Lær å lage sjokolade

For en tid tilbake arrangerte jeg et sjokolade- og kake kurs på en institusjon i Trondheim. Jeg skulle lære deltakerne å lage sunn og velsmakende sjokolade og kaker. Poenget med det hele var at det skulle være så enkelt at: alle skulle kjenne på mestringsfølelse, ha økonomi til å handle basic råvarer, samtidig som det krevde svært lite kjøkkenutstyr. Etter å ha lest dagens intervju av Berit Nordstrand så vil jeg dele denne geniale enkle oppskriften, og vise trinn for trinn hvor enkelt det er å lage hjemmelaget sjokolade. Rimelig, økologisk, sukkerfritt og raw-godt!

Bildet over: nøttesjokolade og sjokolade med ferske jordbærbiter. Fantastisk digg.

Oppskriften er basic, og første gang du lager den så kan det være lurt å følge den nøyaktig. Neste gang kan du avansere og tilsette smaker som salt, bittert, søtt og krydder. Ved å tilsette andre smaker så du får akkurat den sjokoladesmaken du elsker: chilli, vanilje, mos ferske jordbær, ingefær, nøtter eller tørket frukt etc.

Oppskriften er en god erstatning av ingrediensene som normalt brukes i sjokolade (kun 4 ingredienser og eliminerer skjulte og helseskadelig ingredienser):
Benytt kokosolje framfor kakaosmør.
Benytt agave framfor raffinert sukker (agave naturlig kilde).
Rå kakao framfor varmebehandlet (rik på fiber og antioksidanter) Les link om sjokolade- et intervju av Berit Nordstrand.

Hjemmelaget sjokoladeknekk:

 • 0,5 dl eller 50 g rå kokosolje
 • 4 ss rå kakaopulver
 • 5-8 ss agavesirup
 • 1/2- 1 ts salt

Rør alt sammen, og smak til. Sjokoladen er smakløs uten salt, så ha i salt og smak til. Vær forsiktig med å tilsette salt, bedre å tilsette flere ganger, enn for mye.

Forklaring til bildet:

 1. Basic ingredienser til sjokolade: salt, kokosolje, agave og rå kakaopulver.
 2. 50g eller 1/2 dl ekstra virgin kokosolje (samme som kaldpresset).
 3. 4 ss rå økologisk kakaopulver
 4. 5-8 ss agavesirup (er du glad i kokossmak, tilsett lite agave. Er du søtmons tilsett mere agave)
 5. 1/2-1 ts salt. Prøv deg frem og vær forsiktig.
 6. Rør rundt med en gaffel eller en liten visp, og smak til. Er det søtt nok, eller mangler smak- tilsett mere salt.
 7. Ønsker du annen smak? Tilsett ønsket smak. På bildet lager jeg vaniljesjokolade- tilsetter 2 ts bourbon vanilje. Vanilje søter sjokoladen, og gir en herlig smaksopplevelse.
 8. Ønsker du annen smak enn vanilje? Hva med å lage en nøtteknekk. Velg valgfri nøtter (rik på sunne mineraler og fettsyrer) Mandler/ hassel/ pekan/ para/ valnøtter eller pistasj.
 9. Hakk nøtter.
 10. Kle et flatt fat/underlag med bakepapir, og hell sjokolade utover. Del røren jevnt i et tynt lag.
 11. Hell over ønsket fyll (nøtter, tørket frukt (goji, rosiner, mango, inkabær, banan) nibs, hampfrø etc)
 12. Frys sjokoladen til den stivner (30 minutter i iskald fryser). Bruker du mye agave er det ikke så lett at sjokoladen stivner. Det er kokosoljen som gjør at den stivner.
 13. Knekk sjokoladen i ønsker biter, og kos deg med hjemmelaget, sukkerfri, økologisk, mineral- og antioksidantrik sjokolade. Oppbevares i kjøleskap, og husk ved varme smelter kokosoljen, og det kan bli klissete.

Så enkelt er det å lage sunn sjokolade som booster ditt immunforsvar.

Oppskriften blir smaksrik jo lengre den oppbevares kjølig. Forklaring til bildet (over) er linker direkte til noen nøtteslag. Økologisk eller rå nøtter i Norge er svimlende kostbart, men iHerb har et rimelig vareutvalg.

