Brød & rundstykker Eltefritt Frokost og lunsj

Eltefritt rugbrød med rosemarin

Det er vel ikke til å unngå at det skinner igjennom at jeg er en stor tilhenger av eltefri bakst. Det er ikke så rart, så lett og ukomplisert som det er! Jeg baker om hverandre både brød og knekkebrød- litt skiftarbeid kan jeg vel si. De dagene jeg baker brød kan jeg være tom for knekkebrød og vica versa.

Eltefritt rugbrød med rosemarin

Igår bakte jeg grovt rugbrød med litt rosemarin i. Er kanskje ikke bare jeg som setter pris på lukten av bakst. Jeg blir rett og slett glad over å være hjemme mens bakeduften brer seg under steking.

Denne gangen bakte jeg ikke i jerngryte som jeg pleier, men i brødform. Det gir et litt annet resultat da en ikke får den guddommelige sprø brødskorpen (som jeg simpelthen forguder). Det finnes råd likevel, legg brødet i et godt klede (ikke plastikkpose) det gir en litt sprøere skorpe i løpet av natten.

Eltefritt rugbrød

Nyt ei nystekt blingse med godt pålegg. Bildet over: salatblad, kyllingpålegg, tomat og agurk, eller litt syltetøy på. Veeeeldig god frokost eller formiddagsmat:)

Eltefritt grovt rugbrød med rosemarin

  • 250g hvetemel
  • 130g sammalt rug finmalt
  • 100 sammalt rug, grovmalt
  • 50 gram rugflak
  • 1 ts salt
  • ¾ ts tørrgjær
  • 2 ss appelsinsaft
  • 1 ss maltekstrakt
  • 2 ts finhakket rosemarin
  • 4 dl vann

Vei opp og rør alt det tørre sammen. Tilsett malekstrakt og appelsinsaft i lunkent vann og rør ut. Rør raskt det våte inn i det tørre. Deigen blir klissete, og det skal den være. Dette er en såpass grov deig, så la den være våt og derfor bruker jeg litt mere tørrgjær enn vanlig (normalt 1/2 ts). Mener du den er litt for klissete, så tilsett litt mel. Dekk til med plastikk, og la heve i omtrent 15 timer i romtemperatur. Jeg setter eltefri deig om kvelden, da er den klar neste formiddag.

Hell den klissete deigen over på et godt melet bakepapir. Brett den et par ganger, og ikke vær redd for å bruke en del mel siden deigen er klissete. Form og brett deigen med lett hånd til en avlang deig. Løft deigen opp enten ved hjelp av bakepapiret, eller bruk begge hendene. Legg den i en brødform som er dekket med bakepapir. Dekk deigen til, og la den hvile/heve i 2 timer.

Sett formen i forvarmet ovn 220 grader midt i ovnen på rist, og stek i 45-50 minutter. Ta den ut av formen og la avkjøle på rist.

Grovt rugbrød No knead[highlight]Kanskje dette blir helgens nye fristelse for både små og store![/highlight]