Perfekt helstekt kylling- Michelin stjerne verdig

Helgrillet kylling

Helstekt kylling

Oppskriften er hentet fra matgeniet Heston Blumenthal som er hovedpersonen i serien Mersterkokken Heston. Jeg tilberedte og stekte nøyaktig etter Hestons anvisning og metode (video HER). Konklusjon: Dette er desidert den beste, mest saftige og smaksrike kyllingen jeg og Stian noensinne har smakt! Hvis instruksene følges blir resultatet så fenomenalt bra at det fortjener en Michelin stjerne!

Helstekt Kylling, Michelin stjerne verdig

3 steg

 1. Kylling i saltlake
 2. Steking og hviletid
 3. Bruning

Start med å løsne kyllingen fra hyssingen. Ta lårbenene ut fra kroppen. Jevn temperatur på kjøttet gjør at det blir jevnt stekt.

 1. Legg kyllingen i saltlake. 60 gram salt pr liter vann. Tilsetter du mer salt enn angitt kan kjøttet bli tørt.
  Kylling i saltlake

  Kylling i saltlake

  Saltlaken endrer strukturen i proteinene slik at kyllingen holder på væsken.
  Dekk kyllingen med plastikk og la den ligge i lake over natten i ett kjøleskap. Neste dag tørk laken av kyllingen. Fyll åpningen med en neve timian og en hel sitron. Gni inn skinnet med smør.

  Fylt og smurt kylling

  Kylling dekket i smør

 2. Steking: 90 grader i minst 1 ½ time. Høy varme gjør at kjøttet trekker seg sammen slik at saften presses ut. Lav temperatur gjør at saften forblir i kjøttet.
  Ikke fortvil om stekingen ikke avgir god lukt i huset. Heston hevder at bra lukt er tapt smak!
  Oppskrifter fra produsentene oppgir angitt tid for steking, men dette viser seg ofte å være feil som resulterer til tørt og trevlete kjøtt. Hvordan skal vi da vite når kyllingen er ferdig stekt?
  Heston sier at den pålitelige teknikken er å benytte et steketermometer som settes i den tykkeste delen av kyllingen. Anbefalt kjernetemperatur er 75 grader, men Heston synes 60 grader gir best resultat.

  Helstekt kylling 60 grader

  Anbefalt kjernetemperatur 60 grader

  Kyllingen skal hvile i 45 minutter utildekket. Hviletid er viktig for et godt resultat som betyr at saften holder seg i kjøttet. Begynner en å skjære i kjøttet under hviletiden siver saften ut som resulterer til tørt kjøtt. Kyllingen blir ikke kald under hviletiden.

 3. Tilslutt brunes skinnet i ovn på maks temperatur 225 grader i 10- 15 minutter. Pensle med smør før den settes i ovnen.
 4. Oppskjæring. Ta av bryststykket først. Skjær det opp på tvers av fibrene.

  Perfekt helstekt kylling

  Saftig helstekt kylling

Bildet over viser hvor supersaftig kyllingen ble. Den smelter på tungen! Beviset om at saften er i kjøttet ser du på bildet nedenfor. Utrolig mørt, saftig og kyllingkjøttet smaker vidunderlig!

Her er en oppskrift på Langtidsstekt kalkun med bakte søtpoteter og maiskolber der samme metode er benyttet. Kjempebra resultat også på kalkunkjøtt.

Perfekt stekt saftig kylling

Supersaftig kyllingkjøtt

Jeg vil benytte meg av metoden i framtiden, men neste gang skal jeg steke kyllingen til temperaturen viser 70 grader. Hestons tips på 60 grader synes jeg ikke ble bra nok.

Michelin grillet kylling

En eller flere Michelin stjerner verdig!

Håper dagens tips var nyttig :)

Følg meg gjerne på → Facebook ← og → Instagram

, ,

28 Responses to Perfekt helstekt kylling- Michelin stjerne verdig

 1. stian 14 oktober, 2013 at 22:37 #

  Det der er det nydeligste måltidet jeg har hatt i mitt liv. Tror ingen forstår hva et ordentlig måltid er før de smaker dette. Ingenting jeg har smakt kan måle seg med dette kjøttet.

 2. Une 16 oktober, 2013 at 10:44 #

  Dette må jeg prøve :)

 3. Elin Larsen 16 oktober, 2013 at 10:47 #

  Anbefales Une :)

 4. Sissel 24 oktober, 2013 at 16:30 #

  Har kjøpt Stange-kylling og skal prøve denne i helga! Et lite spørsmål; har du tips om grønnsaktilbehør?

