Kjøkkenutstyr

Her kommer en praktisk liste over kjøkkenutstyr som kan være greit å ha på et kjøkken. Listen er kun ment som tips. Av egen erfaring  er riktig kjøkkenutstyr viktig for selve matgleden ved å lage mat, gir og flere valgmuligheter det forenkler hverdagen.

-Kniv-  Kniven er kjøkkenets arbeidshest så en god kokkenkniv er uvurderlig. Jeg anbefaler alle til å gå til innkjøp av en skikkelig kniv som kan slipes.

-Kjøkkenmaskin- Kenwood. Gjærbakst går som en lek med en robust kjøkkenmaskin. Jeg var så heldig at jeg fikk arve fra min mor, og den er flittig brukt. Står framme som en pryd på kjøkkenbenken, selv om den er kanskje litt stor og tar litt plass. En uvurdelig maskin i en flittig bakehverdag. Ekstrautstyr som følger med er blant annet blender, kjøttkvern,  K-visp, deigkrok, visp, fleksibel hjulvisp.

Jerngryte– et must når en baker eltefritt brød som er særdeles populært. Brødene blir perfekt stekt i jerngryten, og får en crunchy skorpe.

Bakesten– er en kjær investering hos meg etter og ha oppdaget eltefri pizza. Stekes på bakesten og pizza blir lik orginalen. Liker du pizza, så løp og kjøp!

-Slipestål/ steintil å slipe knivene. Slip kniven jevnlig, da slipper du å «sage» maten. Jeg sliper min kjapt annenhver – hver dag. Alt etter hvor mye jeg bruker kniven.

-Skjærefjøl- Jeg anbefaler flere fjøler, gjerne i ulke farger. Jeg har 5 skjærefjøler, en grønn til grønnsaker og frukt, blå skjærefjøl til fisk, rød til storfekjøtt, gul til fugl og en trefjøl til brød, nøtter etc. Mathygene er svært viktig og ved å benytte ulike fjøller øker det matsikkerheten.

– Stekebrett muffinsformer- eller silikonformer- slipper engangsformer, og du er alltid forberedt til baking.

Sitruspresse- alltid hendig å ha på kjøkkenet. Mange oppskrifter krever ferskpresset appelsin, lime, sitron etc, og da filtreres stein fra frukt, og en benytter all fruktsaft.

-Food prossessor- og Bosch Styline mener jeg er et av mange gode kjøp. Du får en foodprossessor med blant annet s-blad, blender, rasper og sitrusjuicepresser i samme pakke.

-Vitamix blender er en proffesjonell blendermaskin. En skikkelig arbeidshest, som sjelden stopper selv om maten er tykk eller frosset. Koster litt ekstra, men planlegger du å bruke endel tid på kjøkkenet, så invester i kvalitetsmaskiner! Dessverre får en ikke kjøpt vitamix i Norge, men en av de billigste internettbutikkene som selger blenderen er hos ukjuicersDe sender med nødvendig tilleggsutstyr slik at det virker i Norge.  Ser du endel på youtube, så er det stort sett vitamix kokkene bruker eller merket blend tec.

-Juicer Omega Vert  VRT 352- er en slowjuicer. De aller fleste juicemaskinene i Norge i dag er hurtigjuicers, og det vil si at det utvikles varme i selve juicingen, og det hevdes at enzymene dør pga varmen. Phillips juice maskin er en rimelig utgave som gjør den samme nytten, men den presser ikke hvetegress- det gjør Omega Vert. Ble kåret til 3 best i test på HER.

-Stavmikser- er uvvurdelig og jeg bruker den til å lage pesto, supper og sauser. Jeg vant en Bamix på en konkurranse på Matbloggsentralen som er flittig brukt.

-Nøttekvern- er en billig investering, men har du en kraftig blender så gjør den samme nytten.

-Noe å spire i – spireglass– er verdt hver eneste krone hvis du liker å spire. Spireglass er anvendelig til mellomstore/store spirer feks adzuki eller mungbønner.  Til små spirer (alfalfa) anbefales det å spire i en nøttemelkpose. Jeg har prøvd spireposer men har ikke blitt overbevist, men noen liker dem. Det er smak og behag så prøv deg frem.

-NøttemelkposeKoster ca 100 kr og er verd pengene. Det er endel som har laktoseallergi, og da kan en fint lage sine egen nøttemelk. Når en blender nøtter med vann + smakstillsetning (vanilje, kanel, dadler etc) så må man filtrerer væsken får å få fin nøttemelk uten nøttepulp. Har du ikke nøttemelkpose, og lite penger så gjør et rent kjøkkenhåndkle samme nytten.

Salatslynge– ved bløtlegging av salat så slyngens vannet vekk fra salaten.

Trakt
helle feks flytende væske over til termos

-Dørslag- Renne av kokevann fra pasta. Kan vaske/skylle nøtter, sile saus etc. Kan også spire spirer i dørslag.

-DL mål/ kjøkkenvekt for eksakte oppskrifter så er en kjøkkenvekt uvurdelig. Et dl-mål må etthvert kjøkken ha!

Mandolin/ julienne– maten ser profesjonellt kuttet, snittet og gir rikelig variasjon til å dele opp grønnsaker i like deler.

-Spiralizer-  lager flotte spaghettistrimler som en blant annet lager av squash og gulrot. Ofte ment til råkost/raw food matlagning.

-Dehydrator Excalibur Dehydrator 3926t-  uvurdelig for dem som liker raw food. 

Dette innlegget er ikke sponset.