) PORSJONSPIZZAER:

PIZZADEIG:
 • 20 gram fersk gjær
 • 2 1/2 dl lunkent vann
 • 400 gram hvetemel, (gjerne Tipo 00)
 • ½ ts. salt
 • 1 ss. olivenolje
 • + hvetemel til utbaking/ kjevling

Løs gjæren opp i en bakebolle med lunkent vann og salt. Tilsett hvetemel, litt etter litt under elting. Elt deigen på lav til middels hastighet i ca. 10 minutter, og spe eventuelt med mer vann/mel dersom deigen blir tørr/klissete. Tilsett olivenoljen og elt deigen i ytterligere 5 minutter. Deigen skal på dette tidspunktet være smidig og elastisk. Dekk bakebollen til med plastikk. La heve til dobbel størrelse på et lunt og trekkfritt sted, ca. i 1 time.

FREDAGSPIZZA MED SKINKE

Mens deigen hever, lager du pizzasausen.

PIZZASAUS:
 • 1/2 rødløk, finkuttet
 • 2 ss. hvitvin- eller rødvinseddik
 • 1 boks hakkede tomater
 • 1 stort fedd hvitløk
 • 1/2 dl olivenolje
 • Salt og pepper
 • Tabasco

Rør rødløk og eddik sammen. La stå å trekke minimum 10 minutter. Mos/ blend tomatene og hvitløken med stavmikser. Vend inn løken og olivenoljen. Smak til med salt, pepper og tabasco.

PIZZAFYLL:
 • Skinke
 • Blå Castello
 • Tomater
 • Mozzarella ost, revet
 • Ruccola
SLIK GJØR DU:

Forvarm stekeovnen på 250- 300 grader, med over- og undervarme med bakestålet på midterste rille.

Ta den ferdighevede deigen på melet bakested og del den i fire jevnstore biter. Du kan velge å kjevle deigen tynt utover, eller bake ut deigen med hendene for å beholde mest mulig luft i pizzabunnen. Jeg foretrekker det siste, fordi det er luften i pizzadeigen som blant annet gjør den så innmari god.

Legg deigen på en melet pizzaspade og beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre at pizzabunnen ikke sitter fast. Alternativt kan du legge melet bakepapir på pizzaspaden som gjør prosessen enklere da du skal legge pizzaen over på pizzastålet (viktig at pizzaen sklir av pizzaspaden).

Bre utover pizzasausen og ha på pizzafyllet (med unntak av ruccolaen som has på etter steking). La deretter pizzaen umiddelbart gli ned på det varme pizzastålet. Bruker du bakepapir på pizzaspaden er det lurt å holde spaden tett inntil pizzastålet og dra i bakepapiret slik at du får pizzaen og bakepapiret over på stålet. Ca. 2 minutter senere kan du rykke vekk bakepapiret og la pizzaen steke ferdig.

Hvor lang tid steketid pizzaen trenger er forskjellig fra ovn til ovn. Tips: når pizzaen er har fått en gyllen farge oppå og undersiden har pizzabunnen fått noen brune flekker, indikerer at pizzaen er spiseklar. Så følg med, fordi steketiden kan variere fra 5-12 minutter.

fredagspizza god

Pizza på fredager er alltid like digg etter en lang arbeidsuke. Fikk du lyst på fredagspizza?

Hva jeg frister med neste torsdag gjenstår å se- så følg med!

 

snapchat

Sees på snapchat, Facebook og Instagram

Har du noen ønsker om en oppskrift jeg skal lage, så skriv gjerne til meg i kommentarfeltet 🙂