Kjøkkenutstyr

Her kommer en praktisk liste over kjøkkenutstyr som kan være greit å ha på et kjøkken. Listen er kun ment som tips. Av egen erfaring  er riktig kjøkkenutstyr viktig for selve matgleden ved å lage mat, gir og flere valgmuligheter det forenkler hverdagen.

-Kniv-  Kniven er kjøkkenets arbeidshest så en god kokkenkniv er uvurderlig. Jeg anbefaler alle til å gå til innkjøp av en skikkelig kniv som kan slipes.

-Kjøkkenmaskin- Kenwood. Gjærbakst går som en lek med en robust kjøkkenmaskin. Jeg var så heldig at jeg fikk arve fra min mor, og den er flittig brukt. Står framme som en pryd på kjøkkenbenken, selv om den er kanskje litt stor og tar litt plass. En uvurdelig maskin i en flittig bakehverdag. Ekstrautstyr som følger med er blant annet blender, kjøttkvern,  K-visp, deigkrok, visp, fleksibel hjulvisp.

Jerngryte– et must når en baker eltefritt brød som er særdeles populært. Brødene blir perfekt stekt i jerngryten, og får en crunchy skorpe.

Bakesten– er en kjær investering hos meg etter og ha oppdaget eltefri pizza. Stekes på bakesten og pizza blir lik orginalen. Liker du pizza, så løp og kjøp!

-Slipestål/ steintil å slipe knivene. Slip kniven jevnlig, da slipper du å «sage» maten. Jeg sliper min kjapt annenhver – hver dag. Alt etter hvor mye jeg bruker kniven.

-Skjærefjøl- Jeg anbefaler flere fjøler, gjerne i ulke farger. Jeg har 5 skjærefjøler, en grønn til grønnsaker og frukt, blå skjærefjøl til fisk, rød til storfekjøtt, gul til fugl og en trefjøl til brød, nøtter etc. Mathygene er svært viktig og ved å benytte ulike fjøller øker det matsikkerheten.

Stekebrett muffinsformer– eller silikonformer- slipper engangsformer, og du er alltid forberedt til baking.

Sitruspresse- alltid hendig å ha på kjøkkenet. Mange oppskrifter krever ferskpresset appelsin, lime, sitron etc, og da filtreres stein fra frukt, og en benytter all fruktsaft.

-Food prossessor- og Bosch Styline mener jeg er et av mange gode kjøp. Du får en foodprossessor med blant annet s-blad, blender, rasper og sitrusjuicepresser i samme pakke.

-Vitamix blender er en proffesjonell blendermaskin. En arbeidshest med 3 hk! Den stopper aldri selv om maten er tykk, tung eller frosset. Koster litt ekstra, men planlegger du å bruke endel tid på kjøkkenet, så invester i maskiner som gjør jobben for deg!  Ser du endel på youtube, så er det stort sett vitamix eller Blend tec som benyttes.

-Juicer Omega Vert  VRT 352 er en slowjuicer. De aller fleste juicemaskinene i Norge i dag er hurtigjuicers, og det vil si at det utvikles varme i selve juicingen, og det hevdes at enzymene dør pga varmen. Om dette er tilfellet og om det er viktig aner jeg ingenting om. Phillips juice maskin er en rimelig utgave som gjør den samme nytten, men den presser ikke hvetegress noe Omega Vert Jucer gjør.

-Stavmikser- er uvvurdelig og jeg bruker den til å lage pesto, supper og sauser. Jeg vant en Bamix på en konkurranse på Matbloggsentralen.

-Nøttekvern- er en billig investering, men har du en kraftig blender så gjør den samme nytten.

Spireglass– er verdt hver eneste krone hvis du liker å spire frø. Spireglass er anvendelig til mellomstore/store spirer feks adzuki eller mungbønner.  Til små spirer alfalfa og brokkolispirer anbefale jeg nøttemelkpose. Jeg har prøvd spireposer men har ikke blitt overbevist da halen vokser inn i posen. Det er smak og behag så prøv deg frem.

