Perfekt helstekt kylling- Michelin stjerne verdig

Helgrillet kylling
Helstekt kylling

Oppskriften er hentet fra matgeniet Heston Blumenthal som er hovedpersonen i serien Mersterkokken Heston. Jeg tilberedte og stekte nøyaktig etter Hestons anvisning og metode (video HER). Konklusjon: Dette er desidert den beste, mest saftige og smaksrike kyllingen jeg og Stian noensinne har smakt! Hvis instruksene følges blir resultatet så fenomenalt bra at det fortjener en Michelin stjerne!

Helstekt Kylling, Michelin stjerne verdig

3 steg

 1. Kylling i saltlake
 2. Steking og hviletid
 3. Bruning

Start med å løsne kyllingen fra hyssingen. Ta lårbenene ut fra kroppen. Jevn temperatur på kjøttet gjør at det blir jevnt stekt.

 1. Legg kyllingen i saltlake. 60 gram salt pr liter vann. Tilsetter du mer salt enn angitt kan kjøttet bli tørt.
  Kylling i saltlake
  Kylling i saltlake

  Saltlaken endrer strukturen i proteinene slik at kyllingen holder på væsken.
  Dekk kyllingen med plastikk og la den ligge i lake over natten i ett kjøleskap. Neste dag tørk laken av kyllingen. Fyll åpningen med en neve timian og en hel sitron. Gni inn skinnet med smør.

  Fylt og smurt kylling
  Kylling dekket i smør
 2. Steking: 90 grader i minst 1 ½ time. Høy varme gjør at kjøttet trekker seg sammen slik at saften presses ut. Lav temperatur gjør at saften forblir i kjøttet.
  Ikke fortvil om stekingen ikke avgir god lukt i huset. Heston hevder at bra lukt er tapt smak!
  Oppskrifter fra produsentene oppgir angitt tid for steking, men dette viser seg ofte å være feil som resulterer til tørt og trevlete kjøtt. Hvordan skal vi da vite når kyllingen er ferdig stekt?
  Heston sier at den pålitelige teknikken er å benytte et steketermometer som settes i den tykkeste delen av kyllingen. Anbefalt kjernetemperatur er 75 grader, men Heston synes 60 grader gir best resultat.

  Helstekt kylling 60 grader
  Anbefalt kjernetemperatur 60 grader

  Kyllingen skal hvile i 45 minutter utildekket. Hviletid er viktig for et godt resultat som betyr at saften holder seg i kjøttet. Begynner en å skjære i kjøttet under hviletiden siver saften ut som resulterer til tørt kjøtt. Kyllingen blir ikke kald under hviletiden.

 3. Tilslutt brunes skinnet i ovn på maks temperatur 225 grader i 10- 15 minutter. Pensle med smør før den settes i ovnen.
 4. Oppskjæring. Ta av bryststykket først. Skjær det opp på tvers av fibrene.

  Perfekt helstekt kylling
  Saftig helstekt kylling

Bildet over viser hvor supersaftig kyllingen ble. Den smelter på tungen! Beviset om at saften er i kjøttet ser du på bildet nedenfor. Utrolig mørt, saftig og kyllingkjøttet smaker vidunderlig!

Her er en oppskrift på Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter og maiskolber der samme metode er benyttet. Kjempebra resultat også på kalkunkjøtt.

Perfekt stekt saftig kylling
Supersaftig kyllingkjøtt

Jeg vil benytte meg av metoden i framtiden, men neste gang skal jeg steke kyllingen til temperaturen viser 70 grader. Hestons tips på 60 grader synes jeg ikke ble bra nok.

Michelin grillet kylling
En eller flere Michelin stjerner verdig!

Håper dagens tips var nyttig 🙂

snapchat

Følg meg gjerne på → Facebook ← og → Instagram

 • stian

  Det der er det nydeligste måltidet jeg har hatt i mitt liv. Tror ingen forstår hva et ordentlig måltid er før de smaker dette. Ingenting jeg har smakt kan måle seg med dette kjøttet.

 • Une

  Dette må jeg prøve 🙂

 • Anbefales Une 🙂

 • Sissel

  Har kjøpt Stange-kylling og skal prøve denne i helga! Et lite spørsmål; har du tips om grønnsaktilbehør?

