Jordskokksuppe med kantarell og jordskokkchips

Hei alle sammen. Høsten er her og det er en vakker tid. Naturen skifter drakt i alle tenkelige jordfarger. Vi får mørke kalde kvelder, og jeg tenner mye stearinlys og koser meg under pleddet. Det helt spesielle er at vi får nyte av høstens grøde. Lage deilig mat av nyinnhøstede grønnsaker og frukt.

Idag fikk jeg endelig kjøpt jordskokk. Jeg har lett i mange uker etter jordskokk, men uten hell. Jeg saumfarte mange butikker, og tilslutt fant jeg grønnsaken hos Coop OBS på City Lade i Trondheim. Jordskokksessongen er endelig i gang, og jeg elsker den fantastiske grønnsaken og dens smak. Det er høst og da tenkte jeg en kremet jordskokksuppe passet bra.

Jeg kjøpte en 3 liters dunk med ferskpresset eplemost fra en produsent i Telemark på butikken. Løken er norsk og økologisk, kantarellene fra skogstraktene i Trøndelag, og litt rosemarin får fram det lille ekstra av duft som minner om norsk og vill natur. En fantastisk suppe som passer både til hverdag og fest, fordi den er lett å lage og en nytelse på smak!

Jordskokksuppe med kantarell, jordskokkchips og tomatgarnityr for 3-4 personer:

 • 100 g gul finhakket løk
 • 500 g jordskokk i skiver
 • 5 dl fløte
 • 5 dl melk
 • 2,5 dl vann
 • 3 dl eplemost

Fres løk og jordskokk til de blir blanke i noen minutter- til du kjenner aroma fra jordkokkene (ikke bli brun eller brent). Hell over all væske, la det koke til det er mørt (omtrent i 15 minutter- kommer an på tykkelsen på jordskokkskivene). Hell alt i en blender, og blend til suppen er glatt og fin. Kan også bruke stavmikser. Kok opp og smak til med salt og pepper, visp godt.

 Garnityr

1: Fres 80- 100 gram kantareller i en god olivenolje. Dryss over litt maldonsalt på slutten.

2: Skjær 20 gram løvtynne jordskokkskiver med mandolin, og frityrstek til de får litt farge, mens de snues hele tiden i oljen. Tørkes på tørkepapir, og dryss over maldonsalt. Du kan fint friterer mer enn 20 gram- dette er skikkelig snacks.

3: Tomatolje (ikke nødvendig): 10 gram myk, men tørket tomat blendes sammen med 90 gram god olivenolje, 30 gram tomat (uten skin)- til en flytende fin tomatolje.

Server suppen med toppet garnityr og noen kvister rosemarin.

Dette er en av mine favortt supper. Garnityr må være med, fordi det løfter suppen smaksmessig og visuelt. Det går kjapt å frityrsteke chipsene og steke kantarellene.

Ønsker alle en riktig fin helg.

 

, , , , , ,

4 Responses to Jordskokksuppe med kantarell og jordskokkchips

 1. Lovelyliller.com 21 september, 2012 at 21:16 #

  jeg sto å stirret på kantareller i butikken her om dagen,men fant ikke noe fornuftig å bruke dem til. Jeg er herved inspirert :D

  • Elin Larsen 21 september, 2012 at 21:21 #

   Kult :)

 2. Maria U 23 oktober, 2013 at 08:45 #

  Dette ser virkelig godt ut!! :)

Legg igjen en kommentar