Lær å lage sjokolade

sjokoladeknekk

For en tid tilbake arrangerte jeg et sjokolade- og kakekurs i Trondheim. Jeg skulle lære deltakerne å lage sunn og velsmakende sjokolade og kaker. Poenget med det hele var at det skulle være så enkelt at:

 • alle skulle kjenne på mestringsfølelse
 • ha økonomi til å handle basic råvarer
 • oppskriften krevde minimalt med kjøkkenutstyr

Slik lager du sunn sjokolade

Bildet over: sjokolade tilsatt tranebær, hasselnøtter og peanøtter.

Første gang du lager sjokolade så kan det være lurt å være presis. Neste gang kan du avansere og tilsette smaker som salt, surt, søtt og krydder. Ved å tilsette andre smaker så du får du dine favorittsmaker.

Forslag til kryddersorter og tilsetninger: chilli, vanilje, moste jordbær, ingefær, nøtter eller tørket frukt etc.

Oppskriften er en god erstatning av ingrediensene som normalt brukes i sjokolade (kun 4 ingredienser og eliminerer skjulte og helseskadelig ingredienser):
Benytt kokosolje framfor kakaosmør.
Benytt agave framfor raffinert sukker (agave naturlig kilde).
Rå kakao framfor varmebehandlet (rik på fiber og antioksidanter)

Hjemmelaget sjokoladeknekk:

 • 0,5 dl eller 50 g rå kokosolje
 • 4 ss rå kakaopulver
 • 5-8 ss agavesirup, kan erstattes med yacon
 • 1/2- 1 ts salt

Rør alt sammen. Sjokoladen er smakløs uten salt, så ha i salt og smak til. Vær forsiktig. Det er bedre å tilsette salt flere ganger enn en gang for mye.

Forklaring til bildet:

 1. Basic ingredienser til sjokolade: salt, kokosolje, agave og rå kakaopulver
 2. 50 g eller 1/2 dl kaldpresset kokosolje
 3. 4 ss rå økologisk kakaopulver
 4. 5-8 ss agavesirup
 5. 1/2-1 ts salt, smak deg frem
 6. Rør rundt med en visp, og smak til. Er det søtt nok eller kanskje det mangler litt smak?
 7. På bildet lager jeg vaniljesjokolade og tilsetter 1-2 ts bourbon vanilje.
 8. Ønsker du annen smak enn vanilje? Hva med å lage en nøtteknekk. Velg valgfri nøtter (rik på sunne mineraler og fettsyrer) Mandel/ hassel/ pekan/ para/ valnøtter eller pistasj
 9. Hakk nøtter
 10. Kle et flatt fat/underlag med bakepapir, og fordel sjokolade utover til et tynt lag
 11. Hell over ønsket fyll (nøtter, tørket frukt (goji, rosiner, mango, inkabær, banan) nibs, hampfrø etc)
 12. Frys sjokoladen til den stivner, alt fra 10- 30 minutter i fryseren, avhengig av hvor tykk sjokoladen er
 13. Knekk sjokoladen i biter, og kos deg med hjemmelaget, sukkerfri, økologisk, mineral- og antioksidantrik sjokolade.

Oppbevares i kjøleskap NB: kokosolje smelter i varme temperaturer, og dette kan føre til en klissete sjokolade. Aller best å spise kald sjokolade.

Bildet over: sjokolade med ferske jordbærbiter og nøttesjokolade

Følg meg gjerne på → Facebook ← og → Instagram

Sjokoladen blir bedre på smak jo lengre den oppbevares.

Hvor får en kjøpt disse ingrediensene?
En får kjøpt alle ingrediensene på helskostbutikker. Jeg kjøper de fleste ingrediensene på iHerb, som er en meget rimelig internettbutikk i USA. Det er meget trygt å handle på iHerb, og de tilbyr et enormt variert økologisk vareutvalg innen mat, kosmetikk, husholdning og hudkremer/såper etc.

