Brød & rundstykker Eltefritt

Hverdagslykke med eltefritt brytebrød

verdens beste eltefrie brytebrod

Eltefritt brytebrød skaper glede, begeistring og enkel hverdagsmagi

Jeg tror man kommer langt med litt enkel hverdagsmagi. Lykke er individuelt og mange ganger er det vanskelig å fange disse øyeblikkene. Forrige lørdag opplevde vi hverdagslykke da familien var samlet ved middagsbordet- eltefritt nybakt brytebrød slår aldri feil!

Husmora i huset, altså undertegnede laget deigen kvelden i forveien (som jeg alltid gjør med eltefri deig). Idet vi skulle bryte brødet var vi som små håpefulle barn som venter på å åpne presangene på julaften. Var det en perfekt crunchy skorpe… luftig og fluffy brød… og hvordan var smaken? Forventningsfullt beundret vi årets vakreste brytebrød som prydet middagsbordet. Brødet ble servert sammen med Stians favorittsuppe fransk løksuppe KLIKK HER. Temperert ekte smør (ikke alskens dårlig «wannabe» industri margarin) og maldonsalt var selvsagt på plass. Nå kom sannhetens øyeblikk… var brytebrødet fiasko eller en gedigen opptur?

brytebrod

Noen ganger er det er det lett å få øye på disse øyeblikkene av magi- som denne lørdagen. Ingen av oss kunne unngå å kjenne på gleden over å være samlet som familie og spise verdens beste brytebrød. Brødet var fortsatt lunt med en vidunderlig skorpe, fluffy og smakfullt. Ingen av oss var beskjedne når det kom til smørmengden med dryss av maldonsalt. Enkel hverdagslykke i et stykke brytebrød sammen med god sødmefylt løksuppe.Beste brytebrod

Hverdagslykke med eltefritt brytebrød

  • 400 gram hvetemel
  • 50 gram rug
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 4 dl vann
  • 2 ss valmuefrø + 1 ss sprinkel
  • 2 ss sesamfrø + 1 ss sprinkel

Tilsett alt det tørre i en bakebolle og rør. Hell vannet over melblandingen og rør til det blir en våt og klissete deig. Dekk til med plastikk eller lokk. La deigen stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer.

Neste dag er deigen veldig klissete og det skal den være! Elt deigen ut på en rikelig melet kjøkkenbenk.
Del deigen i 8 deler og rull til boller- så godt du klarer. Det er nå følelsen over at dette blir et mislykket bakeprosjekt kan melde seg, fordi deigen er veldig klissete (det skal den være). Tilsett mel, men sørg for at deigen fortsatt er litt seig. Tro meg når jeg sier at resultatet blir smashing bra!
Legg bollene oppi en jerngryte med lokk (en bolle i midten og fordel 7 boller rundt). Jeg bruker en jerngryte fra le creuset 22 cm i diameter. Sett på lokket og la heve i 2 timer. Forvarm ovn på 230 grader. Strø over 1 ss av valmue- og sesamfrø. Stek brødet med lokk på i 40 minutter. Demp temperaturen til 220 grader og stek videre uten grytelokk i ca 15- 20 minutter.

Avkjøl på rist i 10 minutter før servering.

brytebrod eltefritt copy

Førstkommende lørdag samles vi atter til hverdagsmagi. Jeg har invitert familien hjem på Digg paprikasuppe KLIKK HER og nybakt brytebrød. Vi trenger ikke alltid å vente på at gleden skal komme feiende inn i våre liv- vi kan selv bidra med å skape disse øyeblikkene av hverdagslykke!