 • Har lenge ønsket å prøve Hestons variant og takket være ditt fristende innlegg så har jeg i dag servert en aldeles deilig kylling. Håper du synes det er artig å høre. Som vanlig klarte jeg ikke å la være med å lage en egen vri. Har en liten «oppskriftstorrets». 😉 Konkluderte med det samme som deg om at kjernetemperaturen bør være opp imot 70 grader. Skjønner ikke helt at Heston anbefaler 60 grader. Som en variant så stuffet jeg den med en hel hvitløk, smør, salt og pepper også i buken i tillegg til sitron og timian. Stakk litt i sitonen så den lettere kan slippe smak og veske. I tillegg til 6 ss salt til to liter vann kokte jeg opp saltlaken med hele pepperkorn og laurbærblad og avkjølte den før kyllingen fikk kose seg over natten i en tett bolle. Utrolig effektiv og flott måte å tilberede deilig saftig kylling! Tilbehøret mitt ble fløte -braisert «brussel sprouts» med sprøtt bacon. Det passet veldig godt til. Kanskje jeg skulle prøve meg på en variant med kalkun også? Takk for inspirerende innlegg 🙂 (Y)

  • Høres aldeles nydelig ut! Takk for en hyggelig tilbakemelding og inspirasjon.

 • Per Erik

  Fantastisk godt, takk for at du deler med oss Elin 🙂

 • Hege

  Hei. Takk for kjempefint innlegg. Jeg har nå kylling i lake som skal stekes i morgen. Men jeg lurer på en ting; jeg har en delt sitron i kjøleskapet. Tror du det vil bli for voldsomt om jeg bruker en halv sitron, i stedet for en hel? Tenker at den halve avgir vesentlig mer smak enn en hel som ikke er skjært i..

  Mvh hege som gleder seg til å prøve 🙂

 • Arild

  Det ser og høres fantastisk godt ut. Dette skal prøves når jeg kommer hjem fra jobb på havet:) Har tidligere hatt stor suksess med J.Olivers «spanske kylling», det smaker alltid nydelig. Takker for bloggen som gir mange flotte tips !

  • Jeg har tilgode å smake J.Olivers spanske kylling. Takk for tipset!

 • Geir Bjørnethun

  Hei

  Tusen takk for eit fantastisk kyllingtips. Er det nokon som har nokre tips til korleis ein kan nytta denne faktastiske krafta som er igjen i den ildfaste forma etter steikinga av kyllingen? Korleis kan ein f.eks anvende den i ein saus?

  • Ta en titt under tag «saus«, fordi der kan du finne flere oppskrifter. Kyllingkraft kan brukes til saus, supper og gryteretter, så den må du ta vare på 🙂

 • gro maren

  Helt fantastisk kylling 😀

 • Spørsmålstegnet

  Sikkert en kjempefin oppskrift. Jeg lurer bare på en ting. Hvorfor er det masse rosmarin på bildene, når oppskriften nevner timian som eneste krydder?

  • Ikke noen spesiell grunn!

   • Susanne

    Så da mener du mener det er timian som skal i, eller rosmarin som er vist på bildet? 🙂

 • Børge

  Har en ovn som er +- 2 grader. Selv etter 3 timer på 90 grader er kyllingen forts at ukokt inne I lår knokkelen… Spiser dere virkelig dette? Så på også videoen og det nevnes betraktelig kortere tider, men etter å brukt en faktisk eu verifisert, altså med papirer på kalibreringa som oppdateres hvert år så kan jeg fastslå at innsiden av lår mot benet er ustekt ved bryst temperatur på 70 grader

  • Jeg spiser ALDRI ukokt/ rå kylling. Partiet du nevner er alltid det stedet kyllingen stekes sist (størst sjanse for å være rå). Alternativt er å ikke spise dette området hvis kjøttet ellers viser seg å være perfekt stekt, eller etter endt steke- og hviletid kan du fjerne lårene og etterstek de ytterligere!

 • charlotte

  hva slags salt bruker du til saltlaken?

  • Jeg kjøper grovt havsalt (i sekk) som jeg rører ut i vann til det løser seg opp.

  • Jens D. Hansen

   Så lenge saltet skal løses opp i vann, spiller det ingen rolle hva slags struktur saltkrystallene har. Salter er en gruppe stoffer, men det saltet vi bruker i maten er natriumklorid. Å bruke flaksalt i suppa er bortkastet. Vet at det er mange myter og tull rundt salt, men når du løser natriumklorid i vann blir smaken helt lik uansett struktur. Derfor kan du bruke billigste alternativ til saltlake, supper, gryter, bakverk og alt annet hvor saltet løses i vann. Hvis saltet skal strøs oppå blir saken en helt annen, fordi strukturen på saltkrystallene har innvirkning på hvordan vi oppfatter smaken.

 • Wenche

  Hei. Denne oppskriften må prøves, men hvor mange personer regner du f.eks. Stangekylling på 1,8 kg.? Ønsker meg også tips til litt rustikt, smakfult og gjerne enkelt tilbehør…

  • Jeg vil tro du kan beregne 4-6 personer. Med et godt garnityr så er du sikker på at alle får nok!
   Ta en titt HER for inspirasjon. Selv laget jeg jordskokkgrateng til som passet utmerket med en enkel kyllingssaus til og forvellet grønnsaker.

 • Pingback: Maschmanns Matmarked » Fransk Landkylling()