Diverse julemat Godteri og snacks Julekonfekt

BRENTE MANDLER

JULEGODT BRENTE MANDLER
JULEGODT- BRENTE MANDLER

Det er noen år siden jeg lagde mine aller første hjemmelagde brente mandler. Jeg har alltid likt nøttegodt, og synes brente mandler passer fint i julen. Julenøttene er også flott og gi bort som gave. Jeg lagde brente mandler på søndag, og gav bort et glass med julegodtet i. Hvem blir ikke glad for en slik gave!

Jeg har laget endel brente mandler opp gjennom årene, både med melis, sukker og testet om brente mandler blir best ved å riste de i ovn før karamelisering. Min erfaring er at brente mandler blir best på smak når de først ristes i ovn. Nøttene får da fram den karakteristiske deilige mandelsmaken. Enklest og best resultat er å benytte melis fremfor sukker. Hvorfor? Vel, jeg vet ikke årsaken til at melis gir best resultat, men det er min konklusjon etter og ha prøvd meg frem.

LES OGSÅ HONNINGRISTEDE MANDLER OG LAKRISMANDLER MED ANIS OG KAKAO

Et annet tips er å lage brente mandler i flere omganger. Første gang jeg laget disse søte julenøttene fylte jeg en kjele med nesten en halv kilo nøtter. Det sier seg selv at dette blir en tidkrevende affære. Så mitt råd er å lage brente mandler i mindre porsjoner, for eksempel 100 gram pr omgang. Mye enklere, kjapper og du får bedre kontroll på hele prosessen 🙂

BRENTE MANDLER

Brente mandler:

  • 100 gram mandler
  • 100 gram melis
  • 0,5 dl vann

Rist mandlene på 180 grader i 12-15 minutter ved over- og undervarme. Ta nøttene ut. Avkjøl før skallet fjernes. Pass på så ikke mandlene blir delt i to når skallet fjernes.

Kok opp melis og vann og la det småkoke noen minutter til vannet har fordampet og væsken har blitt til en litt seig sukkermasse. Tilsett mandlene og røre godt med en sleiv til alle mandlene er dekket av massen, som blir kornete og tørr.

Rør godt hele tiden. Etter hvert vil den høye varmen gjøre at sukkeret karamelliseres.

Når mandlene har blitt brune og karamelisert legg dem over på et brett som er dekket med bakepapir. Skill nøttene fra hverandre før karamellen stivner. Oppbevares på glass.

SLIK LAGER DU BRENTEBRENTE MANDLER

Enjoy!