Jeg har laget en guide for iHerb shopping interesserte HER, og benytter du koden SOG801, så får du 5 $ rabbat på ditt første kjøp.  Nå skal jeg bevise hvorfor det er rimeligere å handle på iHerb enn norske nettbutikker.

iHerb pris: Garden of Life Ekstra virgin kokosolje (kaldpresset) 473 ml koster kr 76,61,-
Tilfeldig internett Buy Helse butikk som selger kjent Cocosa ekstra virgin kokosolje 500 ml koster kr 169,-
iHerb er 92, 39 kr rimeligere, selv om cocosa inneholder 27 ml mer, så blir iHerb fortsatt rimeligere på tross av porto. Porto hos iHerb kommer på 6$ og etter dagens valutakurs er det 36,45 kr. Hele kjøpet på kokosolje blir 56 kr rimeligere. En kan tenke at det er lite å spare her, men det kan jeg love at det blir mye å spare gjennom et helt år. Viktig å kjøpe kvalitet kokosolje. Det skal lukte frisk kokosolje- da hevdes det at ojen er superb.

La oss sammenligne prisen på rå sjokoladepulver:
iHerb rå Navitas kakaopulver 454g koster etter dagens kurs kr 106,81 kr- Norsk internettbutikk Sana Bona rå kakaopulver 464 g koster kr 189,- Kjøper du kokosolje og rå kakaopulver sammen på iHerb er du under 200kr grensen og innenfor vekten- kun 6 $ porto.

iHerb handel  inkludert porto: 219,87 kr. Når det gjelder 200 kr grensen er det kun varekjøp (ekskludert porto).
Norsk kjøp på norske nettbutikker UTEN PORTO: 358 kr. Skal en beregne porto så er vi langt over 400 kr ved dette kjøpet. Sparer minimum kr 138- mangler norsk porto!

Alltid når jeg handler hos iHerb sjekker jeg Valutakursen. Slik kontrollerer jeg hvor mye jeg handler for. Husk det er ikke dagens kurs som gjelder ved kjøp, men ankomst Norge. Derfor holder jeg meg til regelen: ikke handle over 185- 190 kr (sånn ca). Da sikrer jeg når pakken ankommer Norge ikke er over 200kr- slipper kostbar toll.

Når det gjelder salt og agave, så har de fleste salt hjemme. Ønsker du himalaya salt (ofte benyttes innen raw food prinsippene), finner du det HER.  Agavesirup anbefaler jeg å kjøpe enten hos Helios eller Sana Bona (fåes kjøpt på helsekostbutikker eller på internett). Best på smak, og jeg liker ikke agaven som selges på Iherb. Men, dette er smak og behag.

Har du disse 4 basic ingrediensene hjemme, så har du hjemmelaget sjokolade i lang tid. Et langt bedre alternativ enn sjokoladen som du kjøper på dagligvaren, et sunt alternativ som gir helsegevisnt, og kjapt å lage. Tar meg knapt 2 minutter å lage basic sjokolade.

Dette shoppingtipset er ment for de som har dårlig økonomi, ønsker endring i sitt kosthold og sunne alternativer, og som ikke har råd til å handle utifra norske priser. Mulig noen oppfatter at jeg råder alle til å handle hos iHerb, men det ønsker jeg ikke. Jeg oppfordrer alle til å støtte våre lokale helsekost butikker (i Trondheim er blant annet Helios og Etikken noen av mine favoritter).

Håper dette innlegget var nyttig for noen. Jeg har fått tilbakemeldinger at jeg må blogge om enkle oppskrifter for nybegynnere, så da gjør jeg selvsagt det. Viktig at en opplever mestringsfølelse, og at oppskrifter forenkler og muliggjør veien til et sunnere kosthold.

Lykke til 🙂

 

 • Supert, Elin! Godt forklart, og veldig bra med tips om hvor de ulike tingene kan handles rimelig!
  Du inspirerer! 🙂
  Hilsen Svanhild

  • Elin Larsen

   Tusen takk for en fin tilbakemelding Svanhild. Veldig hyggelig å høre slikt fra deg 🙂

 • Ja, helt supert! Tusen takk! Har aldri gjort det, for tenker det er tidkrevende og «stress». Hvor mye holder disse produktene ca? Hvor mye får du laget ut av det ca =) ? Sikkert vanskelig å svare akkurat, men ca ? =) Takk for flott innlegg!

  • Elin Larsen

   Produktene her gir mye, ja mye sjokoladeknekk, så det blir vanskelig å svare på. Beklager, men i forhold til sjokoladen på butikken så sparer du mye penger, samt at dette er svært sunt. Lag store porsjoner )når du har blitt trygg på tilberedingsmåten), så har du alltid en sunn og god sjokoladebit på lur. Godt at innlegget falt i smak Louise.