 5. Cecilie Schandy Kvernvik 23 november, 2013 at 01:28 #

  Har lenge ønsket å prøve Hestons variant og takket være ditt fristende innlegg så har jeg i dag servert en aldeles deilig kylling. Håper du synes det er artig å høre. Som vanlig klarte jeg ikke å la være med å lage en egen vri. Har en liten «oppskriftstorrets». 😉 Konkluderte med det samme som deg om at kjernetemperaturen bør være opp imot 70 grader. Skjønner ikke helt at Heston anbefaler 60 grader. Som en variant så stuffet jeg den med en hel hvitløk, smør, salt og pepper også i buken i tillegg til sitron og timian. Stakk litt i sitonen så den lettere kan slippe smak og veske. I tillegg til 6 ss salt til to liter vann kokte jeg opp saltlaken med hele pepperkorn og laurbærblad og avkjølte den før kyllingen fikk kose seg over natten i en tett bolle. Utrolig effektiv og flott måte å tilberede deilig saftig kylling! Tilbehøret mitt ble fløte -braisert «brussel sprouts» med sprøtt bacon. Det passet veldig godt til. Kanskje jeg skulle prøve meg på en variant med kalkun også? Takk for inspirerende innlegg :) (Y)

  • Elin Larsen 23 november, 2013 at 14:03 #

   Høres aldeles nydelig ut! Takk for en hyggelig tilbakemelding og inspirasjon.

 6. Per Erik 13 desember, 2013 at 07:28 #

  Fantastisk godt, takk for at du deler med oss Elin :)

  • Elin Larsen 13 desember, 2013 at 17:07 #

   Hyggelig å dele oppskrifter Per Erik.

 7. Hege 4 mars, 2014 at 21:47 #

  Hei. Takk for kjempefint innlegg. Jeg har nå kylling i lake som skal stekes i morgen. Men jeg lurer på en ting; jeg har en delt sitron i kjøleskapet. Tror du det vil bli for voldsomt om jeg bruker en halv sitron, i stedet for en hel? Tenker at den halve avgir vesentlig mer smak enn en hel som ikke er skjært i..

  Mvh hege som gleder seg til å prøve :)

  • Elin Larsen 4 mars, 2014 at 22:31 #

   Det går sikkert bra Hege. Lykke til!

 8. Arild 28 april, 2014 at 21:58 #

  Det ser og høres fantastisk godt ut. Dette skal prøves når jeg kommer hjem fra jobb på havet:) Har tidligere hatt stor suksess med J.Olivers «spanske kylling», det smaker alltid nydelig. Takker for bloggen som gir mange flotte tips !

  • Elin Larsen 29 april, 2014 at 07:30 #

   Jeg har tilgode å smake J.Olivers spanske kylling. Takk for tipset!

 9. Geir Bjørnethun 1 november, 2014 at 23:41 #

  Hei

  Tusen takk for eit fantastisk kyllingtips. Er det nokon som har nokre tips til korleis ein kan nytta denne faktastiske krafta som er igjen i den ildfaste forma etter steikinga av kyllingen? Korleis kan ein f.eks anvende den i ein saus?

  • Elin Larsen 9 november, 2014 at 19:09 #

   Ta en titt under tag «saus«, fordi der kan du finne flere oppskrifter. Kyllingkraft kan brukes til saus, supper og gryteretter, så den må du ta vare på :)

 10. gro maren 20 november, 2014 at 08:30 #

  Helt fantastisk kylling 😀

 11. Spørsmålstegnet 30 november, 2014 at 18:38 #

  Sikkert en kjempefin oppskrift. Jeg lurer bare på en ting. Hvorfor er det masse rosmarin på bildene, når oppskriften nevner timian som eneste krydder?

  • Elin Larsen 1 desember, 2014 at 18:38 #

   Ikke noen spesiell grunn!

   • Susanne 3 februar, 2015 at 17:27 #

    Så da mener du mener det er timian som skal i, eller rosmarin som er vist på bildet? :)

 12. Børge 5 desember, 2014 at 20:21 #

  Har en ovn som er +- 2 grader. Selv etter 3 timer på 90 grader er kyllingen forts at ukokt inne I lår knokkelen… Spiser dere virkelig dette? Så på også videoen og det nevnes betraktelig kortere tider, men etter å brukt en faktisk eu verifisert, altså med papirer på kalibreringa som oppdateres hvert år så kan jeg fastslå at innsiden av lår mot benet er ustekt ved bryst temperatur på 70 grader

  • Elin Larsen 9 desember, 2014 at 13:25 #

   Jeg spiser ALDRI ukokt/ rå kylling. Partiet du nevner er alltid det stedet kyllingen stekes sist (størst sjanse for å være rå). Alternativt er å ikke spise dette området hvis kjøttet ellers viser seg å være perfekt stekt, eller etter endt steke- og hviletid kan du fjerne lårene og etterstek de ytterligere!

 13. charlotte 2 mars, 2015 at 18:55 #

  hva slags salt bruker du til saltlaken?

  • Elin Larsen 7 mars, 2015 at 22:06 #

   Jeg kjøper grovt havsalt (i sekk) som jeg rører ut i vann til det løser seg opp.

 14. Wenche 24 april, 2015 at 13:26 #

  Hei. Denne oppskriften må prøves, men hvor mange personer regner du f.eks. Stangekylling på 1,8 kg.? Ønsker meg også tips til litt rustikt, smakfult og gjerne enkelt tilbehør…

  • Elin Larsen 29 april, 2015 at 08:36 #

   Jeg vil tro du kan beregne 4-6 personer. Med et godt garnityr så er du sikker på at alle får nok!
   Ta en titt HER for inspirasjon. Selv laget jeg jordskokkgrateng til som passet utmerket med en enkel kyllingssaus til og forvellet grønnsaker.

Legg igjen en kommentar