Pålegg

Appelsinmarmelade med eple og kanel

Appelsinmarmelade

I dag ønsker jeg å fremsnakke Rema 1000. Hver uke har de ulike tilbud på frukt og grønt. Forrige uke kjøpte jeg 6 Pink Lady og 1 kg appelsiner til kr 19,90,- pr fruktsort, og blomkål til 10 kr pr stykke.

Slike tilbud blir det rimelig og sunn mat av! I går var det kremet blomkålsuppe som ble anbefalt på ukemenyen. Jeg delte også en oppskrift på frittata– der grønn paprika ble brukt (kjøpt på Rema 1000 til kr 5,90 pr stykke).

Hadde jeg hatt råd så hadde jeg selvsagt handlet mest mulig økologisk mat. Jeg som mange andre foretrekker mat med minst mulig sprøytemidler, dyrket på en skånsom og bærekraftig metode.

Til hverdags forholder jeg meg til et nøkternt matbudsjett, og økologisk mat er dessverre kostbart. Hadde jeg handlet kun økologisk mat- ja, da ville jeg gått på utallige budsjettsprekker!

Likevel spiser jeg sunt med omtrent 80% hjemmelaget mat. En høy andel av grønnsaker, frukt, nøtter, grove kornprodukter og fisk. 20 % industriell bearbeidet/ halvfabrikata: bønner, linser, tomater på boks, oster og annet. Rema 1000 sitt slagord: ”det enkle er ofte det beste” (kommer opprinnelig fra kokkeverden), gjør det mulig for meg og mange andre til å spise sunt på en økonomisk måte.

«Middag for under 100 lappen» kan jeg enkelt lage for under 50 lappen! I morgen klinker jeg til med gratinert løksuppe som koster totalt i underkant av ca 20 kr for 2 personer. Hvordan kan det være mulig? I disse dager har Rema 1000 tilbud på løk, 4 stk til 10 kroner!

 Innlegget er ikke sponset, men kun ment som velment tips! 🙂

Appelsinmarmelade med eple

Rimelige appelsiner kommer godt med i dagens oppskriften. Hjemmelaget appelsinmarmelade med eple og kanel smaker superdigg på toast med en skive ost!

Appelsinmarmelade med kanel og eple

  • 1 kg appelsin, løvtynne skiver
  • 1 stk sitron, tynne skiver
  • 1 Pink lady eller annen type søt eple, små biter
  • 0,5 dl vann
  • 1 stk kanelstang
  • 800-900 gram sukker
  • cayennepepper

Slik gjør du:

Børst og vask frukten godt.  Skjær appelsinene og sitronen i to på langs og skjær frukten i tynne skiver på tvers. Viktig at skivene blir tynne, fordi skallet smaker ikke bra hvis de blir for tykke. Kutt eple i små biter. Ta vare på steinene og kjernehuset fra frukten, og legg dem i en ren gaspose. Steinene og eple inneholder pektin som er bra for fordøyelsen, men fungerer i denne oppskriften først og fremst som et fortykningsmiddel.

Appelsinmarmelade med kanel

Ha alt i en stor kjele (inkludert gaspose med steiner og eplekjerne) unntatt sukker, eplebitene og cayennepepper. Hell på vann. La alt koke under lokk ca. 30 minutter. Tilsett eplebitene og sukker. La småputre i ca 30 minutter.

Ta av lokket og la småkoke i 15 minutter. Juster eventuelt med mere sukker, sitronsaft og smak til med litt cayennepepper.Appelsinmarmelade med kanel og eple

Hell marmeladen over på rengjorte glass eller krukker. Oppbevar mørkt og kjølig.

Selvgjort er velgjort ♥