Brød & rundstykker Eltefritt

Eltefritt eplebrød med valnøtter, kanel og rosiner

Vidunderlig eltefritt eplebrød med valnøtter, kanel og rosiner

Dette eplebrødet smaker helt vidunderlig- et av de beste som jeg hittil har smakt og bakt. Det ble såpass godt at jeg har bakt det samme brødet 4 ganger på rad! Det hører sjeldenheten til for meg siden jeg er elsker  å eksperimentere med mat.

 Smaker syndig godt med en skive mørk sirup på 😉

No knead bread eller eltefritt brød ble oppfunnet av Jim Lahey. Du kan se en video HER der han besøker Martha Stewart. De baker deilig eltefritt gulrotbrød (noe jeg skal bake en dag så klart).

Eltefritt eplebrød med valnøtter, kanel og rosiner 

  • 250 g hvetemel
  • 200 g fullkorn hvetemel
  • 1/2 ts gjær
  • 1 1/2 ts salt
  • 100 g valnøtter grovhakket
  • 40 g korinter/rosiner (grovhakk rosiner til mindre biter)
  • 1 ts kanel
  • 4 dl eplemost

Rør alt det tørre inn, deretter rør raskt inn eplemost. Deigen skal være klisstete- ikke for tørr. La deigen heve under plast (jeg har bakebolle med lokk) helst i 16 timer. Jeg lager alltid deigen om kvelden før jeg legger meg for natten.

Etter 16 timer legg et melet bakepapir på kjøkkenbenk. Brett deigen 4 ganger ( lik en firkant), og etterhev i 2 timer med et klede eller lokk over. Det er greit at det er nok mel rundt deigen fordi den eser ut, slik unngår deigen blir sittende fast siden den er litt klissete. Deigen kan virke litt tung og klissete, men det er helt ok. Den trenger normalt litt lengre steketid enn vanlig- omtrent 5 minutter.

Etter 90 minutter sett en jerngryte med lokk nederst i ovn på 250 grader. Løft bakepapir eller vipp deigen forsiktig over på håndflaten, og legg den forsikitg ned i den glovarme jerngryten. Ha på lokk og stek i omtrent i 35 minutter. Ta deretter av lokk, demp varmen til 220 grader og etterstek i 10-15 minutter. Det skal være en hul lyd i brødet når en kakker på det (ferdigstekt).

Eltefritt eplebrød med kanel og rosiner

Bildet over: se den flotte jevne stekeskorpen, hvor luftig det er med deilige nøtter- og rosinbiter.

Enjoy!