   • Herlig. Da får jeg vel bare bestille da 😛

    • Elin Larsen

     Flott, og lykke til.

 • Rå sjokolade <3 cant get enough!! Får vann i munn av disse bildene jeg. Jammen godt jeg har ferdig sjokolade i kjøleskapet 😉
  Har ikke prøvd med ferske jordbær i før, men det MÅ jo være godt. Jordbær dyppet i sjokolade er jo det beste som finnes:)

  • Elin Larsen

   Killer kombo 😉

 • kjempefin guide. jeg elsker slik sjokoladebark! 😀

  • Elin Larsen

   Takk Liller.

 • Marianne

  Kjempefint innlegg, så godt forklart med steg-for-steg og bilder også:-)

  Kan man bruke noe annet enn agave ? stevia, tagatose eller annet sunt i «pulverform» ?

  • Elin Larsen

   Det går bra Marianne- prøv ivei 😉

 • Super steg-for steg oppskrift! Namnam! Og som alltid så fine og fristende bilder! Ble kjempefristet til å lage sjokolade selv nå, elsker rå sjokolade i alle slags varienter! 🙂

  • Elin Larsen

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Det blir ltt enklere å lage sjokolade/ mat når det forklares trinn for trinn sammen med bilder.

 • Deilig med hjemmelaget 🙂

  • Elin Larsen

   The best! 😉

 • Ja, det er utrolig enkelt å lage sin egen sjokolade, også er det så morsomt å kjenne på akkurat den mestringsfølelsen. Hihi, kanskje den smaker litt ekstra godt da også;)

  • Elin Larsen

   hihi, godt poeng!

 • Kjempe flott og inspirerende sjokolade «guide». Tror nok det blir sjokoladelaging på meg ila helgen 🙂 Har aldri prøvd å lage sjokolade med kun kokosolje, så dette blir spennende! Ha en fin helg 🙂

  • Elin Larsen

   Lykke til. Er du ikke så glad i kokossmak så tilsett mere agave og smak til med salt (frem hever smaken) Lykke til Kaisa, og god helg.

 • Oh my, dette såg helt fantastisk godt ut 😀 Dette må jeg lage til helgen!

  • Elin Larsen

   Håper du liker denne enkle oppskriften. Du kan avansere med å tilsette ønsket smaker. Lykke til 🙂

 • Bente R.

  Fant denne oppskriften i går kveld, og har laget den i dag. 🙂
  Er kjempe ivrig, og deler allerede oppskriften med venninner.
  Dette var veldig greit forklart og enkelt for oss alle, akkurat som du sa !
  Og med gojia bær, smakte det himmelsk (…)
  Neste gang lager jeg 4 dobbel oppskrift, tenk SÅ sunt og godt.
  Har du en egen sjokolade koker ? Sånn vil jeg ha også…
  Sjokolade klem til deg 😉

  • Elin Larsen

   Så gøy at oppskriften falt i smak (spre oppskriften til alle du vil). Alltid gøy med slike tilbakemeldinger Bente- så takk. Jeg dobbler eller trippler alltid oppskriften- med ulike smaker. Slik har en alltid en sunn godbit på lur. Sjokoladeklem tilbake.

 • Ingunn

  No har eg handla på iherb og sanabona for første gong! Denne oppskrifta frista så mykje at eg berre må prøva. Sjokolade er noko eg ikkje kan leva utan, så viss det går an å laga SUNN sjokolade må eg jo prøva det! Og siden du har vist at det er mogleg å kjøpa ingredigensar til nesten overkommelege prisar slo eg til.

  Ofte har oppskriftene dine så mange særskilde ingredigensar at eg ikkje får prøvd dei sjølv om eg har lyst. Det hadde vore flott om du kunne nemna nokre fleire ting det gå an å laga med agavenektar, kokosolje og kakaopulver, pluss ingredigensar ein får kjøpt i daglegvarehandelen 🙂

  • Elin Larsen

   Flott, og takk for tilbakemeldingen Ingunn. Skal lage flere oppskrifter 🙂

 • Michelle

  Fantastisk innlegg! sjokoladene dine ser helt fantastisk gode ut! får vann i munnen 😀

  • Elin Larsen

   Takk ;D

 • Janne

  Så deilig ut 🙂 For oss som ikke tåler fruktsukker, er agavesirup ikke noe kjekt. Har du et tips på hva mann kan bruke istedet?