 

Hvor får en kjøpt disse ingrediensene?
Jeg kjøper de fleste ingrediensene på iHerb, som er en meget rimelig internettbutikk i USA. Det er meget trygt å handle på iHerb, og de tilbyr et enormt variert økologisk vareutvalg innen mat, kosmetikk, husholdning og hudkremer/såper etc.

Det er to ting en må tenke på når en handler på iHerb.

 1. Ikke handle varer for over 200kr- unngår tollavg, og betaler kun porto (rimelig)
 2. Ikke handle varer som veier over 1814 g (kostbar porto)

Jeg har laget en guide for iHerb shopping interesserte HER, og benytter du koden SOG801, så får du 5 $ rabbat på ditt første kjøp.  Nå skal jeg bevise hvorfor det er rimeligere å handle på iHerb enn norske nettbutikker.

iHerb pris: Garden of Life Ekstra virgin kokosolje (kaldpresset) 473 ml koster kr 76,61,-
Tilfeldig internett Buy Helse butikk som selger kjent Cocosa ekstra virgin kokosolje 500 ml koster kr 169,-
iHerb er 92, 39 kr rimeligere, selv om cocosa inneholder 27 ml mer, så blir iHerb fortsatt rimeligere på tross av porto. Porto hos iHerb kommer på 6$ og etter dagens valutakurs er det 36,45 kr. Hele kjøpet på kokosolje blir 56 kr rimeligere. En kan tenke at det er lite å spare her, men det kan jeg love at det blir mye å spare gjennom et helt år. Viktig å kjøpe kvalitet kokosolje. Det skal lukte frisk kokosolje- da hevdes det at ojen er superb.

La oss sammenligne prisen på rå sjokoladepulver:
iHerb rå Navitas kakaopulver 454g koster etter dagens kurs kr 106,81 kr- Norsk internettbutikk Sana Bona rå kakaopulver 464 g koster kr 189,- Kjøper du kokosolje og rå kakaopulver sammen på iHerb er du under 200kr grensen og innenfor vekten- kun 6 $ porto.

iHerb handel  inkludert porto: 219,87 kr. Når det gjelder 200 kr grensen er det kun varekjøp (ekskludert porto).
Norsk kjøp på norske nettbutikker UTEN PORTO: 358 kr. Skal en beregne porto så er vi langt over 400 kr ved dette kjøpet. Sparer minimum kr 138- mangler norsk porto!

Alltid når jeg handler hos iHerb sjekker jeg Valutakursen. Slik kontrollerer jeg hvor mye jeg handler for. Husk det er ikke dagens kurs som gjelder ved kjøp, men ankomst Norge. Derfor holder jeg meg til regelen: ikke handle over 185- 190 kr (sånn ca). Da sikrer jeg når pakken ankommer Norge ikke er over 200kr- slipper kostbar toll.

Når det gjelder salt og agave, så har de fleste salt hjemme. Ønsker du himalaya salt (ofte benyttes innen raw food prinsippene), finner du det HER.  Agavesirup anbefaler jeg å kjøpe enten hos Helios eller Sana Bona (fåes kjøpt på helsekostbutikker eller på internett). Best på smak, og jeg liker ikke agaven som selges på Iherb. Men, dette er smak og behag.

Har du disse 4 basic ingrediensene hjemme, så har du hjemmelaget sjokolade i lang tid. Et langt bedre alternativ enn sjokoladen som du kjøper på dagligvaren, et sunt alternativ som gir helsegevisnt, og kjapt å lage. Tar meg knapt 2 minutter å lage basic sjokolade.

 

Dette shoppingtipset er ment for de som har dårlig økonomi, ønsker endring i sitt kosthold og sunne alternativer, og som ikke har råd til å handle utifra norske priser. Mulig noen oppfatter at jeg råder alle til å handle hos iHerb, men det ønsker jeg ikke. Jeg oppfordrer alle til å støtte våre lokale helsekost butikker (i Trondheim er blant annet Helios og Etikken noen av mine favoritter).

 

Håper dette innlegget var nyttig for noen. Jeg har fått tilbakemeldinger at jeg må blogge om enkle oppskrifter for nybegynnere, så da gjør jeg selvsagt det. Viktig at en opplever mestringsfølelse, og at oppskrifter forenkler og muliggjør veien til et sunnere kosthold.

