Nyrørt bringebærsyltetøy- det sunne alternativ

Nå bugner grønnsaksavdelingene på dagligvarebutikkene av friske og fargesterke grønnsaker, urter og bær. Det er en fryd for øyet som møter en ved inngangspartiene, og jeg blir glad hver gang jeg ser dette fantastiske skue. Jeg har kjøpt flere bringebærkurver i det siste, og de knallrøde, lubne bærene er perfekt som pålegg. Det tar knapt to minutter å lage syltetøy, og de få minuttene er verd strebet.

Et glass med nyrørt bringebærsyltetøy uten sukker:

 • ca 300 g bringebær
 • 3-4 ss agave Helios
 • 1 ts fiberhusk
 • og 1 ss sukrinmelis

Jeg er ikke så glad i sukrinmelis, men ved å bruke kun en ss så får en ikke den typiske «kalde» smaken som jeg mener både sukrin og sukrinmelis dessverre har. Bland i alt sammen, og mos bærene med en gaffel. Rør rundt, og avslutt med å smake til. Det skal være enkelt å lage godt syltetøy! La fiberhusk trekke i ti minutter før en spiser (syltetøyet tykner).

Bildet over: nystekte glutenfri rundstykker av teff mel og nyrørt bringebærsyltetøy.

Liker du syltetøy?

,

24 Responses to Nyrørt bringebærsyltetøy- det sunne alternativ

 1. Tina 21 august, 2012 at 17:11 #

  Så godt, så enkelt 😀

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 22:43 #

   Så sant Tina :)

 2. Naviana 21 august, 2012 at 19:39 #

  Ooh, lurt! Har fundert litt på hvordan jeg skal få alt det hjemmelagde syltetøyet mitt til å stivne litt mer, og fiberhusk har jeg jo stående her, uten at jeg helt visste hvorfor jeg kjøpte det 😉

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 22:43 #

   Fiberhusk er tingen vettø 😉

 3. Torunn - Grønne Gleder 21 august, 2012 at 20:07 #

  Jeg elsker syltetøy – spesielt nyrørt! :) Spiser bringebær hver dag nå, og nyter sesongen mens den varer!

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 22:44 #

   Sommeren er herlig Torun :)

 4. Elisabeth 21 august, 2012 at 20:52 #

  Favorittsyltetøyet mitt er hjemmelaget bringebær/rips. Minner meg så utrolig om da jeg var barn, ALLTID sol og en besta som laget boller med syltetøy. Herlig :)

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 22:44 #

   Koselig. Den komboen har jeg ikke prøvd- må prøves.

 5. Tine 21 august, 2012 at 21:02 #

  Du anbefalte Xyla, hvorfor bruker du ikke det her?
  Syltetøyet så aldeles vidunderlig ut :)

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 22:45 #

   Fordi det må gjerne kokes/ bakes for å røre ut sukkerkornene. Koker du syltetøyet så benyttes selvsagt xyla :)

 6. Marianne 21 august, 2012 at 21:49 #

  Med fare for å kaste stien i glasshus… har du lest om agave og sukrin i det siste? Jeg har mange innlegg på bloggen min sjøl med oppskrifter med både agave, sukrin, bjørkesøt og yacon. Har planer om å få ryddet opp i gamle innlegg, men det tar litt tid. Men nå er i hvertfall skiten ryddet ut av skuffer og skap!

  http://www.ehow.com/list_5914103_dangers-agave-nectar_.html
  http://www.ehow.com/facts_5012916_dangers-of-erythritol.html

 7. Ragnhild 21 august, 2012 at 22:54 #

  Bær er så godt, jeg spiser det daglig nå som det er i sesong! Rørte bær smaker så godt, jeg lager ofte en variant med chiafrø:)
  Ha en fortsatt fin kveld søte deg!

  • Elin Larsen 21 august, 2012 at 23:03 #

   Takk det samme Ragnhild.

 8. Silje 22 august, 2012 at 22:08 #

  Jeg liker kún hjemmelaget rørt syltetøy, det er sååå godt!
  Synes det man kjøper på butikken er smakløst og kokt ihjel, ikke godt. Hihi, morsomt å se at vi lager hjemmelaget syltetøy nesten likens:)

  • Elin Larsen 23 august, 2012 at 00:37 #

   Kult :)

 9. Frøken BitterSøt 23 august, 2012 at 14:53 #

  Bak huset og i skogen rundt der vi bor bugner det av bringebær og fryseren er fylt opp! yumyum!

