Kyllingkraft lager du selv

Da er det allerede mandag og starten på en ny uke. Jeg skrev på fredag at jeg den kommende uken skal ha tema på bloggen: KYLLING.

Hel Liveche kylling

Jeg kjøpte en hel kylling som jeg parterte selv. Har du aldri partert kylling før- sjekk DENNE linken.

Partert hel kylling

Av innkjøpet laget jeg disse middagsrettene:
Tirsdag: Parmakylling med cheddar og timian servert på en seng av byggrisotto.
Onsdag: av de to kyllinglårene lager jeg en Kyllinggryte med chorizo og oliven.
Torsdag: Butter Chicken.
Fredag laget jeg kyllingvinger med dippsaus.

mirepoix de 4 grønnsakene

En god saus, gryterett, risotto tar utgangspunkt i en kraft. Buljonterninger blir ikke helt det samme som kyllingkraft- men selvsagt funker det.

Dagens innlegg viser hvordan lage en smakfull og økonomisk kyllingkraft. Det er nemlig bedre å kjøpe en hel kylling og partere selv. Skroget brukes til kraftkoking og kjøttet til middagsretter (se listen).

SE OGSÅ HVORDAN LAGE BILLIG GOURMET KYLLINGKRAFT

Enkel Kyllingkraft- steg for steg

Begynn med og bene kyllingen. Del skroget i to eller flere deler, og fjern innmaten. Skyll skriget i kaldt vann.

Legg skroget i kjelen sammen med kaldt vann som dekker skroget. Kok opp og skum av- spesielt like før og etter oppkok.

De 4 klassiske grønnsakene (mirepoix) som benyttes ved kraftkoking er:

 • 2 stk gulrot
 • 2 mellomstore gule løk
 • 1 purre
 • ½ sellerirot

Skyll og kutt grønnsakene i grove biter, ha de i kjelen. Jeg tilsetter aromatene timian (en neve), 3 laurbærblad, 5 hele pepperkorn. La det småputre i 40- 50 minutter. Sil av kraften. Kraften skal nå småputre i 2-3 timer for konsentrert smak- anbefales. Totalt etter 2 timer ga det 8 dl aromatisk kyllingkraft hos meg. Avkjøl, og frys porsjonsvis etter forbruk.

Hjemmelaget kyllingkraft

Temmelig enkelt å lage, og det er verdt tiden det tar å koke kraften.

Så løp og kjøp en hel kylling, parter, kok din egen kyllingkraft og lag middag som smaksløkene kommer til å digge! 🙂

 • Hjemmelaget kraft har sååå mange mer smakstoner og mer dybde enn de man kjøper – og så er det jo så sunt! 😀

  • Elin Larsen

   Flott snakka! 🙂

 • André Trædal

  Hvor viktig er det om det sitter litt kjøtt igjen på beina? er det ikke salt i kraften?

  • Det går bra at det er igjen litt kjøtt på beina.
   Det er ikke kyllingkraften som trenger salt.
   Det er maten som kraften tilsettes (supper, gryteretter, sauser etc) som alltid skal smaksettes like før servering 🙂

 • Heidi Matre

  Jeg kokte kyllingkraft i går. Grønnsakene jeg har oppi (i hvert fall sellerirot og purre) koster jo litt, og jeg syns det ble for galt å kaste det jeg hadde kokt kraft på, så lagde mos av restene med litt av den nedkokte kyllingkrafta, salt og pepper. Jeg plukket skroget tomt for kyllingkjøtt (er ikke erfaren med partering, så ble sittende litt igjen) som jeg stekte ved siden av. «Gratis mat».. andre som har gjort dette? Syns liksom det ble feil å kaste alle grønnsaker som fortsatt hadde mye smak.

  • Toralf Tronstad

   Godt innspill! Jeg fulgte ditt eksempel – silte fra grønnsakene, tilsatte meierismør, salt, pepper, brukte stavmikser og lagde en puré på grønnsakene. Velsmakende tilbehør!