Lykke til, og har du spørsmål- så fyr ivei.

 

PS: vil minne om at jeg er med i denne ukens utfordring hos Matbloggsentralen. Tema: rabarbra. Hvis du mener at min rabarbrasuppe med jordbær (sukkerfri, vegansk og naturlig) er verd en stemme, så åpnes det for å avgi stemmer i morgen formiddag etter klokken 1200. Min suppe er nr 44. Takker alle som synes suppen er verd en stemme.

, , , ,

65 Responses to Lær å lage sjokolade

 1. Svanhild 31 mai, 2012 at 16:22 #

  Supert, Elin! Godt forklart, og veldig bra med tips om hvor de ulike tingene kan handles rimelig!
  Du inspirerer! :-)
  Hilsen Svanhild

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 16:31 #

   Tusen takk for en fin tilbakemelding Svanhild. Veldig hyggelig å høre slikt fra deg :)

 2. Louise 31 mai, 2012 at 16:54 #

  Ja, helt supert! Tusen takk! Har aldri gjort det, for tenker det er tidkrevende og «stress». Hvor mye holder disse produktene ca? Hvor mye får du laget ut av det ca =) ? Sikkert vanskelig å svare akkurat, men ca ? =) Takk for flott innlegg!

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 16:57 #

   Produktene her gir mye, ja mye sjokoladeknekk, så det blir vanskelig å svare på. Beklager, men i forhold til sjokoladen på butikken så sparer du mye penger, samt at dette er svært sunt. Lag store porsjoner )når du har blitt trygg på tilberedingsmåten), så har du alltid en sunn og god sjokoladebit på lur. Godt at innlegget falt i smak Louise.

   • Louise 31 mai, 2012 at 17:09 #

    Herlig. Da får jeg vel bare bestille da :P

    • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 18:05 #

     Flott, og lykke til.

 3. Ragnhild 31 mai, 2012 at 17:20 #

  Rå sjokolade <3 cant get enough!! Får vann i munn av disse bildene jeg. Jammen godt jeg har ferdig sjokolade i kjøleskapet ;)
  Har ikke prøvd med ferske jordbær i før, men det MÅ jo være godt. Jordbær dyppet i sjokolade er jo det beste som finnes:)

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 18:07 #

   Killer kombo ;)

 4. kjempefin guide. jeg elsker slik sjokoladebark! :D

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 18:07 #

   Takk Liller.

 5. Marianne 31 mai, 2012 at 20:17 #

  Kjempefint innlegg, så godt forklart med steg-for-steg og bilder også:-)

  Kan man bruke noe annet enn agave ? stevia, tagatose eller annet sunt i «pulverform» ?

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 20:43 #

   Det går bra Marianne- prøv ivei ;)

 6. Frøken BitterSøt 31 mai, 2012 at 21:40 #

  Super steg-for steg oppskrift! Namnam! Og som alltid så fine og fristende bilder! Ble kjempefristet til å lage sjokolade selv nå, elsker rå sjokolade i alle slags varienter! :)

  • Elin Larsen 31 mai, 2012 at 21:43 #

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Det blir ltt enklere å lage sjokolade/ mat når det forklares trinn for trinn sammen med bilder.

 7. Nina 1 juni, 2012 at 07:03 #

  Deilig med hjemmelaget :)

  • Elin Larsen 1 juni, 2012 at 11:57 #

   The best! ;-)

 8. Silje 1 juni, 2012 at 12:16 #

  Ja, det er utrolig enkelt å lage sin egen sjokolade, også er det så morsomt å kjenne på akkurat den mestringsfølelsen. Hihi, kanskje den smaker litt ekstra godt da også;)

  • Elin Larsen 1 juni, 2012 at 12:17 #

   hihi, godt poeng!

 9. Kaisa 1 juni, 2012 at 14:21 #

  Kjempe flott og inspirerende sjokolade «guide». Tror nok det blir sjokoladelaging på meg ila helgen :) Har aldri prøvd å lage sjokolade med kun kokosolje, så dette blir spennende! Ha en fin helg :)

  • Elin Larsen 1 juni, 2012 at 14:25 #

   Lykke til. Er du ikke så glad i kokossmak så tilsett mere agave og smak til med salt (frem hever smaken) Lykke til Kaisa, og god helg.

