Eltefritt speltbrød til frokost

Ønsker du å overraske noen med en god frokost? Nybakt eltefritt speltbrød med knasende deilig skorpe vil nok de fleste bli begeistret for.

no knead speltbrød

Hvis du aldri har bakt eltefritt brød tidligere så anbefaler jeg å se denne video laget av Ina bak den flotte og inspirerende matbloggen Mat på bordet. Hun har nettopp gitt ut bok om eltefrie brød og kaker, og den står høyt på ønskelisten min.

Eltefritt (no knead) brød lages raskt. Deigen tar knapt 2-3 minutter å røre sammen, så heves deigen i omtrent 14 timer. Deretter brettes deigen. Heves i to timer under bakebollen, så stekes brødet i 30 minutter i en jerngryte med lokk som har stått i varm ovn 250 grader i 30 minutter.

Eltefritt speltbrød

Eltefri brød er en genial og rask måte å bake brød. En slipper å klisse til hendene ved elting. Et av de beste brødene jeg kan få servert. Oppbevar eltefritt brød i et klede da bevares den knasende deilige skorpen, og det smaker fantastisk.

Eltefritt speltbrød med speltflakEltefritt speltbrød med speltflak:

 • 200 gram hvetemel
 • 280- 300 gram kvelde speltmel
 • 50 gram speltflak
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 3,5 dl vann
 • 0,5 dl appelsinsaft

Vei alle ingrediensene, og rør alt det tørre sammen. Ha i det våte og rør raskt sammen. Skal være litt bløt men ikke flytende. La deigen  heve i 14 timer- gjerne natten over. Legg et bakepapir på kjekkenbenk, dryss over mel, og brett deigen på hver side (4 sider). Hev under bakebolle i 2 timer. Etter 90 minutter slå komfyr på 250 grader og sett jerngryte med lokk på nederst rist. Stå i 30 minutter, og ta jerngryte ut. Vipp deigen over ved å løfte bakepapir, ha på lokk og stek i 30 minutter. Fjern lokk og stek videre i 5-10 minutter.

Erfaring ved bruk av økologisk mel i eltefri brød: Kvelde speltmel og speltflak er økologisk, og jeg har bakt endel eltefri brød med økologisk mel. Jeg begynner å ane at økologisk mel oppfører seg litt annerledes enn vanlig mel. Etter hevetiden er deigen mer klissete og flytende, enn ved bruk av konvesjonelt speltmel. Det har egentlig ikke noe å si. Bare tilsett litt ekstra mel på kjøkkenbenken, og brett mer enn 1 gang (4 sider). Brett gjerne mer enn  dobbelte eller mer hvis deigen flyter litt ut.

Jeg har bakt denne oppskriften to ganger, med litt ulike resultat. Det viser at temperatur, og ingredienser spiller en stor rolle for resultatet. Grunnoppskriften uten bruk av økologiske ingredienser tror jeg er lettere å bake med, så ønskes vanlig spelt mel, antar jeg angitt mål gir bra resultat. Hvis det er noen andre som har lignende erfaring så setter jeg pris på å høre dem :)

Søndagsfrokost med eltefritt brød

Smør en brødskive med philadelphia naturell, ha noen epleskiver på. Et glass ferskpresset juice er både forfriskende og godt.

Jeg kan også anbefale eltefritt solsikkebrød– vidunderlig godt.

God frokost!

 • http://www.veganmisjonen.com/ Jane H. Johansen

  Elsker eltefritt brød <3 Artig med appelsinsaft i.

  • Elin Larsen

   Genialt med appelsinsaft i brød , og ja, hvem elsker ikke eltefrie brød! 😉