  • Elin Larsen 23 august, 2012 at 16:36 #

   Så heldig du er! :)

 10. Eirin 18 september, 2012 at 14:46 #

  Jeg blir så glad av å lese kommentarene dine til Marianne(som har en fantastisk blogg!). Jeg har kjent på akkurat de samme tankene selv, og har bestemt meg for å fokusere på matglede. Takk for flotte og reflekterte ord 😉

  • Elin Larsen 18 september, 2012 at 15:04 #

   Det var fint å høre Eirin, og takk for tilbakemeldingen. Når det kommer til mat så er det godt at en kan glede seg over den.

 11. Johanna 25 september, 2012 at 19:19 #

  Hei, denne oppskriften på syltetøy, egner den seg for lagring? Eller hvordan er konserverings effekten av agave (evt. andre søtnings kilder som honning, palmesukker..) i forhold til sukker? jeg vil gjerne lagre syltetøyet til utover vinteren og er ute etter ingredienser som er sunne og jeg bruker ikke så mye sukker. Du kan jo selvsagt fryse,men jeg er ute etter en konservering uten sukker. Har du prøvd med honning? Hilsen Johanna

  • Elin Larsen 25 september, 2012 at 21:29 #

   Hei Johanna. Dette egner seg ikke til lagring, og jeg har ikke prøvd med honning. Kan være lurt å rengjøre syltetøyglass i kokende vann, og fyllet det med bær til toppen (uten noe luft), og da tror jeg du må koke syltetøyet for eventuelle bakterier.

 12. Marianne 21 august, 2012 at 23:30 #

  Det er bra Elin, bevisste valg liker vi :) Man må kjenne på kroppen sin hva som er rett for en selv, og er enig i at det er ikke lett å vite hva man skal tro. Jeg har søkt mye rundt for å finne ut om dette med agave, og det kan se ut til at det er de som skal selge maissirup (kjempeindustri i usa) som ønsker å sverte agave og motsatt. Jeg velger å tro at ingen av delene er noe særlig bra, og langt fra helsekost i hvertfall. Mulig det er bedre enn hvitt rafinert sukker, men jeg tviler. Både sukrin og xyla er kjemisk framstilt. =Tvilsomt. Spesielt xyla blir framstilt som naturlig noe det langt i fra er. Dadler skulle vel være trygt iom at det er hele frukten. Men tror det påvirker blodsukkeret ganske mye også.

  Jeg vet godt hva du sikter til ang sukkeravhengighet. Jeg må være forsiktig selv, og det gjelder selv med frukt. Blir det litt hver dag, nå og da og hele tiden, ender jeg opp med å fyse på sukker jevnt.

  Jeg mener ikke å kritisere deg og dine valg, og du er topp oppegående og sikkert informert om det meste. Men ville nå bare komme med et lite «pip» :)

 13. Marianne 26 august, 2012 at 20:20 #

  Som sagt, respekterer dine valg, men syns at bloggen din er mer enn en matblogg, som det er tusenvis av der ute. Jeg opplever at du prøver å formidle sund mat. (Og det er jo supert!) Og du skriver jo også i overskriften, det sunde alternativ.

  Jeg er heller ingen ærnærinsekspert, men jeg prøver så godt jeg kan å tilegne meg kunnskap om hva som er sundt og ikke. Hva som blir enden på visa vites ikke. Det som sises er sundt i dag kan være feil i morra, jeg vet. MEN, jeg velger å tro at det er noe i alt ståheiet rundt agave, sukrin og bjørkesøt, og at det ikke er noe bedre for kroppen enn hvitt rafinert sukker. Men du mener altså at det er et sundt alternativ?

  For all del, det må være lov å kose seg, og ikke bare tenke på hva som er sundt og hva det inneholder av dårlige greier (om man greier det), men da får man kalle en spade for en spade, og ikke for et sundt alternativ. Eller?

 14. Marianne 26 august, 2012 at 23:52 #

  oki dok:)

Legg igjen en kommentar