Grytebrød med sjokolade- og appelsin

Grytebrod med sjokolade- og appelsin

No knead brød har tatt nasjonen med storm, og har blitt svært populært. Det med god grunn! Nå kan alle bake brød som en ekte mesterbaker med denne særdeles enkle og ukompliserte teknikken.

I dag kan jeg friste med sjokolade- og appelsinbrød. Jeg ble inspirert av Ina sin oppskrift.

Grytebrød med sjokolade og appelsin er megadigg. En annen eltefri oppskrift jeg anbefaler i samme slengen er Eltefritt eplebrød med valnøtter, kanel og rosiner.

Grytebrød med appelsin- og sjokolade

 • 400 g hvetemel
 • 100 g sammalt hvete
 • 1 1/2 ts salt
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 2 ss brunt sukker
 • 3 dl vann
 • 1 ¾- 2 dl appelsinsaft, ferskpresset

Eltefritt sjokolade- og appelsinbrod

Nam, smeltet sjokolade med crunchy brødskorpe. Selvsagt best når brødet er nybakt mens det fremdeles er lunt!

Sjokoladefyll:

 • 200g kokesjokolade
 • 50g smør, temperert

Rør alle ingrediensene raskt sammen unntatt ingrediensene til sjokoladefyll. Deigen skal være litt klissete- ikke tørr, så juster eventuelt med væske. Dekk deigen til med plastikk. La heve i 14- 18 timer. Nå er deigen nokså klissete. Ha godt med mel på bakepapir på bakested. Dryss litt mel over deigen før den legges på bakested. Form en firkant. Knekk til sjokoladebiter og temperert smør i en kjøkkenmaskin og kjør til den smuldrete masse. Ha et lag med sjokolade- og smørfyll på den firkantete deigen. Brett deigen (den ene halvparten legges over den andre delen og klem endene sammen for å unngå at fyllet flyter ut).

Flat ut deigen litt og legg et nytt lag med sjokoladesmør. Gjenta brettingen 1-2 ganger til (den ene halve delen brettes over den andre). Viktig at sjokoladen brettes inn i deigen. La deigen heve under et klede/ lokk i 2 timer. Etter 90 minutter sett komfyr på 250 grader med jerngryte og lokk på nederst rille. Brett deigen et par ganger hvis deigen flyter litt ut, som forøvrig har ingenting og si for bakeresultatet.

Etter 2 timer fjern overflødig mel på bakepapir, og løft bakepapir som snues forsiktig opp-ned ned i jerngryten. Rist litt på gryten slik at deigen legger seg til rette. Ha på lokk, stek i 30 minutter. Ta av lokk og senk varmen til 220 grader. Stek 10-15 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevar brødet godt innpakket i klede. Slik bevares den crunchy skorpen.

Grytebrod med sjokolade og appelsinsmak

Enjoy!

 • ina

  Hei Elin!
  Så hyggelig at du fant inspirasjon hos MPB og takk for link :)
  Brødet ser kjempegodt ut!

  hilsen
  ina