-NøttemelkposeKoster omtrent hundrelappen. Les hvordan og hvorfor lage nøttemelk her.

Salatslynge– ved bløtlegging av salat så slyngens vannet vekk fra salaten.

Trakt
helle feks flytende væske over til termos

-Dørslag- Renne av kokevann fra pasta. Kan vaske/skylle nøtter, sile saus etc. Kan også spire spirer i dørslag.

-DL mål/ kjøkkenvekt for eksakte oppskrifter så er en kjøkkenvekt uvurdelig. Et dl-mål må etthvert kjøkken ha!

Mandolin/ julienne– maten ser profesjonellt kuttet, snittet og gir rikelig variasjon til å dele opp grønnsaker i like deler.

-Spiralizer- lager flotte spaghettistrimler utav rå grønnsaker.

-Dehydrator Excalibur Dehydrator 3926t-  uvurdelig for dem som liker raw food. 

Innlegget er ikke sponset.

 • Har du tips til en juicer som kan kjøpes i Norge? Ellers skal min kjære til USA i mars, så kanskje han må kjøpe med seg noe kjøkkenutsyr til meg med seg hjem! 😉

  • Elin Larsen

   Kjæresten din kan kanskje kjøpe en slowjuicer (utvikler ikke varme), men da må en sørge for at den er tilpasset 230v annlegg som vi har i Norge (overgang fra USA sitt spenningsanlegg tilpasset Norge sitt). Ellers i Norge får du kjøpt en enkel Phillips maskin, men hvis du er nøye og ikke vil at maten skal bli utsatt for sterk varme (høy friksjon under juicing) så er nok ikke Phillips den rette maskinen. Jeg kjøpte min fra England og er strålende fornøyd med. Koster litt ekstra, men super god til å juice (varsomt), samtidig som den juicer ferskt hvetegress som Phillips ikke gjør.

   • Takk for svar! 🙂 Hvilken nettside kjøpte du den fra?

    • Elin Larsen

     Fra Ukjuicers 🙂

     • Heidi

      Hei 🙂
      Måtte du betale skatt for å for den hit?
      Mvh Heidi

     • Heidi

      Beklager, så du hadde svart under!!

     • Elin Larsen

      OK.

 • Kari Janne Solem

  Hei Elin! 😀

  Først og fremst må jeg poengtere at jeg synes du er helt RAW!
  Det har seg slik at jeg har tenkt å shoppe litt (..kremt..!) på ukjuicers (green star juicer + vita-mix ++) til sånn ca 1200 pund..
  Har du peiling på hvor mye jeg må betale i tollavgift ? Eller kan man inkludere kjøkkenmaskiner fra ukjuicers i kategorien ‘elektroniske / mekaniske tollfrie’- produkter?

  Hvis du engang i fremtiden bestemmer deg for å kjøre i gang med rawfood kurs i partalls-ukene, kan jeg i denne skrivende stund garantere deg at jeg melder meg på fortere enn svint!

  Vennlig hilsen,
  Kari Janne 🙂

  • Elin Larsen

   Tusen takk for en svært hyggelig tilbakemelding.
   Gled deg til å få disse kvalitets kjøkkenmaskinene i hus. Det er gøy og utforske raw mat med slike «arbeidshester» 😉
   Beklager, men jeg husker ikke hvordan lovene var. Tror jeg betalte 11% mva, og at det ikke var noen tollavgt. Sjekk for sikkerhets skyld med tollvesenet, i tilfelle jeg tar feil.
   Du er hjertelig velkommen på raw food kurs. Ønsker deg en riktig fin helg.

 • Arnfinn Eikås

  Hei!
  Vita-mix blenderen og Hurom Slow Juicer kan kjøpes fra Danmark, og da slipper man adapter for å få kontakten til å passe. Selv synst jeg at jeg får mer hvetegrassjuice ut av de manuelle kvernene, så jeg bruker ikke Hurom Slow Juicer til det. Sjekk denne adressen http://juulshandel.dk/ for kjøp av Vita-Mix og Hurom Slow juicer.

  • Elin Larsen

   Takk for tipset Arnfinn.