  • Elin Larsen

   Tåler du yacon så kan den erstatte agave, og bland gjerne inn litt stevia for å søte yacon hvis ønskelig (lav gi).

 • Unni

  Heisann. Jeg fikk ikke til å bestille på international A så lurer på hvor feilen kan ligge? Håpet jo å få fikset litt sjokkis til bursdag:) skulle ha alt til sjokolade inkl sirup og Himalaya salt :/ hmm.. Flott blogg btw. Kom bare tilfeldig over den:)

  • Elin Larsen

   Da kan det være at vekten er over 1814 g (m være under), ellers blir DHL alternativet.

 • rine

  Hei!! Kanskje et dumt spm men denne sjokoladen er den melkefri? Ammer og jenta har melk og egg allergi så er på jakt etter noe melkefritt og godt 🙂

  • Elin Larsen

   Finnes ikke dumme spørsmål, kun svar. Sjokoladen er 100% melkefri 🙂

 • Bente

  Hei! Kan Cocosa brukes i denne oppskriften…?

  • Elin Larsen

   Ja.

 • Så flott guide til å lage sjokolade! Men lurte på hva den «kokeplata» er jeg? går det an å varme under 41 grader på den så sjokoladen fortsatt er rå? Hvilket merke er det i så fall? En sånn kunne jeg tenkt meg;)

  • Elin Larsen

   Det er ikke en kokeplate men en vekt 😉 Kokosoljen smelter du forsiktig i vannbad. Lykke til.

 • Selina

  Hei! Jeg har ikke fått handlet på iherb enda, men de har kokosolje på en invandrerbutikk like i nærheten. Kan jeg bruke den? 🙂

  • Elin Larsen

   Det kan du. Se etter ekstra virgin (kaldpresset). Hvis de ikke har det på innvandrerbutikk, fåes kaldpresset på helsekostbutikk (kostbart).

 • Selina

  Jeg kjøpte den, men vet ikke om den er kaldpresset siden alt står på arabisk 😛 Er det viktig for utfallet av sjokoladen? 🙂 Mvh

  • Elin Larsen

   Kaldpresset kokosolje er sunnest, så vet du det til neste gang 🙂 Ekstra virgin= kaldpresset og 100 naturlig, uten noe varmebehandling og andre tilsetningssotffer. Lykke til, og husk å smake til!

 • Selina

  Okei! Tusen takk for svar 🙂

 • Karl

  Supert
  Jeg har Kakaomasse fra okosjoklade kan jeg bruke dette som kakaopulver i oppskriften?

  Hvordan lager eller definerer man sjokolade/kakao% innholdet. I butikker selges jo masse forskjellig med alt fra 36% kakao til 99%. Hvordan justerer man dette selv?

  • Elin Larsen

   Det fra økosjokolade kan du bruke. Det skal stå hvor mye kakao innhold bak på innholdsfrotegnelsen. Ønsker du rå kakao, så har økosjokolade det. Enda rimeligere er det å handle slikt på iHerb 🙂

 • Anita

  Heisann Elin, tusen takk for en brilliant oppskrift!
  Har nettopp laget sjokoladen din men siden jeg ikke kan ha i Agave På grunn av insulinresistens, hadde jeg i sukrinmelis som jeg fikk anbefalt hos helsekosten der jeg kjøpte råkakaoen.
  Men jeg syns det blir en merkelig smak(kald /nesten brusende) smak av melisen som ikke er så god. Kan jeg bruke Tagatesse i stedenfor? I såfall, hvor mye anbefales å brukes i basisoppskrften din?
  Bør den smeltes i kjele først?
  Ellers ser sjokoladen superfin ut og konsistensen ble bra. Hadde på gojibær, hakkete mandler og hakket tørket mango.
  Takk for all inspirasjonen, en skikkelig flott webside du har!
  hilsen Anita i Bergen.