 10. JDIY - En kreativ blogg! 4 juni, 2012 at 19:31 #

  Oh my, dette såg helt fantastisk godt ut :D Dette må jeg lage til helgen!

  • Elin Larsen 4 juni, 2012 at 20:56 #

   Håper du liker denne enkle oppskriften. Du kan avansere med å tilsette ønsket smaker. Lykke til :)

 11. Bente R. 6 juni, 2012 at 21:32 #

  Fant denne oppskriften i går kveld, og har laget den i dag. :-)
  Er kjempe ivrig, og deler allerede oppskriften med venninner.
  Dette var veldig greit forklart og enkelt for oss alle, akkurat som du sa !
  Og med gojia bær, smakte det himmelsk (…)
  Neste gang lager jeg 4 dobbel oppskrift, tenk SÅ sunt og godt.
  Har du en egen sjokolade koker ? Sånn vil jeg ha også…
  Sjokolade klem til deg ;-)

  • Elin Larsen 6 juni, 2012 at 21:46 #

   Så gøy at oppskriften falt i smak (spre oppskriften til alle du vil). Alltid gøy med slike tilbakemeldinger Bente- så takk. Jeg dobbler eller trippler alltid oppskriften- med ulike smaker. Slik har en alltid en sunn godbit på lur. Sjokoladeklem tilbake.

 12. Ingunn 13 juni, 2012 at 13:26 #

  No har eg handla på iherb og sanabona for første gong! Denne oppskrifta frista så mykje at eg berre må prøva. Sjokolade er noko eg ikkje kan leva utan, så viss det går an å laga SUNN sjokolade må eg jo prøva det! Og siden du har vist at det er mogleg å kjøpa ingredigensar til nesten overkommelege prisar slo eg til.

  Ofte har oppskriftene dine så mange særskilde ingredigensar at eg ikkje får prøvd dei sjølv om eg har lyst. Det hadde vore flott om du kunne nemna nokre fleire ting det gå an å laga med agavenektar, kokosolje og kakaopulver, pluss ingredigensar ein får kjøpt i daglegvarehandelen :)

  • Elin Larsen 13 juni, 2012 at 17:52 #

   Flott, og takk for tilbakemeldingen Ingunn. Skal lage flere oppskrifter :)

 13. Michelle 19 juni, 2012 at 18:14 #

  Fantastisk innlegg! sjokoladene dine ser helt fantastisk gode ut! får vann i munnen :D

  • Elin Larsen 19 juni, 2012 at 20:56 #

   Takk ;D

 14. Janne 20 juni, 2012 at 11:31 #

  Så deilig ut :) For oss som ikke tåler fruktsukker, er agavesirup ikke noe kjekt. Har du et tips på hva mann kan bruke istedet?

  • Elin Larsen 20 juni, 2012 at 11:46 #

   Tåler du yacon så kan den erstatte agave, og bland gjerne inn litt stevia for å søte yacon hvis ønskelig (lav gi).

 15. Unni 24 juni, 2012 at 22:05 #

  Heisann. Jeg fikk ikke til å bestille på international A så lurer på hvor feilen kan ligge? Håpet jo å få fikset litt sjokkis til bursdag:) skulle ha alt til sjokolade inkl sirup og Himalaya salt :/ hmm.. Flott blogg btw. Kom bare tilfeldig over den:)

  • Elin Larsen 24 juni, 2012 at 23:47 #

   Da kan det være at vekten er over 1814 g (m være under), ellers blir DHL alternativet.

 16. rine 24 juni, 2012 at 22:06 #

  Hei!! Kanskje et dumt spm men denne sjokoladen er den melkefri? Ammer og jenta har melk og egg allergi så er på jakt etter noe melkefritt og godt :)

  • Elin Larsen 24 juni, 2012 at 23:49 #

   Finnes ikke dumme spørsmål, kun svar. Sjokoladen er 100% melkefri :)

 17. Bente 27 juni, 2012 at 12:40 #

  Hei! Kan Cocosa brukes i denne oppskriften…?

