Ripssyltetøy 2012

Nå har jeg endelig fått syltet siste rest av bærene fra ripsbærbuskene. Jeg er så heldig at jeg får forsyne meg av naboens busker og jeg benytter meg selvsagt av en slik unik mulighet.

Er ikke alle som er så heldige at de får plukke fra naboens bærbusker, og prisen nå til dags mener jeg er skyhøye. For noen dager siden forlangte en selger 250 kr for litt multer! Jeg sa automatisk :»hææ», fordi jeg trodde jeg hørte feil. Men neida, det var den prisen han skulle ha. Best å komme seg ut i det fri å plukke selv. Gratis bær, herlig naturopplevelse og trim på samme tid.

Jeg plukket litt over 3 kg i går. For 14 dager siden plukket jeg en kilo. Har altså syltet litt tidligere og laget blant annet ripsbærpai med vaniljekrem. Jeg bruker en bærplukker for da går det kjapt å sanke bær, så rensker jeg siste rest og skyller de før koking.

Elins Ripssyltetøy

Pr 500g bær tilsettes 400 gram lys rårørsukker/ sukker
Kok opp bærene under omrøring. Siden det ble mye bær, så koker jeg i tre omganger- slik blir bærene jevnt varm og kokt. Når de har putret til saften siver litt ut, tar jeg bærene av kjelen, og tilsetter sukker. Rør sukkeret inn og kok opp igjen. La småkoke i 5 minutter før de helles over i rene, steriliserte syltetøyglass. Fyll glassene helt opp, og ha på lokk umiddelbart.

Oppbevares kjølig og mørkt.

Ønsker deg en riktig fin dag 🙂

 • ååååå tenkte faktisk på å lage det. Mormor lager alltid det deiligste ripssyltetøy <3 God helg Elin 😀

  • Elin Larsen

   Takk, det samme ønskes deg.

 • Ripssyltetøy er så godt! Vi har to ripsbusker i hagen og nå er frysen full av rips! 😀

  • Elin Larsen

   Herlig!

 • Ripssyltetøy er veldig godt! Husker alltid mamma lagde det og ripsgele når jeg var liten. Så godt!!
  Å gå på bærtur er så koselig!! Skulle virelig vært flinkere til det selv. Heldigvis har jeg en pappa som er kjempeglad i det, så han plukker masse blåbær og multer hvert år 🙂

  • Elin Larsen

   Heldig du er som har en slik fin pappa 🙂

 • Eva

  Å, så deilig. Lagde eplemos i går. Jeg prøvde å sukre med Bjørkesøt og noen dråper Stevia og så tok jeg i litt fiberhusk. Var spent på resultatet, men det fungerte kjempebra, og det ble nydelig.
  Broren min har mange ripstrær, og jeg bruker å få plukke der. De er ikke helt modne ennå her nord, men snart.
  Ha ei fin helg. 🙂

  • Elin Larsen

   Eplemos er mitt favoritt syltetøy- skal hamstre masse norske epler blandet med kanelstang og rårørsukker. Ha en fin fin helg du og Eva 🙂

 • Utrolig lekkert!

 • Trine

  Åh, så godt ut:-) Har ripsbusker i hagen. Er det nødvendig å koke bærene opp? (Tenker på bevaring av næringsstoffer?)

  • Elin Larsen

   Skal du oppbevare de i glass kjølig må du koke bærene (så du har syltetøy i vinter), hvis ikke kan du fryse bærene. Plukker du i små mengder så kan du jo plukke litt og røre syltetøy 🙂

 • Tenkte å spørre hvor du hadde fått det fine glasset fra, men du kom meg i forkjøpet her:) Du er jo kjempeheldig som får lov til å forsyne deg hos naboen.
  Ja, jeg hørte faktisk nettopp om prisene på multer, det er jo helt vilt!! Jeg var til fjells for litt siden og plukket 2kg på 4 timer. DET er billig det! 😀
  Skulle ønske jeg hadde tilgang på rips selv, da skulle jeg ha laget dette!:)

  • Elin Larsen

   Åjj, skulle gjerne vært med deg på den turen 🙂