  • Elin Larsen

   Hei Anita
   Skjønner godt at du reagerte på sukrinmelis. Jeg og mener det smaker «kaldt»og unaturlig. Absolutt noe jeg unngår å bruke, bruker heller agave, honning, daddler, lønnesirup, kokssukker etc. Har ikke erfaring med tagesse, men smak deg fram. Det er slik all mat blir bra, ved å stole på smaksløkene 🙂
   Hyggelig å høre at bloggen faller i smak hos deg 🙂

   • Anita

    hei igjen Elin, takk for tilbakemeldingen.
    Ja jeg har delt oppskriftbloggen din på facebooken min så nå har jeg mange venninner som skal lage sjokoladen din også, og mange glade ektemenn og samboere som gleder seg til å få smake på disse vidunderlige sjokoladeknekkene 🙂

    tusen takk for at du deler dette med folk. Ha en flott sommer, så skal jeg følge med på hva nytt og spennende du kommer med her. Hilsen Anita.

    • Elin Larsen

     Gøy å høre at du deler oppskriften med andre 🙂 Ha en fin sommer.

 • Maiken

  Hei, skal man smelte kokosoljen i vannbad før man blander det med resten av ingrediensene? 🙂

 • Hanne

  Har du link på agave på iHerb? er ikke så inni alt dette. Liker best å handle på nett og få det i postkassa 🙂 Gleder meg til å få handlet inn det jeg trenger så jeg kan lage god og sunn sjokolade 😀

  • Har ikke funnet noen god agave på iherb. Jeg kjøper agave på Helios.

 • alexander åsen

  Kjempebra! Har prøvd for første gang idag. Sliter litt med mye kokossmak, er ikke spesielt glad i kokos… Vil vanilje bourbon drepe den? Evt. andre alternativer? 🙂

 • Camilla

  Hei.
  Kan jeg bruker yaconsirup i stede for agave sirup? 🙂

  • Selvsagt kan du bruke yaconsirup. Innen matlagning kan alt gå an! 🙂
   Du vil da få en annen smak. Agave er veldig søt, mens yacon har en utpreget søt karamellsmak.

   • Camilla

    Bruker jeg da lik mengde med yacon sirup eventuelt? 🙂

 • Karoline

  Hei! 🙂 prøvde meg på oppskriften din i dag, men fikk aldri sjokoladen til å stivne. Hadde den i fryseren en halvtime, og deretter flere timer i kjøleskap. Jeg tok 7 ss agave-sirup, noe som kan være årsaken..? Hvor mange ss sirup bruker du? Ser det står 5-8 i oppskriften.
  Den var uansett veldig god på smak selv om jeg må spise den med skje 😉

  • Jeg anbefaler at du bruker kokosolje av kvalitet. ALtså den må være hard i romtemperatur hvilket gjør at sjokoladen stivner.
   Flott at du likte sjokoladen 🙂

 • Pingback: Rå sjokoladeflak | Vegetarbloggen()

 • Anne Haugen

  Hei! Jeg fikk heller ikke sjokoladen til å stivne, men kokosoljen fra iHerb står i romtemp. og den er blitt helt flytende. Da er nok det problemet. Men jeg mener jeg så over i kommentarfeltet at kokosoljen skulle smeltes i vannbad? Da blir den jo flytende…. for å få min til å stivne må jeg sette i kjøleskapet og da er den jo ikke rom temperert.. litt forvirret 😛

  Du må jo ha minst doblet oppskriften i forhold til bilde nr 10? Jeg fikk bare en liten klatt på bakepapiret.
  Håper på svar! Smaken var kjempe god! Må tydeligvis bare justere på noe her.

  • Min kokosolje står i romtemperert og er i fast form og må dermed smeltes i vannbad. Hvis din kokosolje er flytende, så vil ikke sjokoladen ikke stivne!
   Altså oppskriften er litt «sær» da en må benytte kokosolje som er i fast form når den er i romtemperatur.

 • Pingback: Vegetarbloggen | Rå sjokoladeflak()

 • Bra artikkel. Synd det ikke selges mer økologisk og sunn sjokolade i butikkene. Av en eller annen grunn så inneholder nesten all sjokolade emulgator (sojalechitin) og aroma (et samlebegrep som man bare kan gjette hva inneholder). I tillegg til å ha billigste fettet og hvitt usunt sukker…

 • Thomas Ørjansen

  hva kan man bruke istedenfor agavesirup og yacon?

 • gbnoroslo

  Bra artikkel. Jeg har laget min egen sjokolade med produkter fra okosjokolade.no. Det var en veldig god opplevelse.