  • Elin Larsen 27 juni, 2012 at 15:29 #

   Ja.

 18. Tonje 30 juni, 2012 at 21:29 #

  Så flott guide til å lage sjokolade! Men lurte på hva den «kokeplata» er jeg? går det an å varme under 41 grader på den så sjokoladen fortsatt er rå? Hvilket merke er det i så fall? En sånn kunne jeg tenkt meg;)

  • Elin Larsen 30 juni, 2012 at 21:35 #

   Det er ikke en kokeplate men en vekt ;) Kokosoljen smelter du forsiktig i vannbad. Lykke til.

 19. Selina 10 februar, 2013 at 08:43 #

  Hei! Jeg har ikke fått handlet på iherb enda, men de har kokosolje på en invandrerbutikk like i nærheten. Kan jeg bruke den? :)

  • Elin Larsen 10 februar, 2013 at 10:40 #

   Det kan du. Se etter ekstra virgin (kaldpresset). Hvis de ikke har det på innvandrerbutikk, fåes kaldpresset på helsekostbutikk (kostbart).

 20. Selina 11 februar, 2013 at 12:38 #

  Jeg kjøpte den, men vet ikke om den er kaldpresset siden alt står på arabisk :P Er det viktig for utfallet av sjokoladen? :) Mvh

  • Elin Larsen 11 februar, 2013 at 12:52 #

   Kaldpresset kokosolje er sunnest, så vet du det til neste gang :) Ekstra virgin= kaldpresset og 100 naturlig, uten noe varmebehandling og andre tilsetningssotffer. Lykke til, og husk å smake til!

 21. Selina 15 februar, 2013 at 12:29 #

  Okei! Tusen takk for svar :)

 22. Karl 8 juli, 2013 at 23:37 #

  Supert
  Jeg har Kakaomasse fra okosjoklade kan jeg bruke dette som kakaopulver i oppskriften?

  Hvordan lager eller definerer man sjokolade/kakao% innholdet. I butikker selges jo masse forskjellig med alt fra 36% kakao til 99%. Hvordan justerer man dette selv?

  • Elin Larsen 8 juli, 2013 at 23:42 #

   Det fra økosjokolade kan du bruke. Det skal stå hvor mye kakao innhold bak på innholdsfrotegnelsen. Ønsker du rå kakao, så har økosjokolade det. Enda rimeligere er det å handle slikt på iHerb :)

 23. Anita 11 juli, 2013 at 13:54 #

  Heisann Elin, tusen takk for en brilliant oppskrift!
  Har nettopp laget sjokoladen din men siden jeg ikke kan ha i Agave På grunn av insulinresistens, hadde jeg i sukrinmelis som jeg fikk anbefalt hos helsekosten der jeg kjøpte råkakaoen.
  Men jeg syns det blir en merkelig smak(kald /nesten brusende) smak av melisen som ikke er så god. Kan jeg bruke Tagatesse i stedenfor? I såfall, hvor mye anbefales å brukes i basisoppskrften din?
  Bør den smeltes i kjele først?
  Ellers ser sjokoladen superfin ut og konsistensen ble bra. Hadde på gojibær, hakkete mandler og hakket tørket mango.
  Takk for all inspirasjonen, en skikkelig flott webside du har!
  hilsen Anita i Bergen.

  • Elin Larsen 11 juli, 2013 at 20:25 #

   Hei Anita
   Skjønner godt at du reagerte på sukrinmelis. Jeg og mener det smaker «kaldt»og unaturlig. Absolutt noe jeg unngår å bruke, bruker heller agave, honning, daddler, lønnesirup, kokssukker etc. Har ikke erfaring med tagesse, men smak deg fram. Det er slik all mat blir bra, ved å stole på smaksløkene :)
   Hyggelig å høre at bloggen faller i smak hos deg :)

   • Anita 11 juli, 2013 at 21:34 #

    hei igjen Elin, takk for tilbakemeldingen.
    Ja jeg har delt oppskriftbloggen din på facebooken min så nå har jeg mange venninner som skal lage sjokoladen din også, og mange glade ektemenn og samboere som gleder seg til å få smake på disse vidunderlige sjokoladeknekkene :)

    tusen takk for at du deler dette med folk. Ha en flott sommer, så skal jeg følge med på hva nytt og spennende du kommer med her. Hilsen Anita.

