Kjøkkenutstyr

Her kommer en praktisk liste over kjøkkenutstyr som kan være greit å ha på et kjøkken. Listen er kun ment som gode tips. Av egen erfaring  gir riktig og bra utstyr flere valgmuligheter når det gjelder smak, utseende, konsistenser og det forenkler hverdagen.

-Kniv-  Kniven er kjøkkenets arbeidshest, så en god kokkenkniv er uvurderlig. Jeg anbefaler alle til å gå til innkjøp av en skikkelig kniv som kan slipes.

-Kjøkkenmaskin- Kenwood. Gjærbakst går som en lek med en robust kjøkkenmaskin. Jeg var så heldig at jeg fikk arve fra min mor, og den er flittig brukt. Står framme som en pryd på kjøkkenbenken, selv om den er kanskje litt stor og tar litt plass. En uvurdelig maskin i en flittig bakehverdag. Ekstrautstyr som følger med er blant annet blender, kjøttkvern,  K-visp, deigkrok, visp, fleksibel hjulvisp.

Jerngryte– et must når en baker eltefri brød som er særdeles populært. Brødene blir perfekt stekt i jerngryten, og får en crunchy skorpe.

Bakesten– er en kjær investering hos meg etter og ha oppdaget eltefri pizza. Stekes på bakesten og pizza blir lik orginalen. Liker du pizza, så løp og kjøp!

-Slipestål/ steintil å slipe knivene. Slip kniven jevnlig, da slipper du å «sage» maten. Jeg sliper min kjapt annenhver – hver dag. Alt etter hvor mye jeg bruker kniven.

-Skjærefjøl- Jeg anbefaler en trefjøl til grønnsaker, frukt, nøtter (tørr varer), og plastikk skjærebrett  er anvendelig og renslig ved  fisk og kjøtt. Skill i alle fall og ikke benytt samme skjærefjøl når en jobber med animalske produkter og tørrvarer.

– Stekebrett muffinsformer- eller silikonformer- slipper engangsformer, og du er alltid forberedt til baking.

Sitruspresse- alltid hendig å ha på kjøkkenet. Mange oppskrifter krever ferskpresset appelsin, lime, sitron etc, og da filtreres stein fra frukt, og en benytter all fruktsaft.

-Food prossessor- og Bosch Styline mener jeg er et av mange gode kjøp. Du får en foodprossessor, blender, rasper og sitrusjuicepresser i samme pakke, som koster ca kr 1100,- Det finnes flere slike «alt i ett» tilbud ute på markedet idag.

-Vitamix blender er en proffesjonell blendermaskin. En skikkelig arbeidshest, som sjelden stopper selv om maten er tykk eller frosset. Koster litt ekstra, men planlegger du å bruke endel tid på kjøkkenet, så invester i kvalitetsmaskiner! Dessverre får en ikke kjøpt vitamix i Norge, men en av de billigste internettbutikkene som selger blenderen er hos ukjuicersDe sender med nødvendig tilleggsutstyr slik at det virker i Norge.  Ser du endel på youtube, så er det stort sett vitamix kokkene bruker, eller blend tec.

-Juicer Omega Vert  VRT 352- er en slowjuicer. De aller fleste juicemaskinene i Norge i dag er hurtigjuicers, og det vil si at det utvikles varme i selve juicingen, og det hevdes at enzymene dør pga varmen. Phillips juice maskin er en rimelig utgave som gjør den samme nytten, men den presser ikke hvetegress- det gjør Omega Vert. Ble kåret til 3 best i test på HER.

-Stavmikser- er uvvurdelig og jeg bruker den til å lage pesto, supper og sauser. Jeg vant en Bamix på en konkurranse på Matbloggsentralen som er flittig brukt.

-Nøttekvern- Magic Bullet er en enkel investering, har du Vitamix blender er ikke dette nødvendig.

-Noe å spire i – spireglass– er verd hver eneste krone hvis du liker spirer. Spireglass er anvendelig til mellomstore/store spirer feks adzuki eller mungbønner.  Til små spirer (alfalfa) anbefales det å spire i en nøttemelkpose. Jeg har prøvd spireposer men har ikke blitt overbevist, men noen liker dem. Det er smak og behag, så prøv deg frem.

-NøttemelkposeKoster ca 100 kr og er verd pengene. Det er endel som har laktoseallergi, og da kan en fint lage sine egne nøttemelk. Når en blender nøtter med vann + smakstillsetning (vanilje, kanel, dadler etc) så må man filtrerer væsken får å få fin og god nøttemelk. Har du ikke nøttemelkpose, og lite penger så gjør et rent kjøkkenhåndkle samme nytten, men det er merarbeid og sølete.

Salatslynge– ved bløtlegging av salat (få salat crispy samt vaske vekk skitt) så slyngens væsken bort fra salaten.

Trakt
helle flytende væske over til termos etc

-Dørslag- Renne av kokevann fra pasta. Kan skylle nøtter, sile saus etc. Kan også spire spirer i dørslag.

-DL mål/ kjøkkenvekt

Mandolin/ julienne– maten ser profesjonellt kuttet, snittet og gir rikelig variasjon til å dele opp grønnsaker i like deler.

-Spiralizer-  lager flotte spaghettistrimler som en blant annet lager av squash og gulrot. Ofte ment til råkost/raw food matlagning.

-Dehydrator Excalibur Dehydrator 3926t-  uvurdelig for dem som liker raw food. 

Dette innlegget er ikke sponset.