    • Elin Larsen 11 juli, 2013 at 21:37 #

     Gøy å høre at du deler oppskriften med andre :) Ha en fin sommer.

 24. Maiken 13 desember, 2013 at 18:05 #

  Hei, skal man smelte kokosoljen i vannbad før man blander det med resten av ingrediensene? :)

 25. Hanne 4 januar, 2014 at 21:33 #

  Har du link på agave på iHerb? er ikke så inni alt dette. Liker best å handle på nett og få det i postkassa :) Gleder meg til å få handlet inn det jeg trenger så jeg kan lage god og sunn sjokolade :D

  • Elin Larsen 4 januar, 2014 at 23:17 #

   Har ikke funnet noen god agave på iherb. Jeg kjøper agave på Helios.

 26. alexander åsen 15 mars, 2014 at 11:26 #

  Kjempebra! Har prøvd for første gang idag. Sliter litt med mye kokossmak, er ikke spesielt glad i kokos… Vil vanilje bourbon drepe den? Evt. andre alternativer? :)

 27. Camilla 2 mai, 2014 at 01:53 #

  Hei.
  Kan jeg bruker yaconsirup i stede for agave sirup? :)

  • Elin Larsen 2 mai, 2014 at 10:08 #

   Selvsagt kan du bruke yaconsirup. Innen matlagning kan alt gå an! :)
   Du vil da få en annen smak. Agave er veldig søt, mens yacon har en utpreget søt karamellsmak.

   • Camilla 2 mai, 2014 at 23:53 #

    Bruker jeg da lik mengde med yacon sirup eventuelt? :)

 28. Karoline 15 mai, 2014 at 00:20 #

  Hei! :) prøvde meg på oppskriften din i dag, men fikk aldri sjokoladen til å stivne. Hadde den i fryseren en halvtime, og deretter flere timer i kjøleskap. Jeg tok 7 ss agave-sirup, noe som kan være årsaken..? Hvor mange ss sirup bruker du? Ser det står 5-8 i oppskriften.
  Den var uansett veldig god på smak selv om jeg må spise den med skje ;)

  • Elin Larsen 15 mai, 2014 at 08:35 #

   Jeg anbefaler at du bruker kokosolje av kvalitet. ALtså den må være hard i romtemperatur hvilket gjør at sjokoladen stivner.
   Flott at du likte sjokoladen :)

 29. Anne Haugen 10 august, 2014 at 14:25 #

  Hei! Jeg fikk heller ikke sjokoladen til å stivne, men kokosoljen fra iHerb står i romtemp. og den er blitt helt flytende. Da er nok det problemet. Men jeg mener jeg så over i kommentarfeltet at kokosoljen skulle smeltes i vannbad? Da blir den jo flytende…. for å få min til å stivne må jeg sette i kjøleskapet og da er den jo ikke rom temperert.. litt forvirret :P

  Du må jo ha minst doblet oppskriften i forhold til bilde nr 10? Jeg fikk bare en liten klatt på bakepapiret.
  Håper på svar! Smaken var kjempe god! Må tydeligvis bare justere på noe her.

  • Elin Larsen 11 august, 2014 at 16:39 #

   Min kokosolje står i romtemperert og er i fast form og må dermed smeltes i vannbad. Hvis din kokosolje er flytende, så vil ikke sjokoladen ikke stivne!
   Altså oppskriften er litt «sær» da en må benytte kokosolje som er i fast form når den er i romtemperatur.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Rå sjokoladeflak | Vegetarbloggen - 28 juli, 2014

  […] Å kutte ut sjokolade som et ledd av et nytt og bedre liv har vist seg å være vanskeligere enn forventet. Heldigvis er ikke all sjokolade usunn, her har jeg funnet en kjempelettvint rå variant på bloggen til Elin Larsen.  […]

 2. Vegetarbloggen | Rå sjokoladeflak - 31 desember, 2014

  […] Å kutte ut sjokolade som et ledd av et nytt og bedre liv har vist seg å være vanskeligere enn forventet. Heldigvis er ikke all sjokolade usunn, her har jeg funnet en kjempelettvint rå variant på bloggen til Elin Larsen. […]

Legg igjen en kommentar