Brukte 16 minutter på å lage en sunn sjokoladekake- rik på antioksidanter

Trykk HER for å se årets beste sjokoladekake 2013 :)


Etter gårsdagens middag surfet jeg på Facebook og slappet av. Plutselig fikk jeg lyst å lage sjokoladekake- som tenkt så gjort. Jeg oppdaterte veggen min på Facebook og skrev at jeg skulle lage sjokoladekake- full av sunne mineraler og næring. Helse i hver bit!


Jeg gikk på kjøkkenet, og jeg må innrømme at der var det litt vel rotete. Så jeg måtte vaske noen kopper før jeg begynte å lage kaken. Fant så fram nøttene, og vasket de grundig og satte i gang med produksjonen av kaken.

Når jeg var ferdig satte jeg kaken i kjøleskapet til avkjøling, og jeg slikket restene av sjokoladeglasuren som jeg gjorde alltid som ei lita jente. Jeg tenkte i mitt stille sinn:»dette gikk raskt å lage». Jeg fikk tilbake til kontoret for å sjekke hvor lenge siden jeg skrev oppdateringen på veggen på  Facebook. Der stod det 16 minutter! Det tok meg 16 minutter å lage noe helsemyndighetene anbefaler oss å spise- mørk sjokolade (blir betegnet som en grønnsak). Kaken jeg laget inneholder hasselnøtter (økologisk) som er rik på  jern, magnesium, kalsium og fiber, les  Lommelegen, og hva Berit Nordstrand hevder om mørk sjokolade, og om rå sjokolade HER.
Rå, mørk sjokolade er en av de største antioksidant kildene vi vet om per dags dato. Min er økologisk som betyr at den har et høyt innhold av mineraler og vitaminer.  Folkens- det er lov til å spise sjokolade hver dag- Mørk sjokolade, og aller helst mer enn 80%. Raw sjokolade er den sunneste- helt naturlig og ubearbeidet. Fåes kjøpt på helsekost eller som jeg gjør på iHerb. Veldig rimelig, økologisk og lettvint. Se HER for forklaring hvordan du skal handle på iHerb.

Ser det ikke godt ut? Ikke rart at jeg gleder meg til å arrangere raw food kurs der jeg kan få lære bort hvor enkelt det er å lage sunn mat som smaker veldig godt.

På Facebook gruppen min så ville noen ha oppskriften. Jeg lagde denne kaken i hui og hast, men ca oppskrift i hodet har jeg som jeg kan dele. Beste av alt kaken er allergivennlig: fri for sukker, gluten, laktose, gjær, kunstige tilsetningsstoffer, smør og meieriprodukter.

Sjokoladebunn:
ca 6- 8 dl hasselnøtter (vaskes godt i vann- gir best aroma om nøttene ligger i vann noen timer)
ca 4-6 dadler (kjøpes på innvandringsbutikk- fersk, myk og rimelig)
1-2 ss rå kakao
smak til med mineralsalt
Kjør alt dette til det blir  en klebrig kakebunn i foodprosessor (s-blad) til nøttebitene blir små. Tilsett litt agave, vann eller mere dadler hvis bunnen ikke er klebrig. Ønsker du mindre søtsmak, bruk mindre dadler og mere vann. Smør en rundform med rå kokosolje, og trykk kakebunnen ned.

Sjokoladeglasur:
ca 300 g cashew (kjøpes på innvandringsbutikk- rimelig i pris, og 1 kg rå cashew koster 110 kr)
4 ss rå kakao-kan bruke vanlig kakaopulver
3/4 dl- saften av 1 appelsin
1 ss lucuma (kan sløyfes)
1-2 ts salt (smak deg fram)
1- 1 1/2 dl agave eller lønnesirup (smak deg fram- viktig med riktig mengde for å få søt sødme smak)
Blendes på høyhastighet til du får en fin konsistens (kremete). For de som ikke har høyhastighet blender må nøttene males før de blandes med de andre ingrediensene.

Smak til, og eventuelt tilsett mere søtt, surt eller salt for å heve smaken. Blir glasuren for tørr, tilsett vann. Dette er enkelt å lage, men det aller viktigste en kan gjøre på kjøkkenet er å smake til. Jeg pyntet med blåbær og hampfrø. Pynt med det du liker.

Salt får fram smaken fra de andre ingrediensene, men det skal pittelitt salt til- ikke mye. Kaken skal ikke smake salt, men saltet framhever de andre smakene. Appelsinsaften er også med å heve smaken, og denne kaken smaker IKKE appelsin. I raw food så brukes 4 smaker i alle mine oppskrifter for at smakene får et løft-> FASS. F= fat, A= acid, S= sweet og S= salt. Husker en alltid å tilsette dette, så får smaksløkene i munnen en skikkelig oppvåker og blir tilfreds.

Ikke værst å lage en deilig og sunn kake på 16minutter!

, , , , ,

96 Responses to Brukte 16 minutter på å lage en sunn sjokoladekake- rik på antioksidanter

 1. Hege 11 januar, 2012 at 11:57 #

  Nei, nå skryter du bare altså! thihi ^^ den så helt nydelig ut! :D har veldig lyst å treffe deg snart, har du tid i nærmeste framtid eller – til helga kanskje?<3

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 11:59 #

   Det er så enkelt å lage kake. Ha en strålende dag.

 2. Hege 11 januar, 2012 at 12:09 #

  Ja, du er en mester på det :D den er grei, ha en finfin dag du og! :)

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 12:10 #

   Takke takk :)

 3. Yvonne 11 januar, 2012 at 12:48 #

  Hei Elin! Kaken ser skikkelig god ut. Skal testes til helgen :) Tusen takk for alle oppskriftene du deler. De blir satt stor pris på her i huset! <3 Til jul fikk jeg dehydrator, så jeg gleder meg til et år med masse deilig raw food! <3 Ps. den dagen du skriver bok med raw food oppskrifter, står jeg først i køen til å kjøpe :p

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 12:52 #

   Åhhhh, så hyggelig sagt av deg Yvonne! Jeg blir veldig inspirert av slike tilbakemldinger, og takk for at du tar deg tid til å kommentere :)

 4. Ragnhild 11 januar, 2012 at 13:26 #

  Herlig!!! Jeg kan liksom smake den for meg bare jeg ser på den! Du er kjempeflink!! :)
  Og det er akkurat dette jeg ELSKER med raw food! Det er ¨så godt, og man kan spise «usunne» (bare at det plutselig er kjempesunt) hver eneste dag. Og det er mat i det, så man vil klarer liksom ikke overspise det! Jeg synes vi er så heldige som har fått vite om denne «hemligheten» ;)
  Kaken ser nydelig ut! Jeg må ha en bit rå sjokolade nå ;) <3

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 13:34 #

   Er hjertens enig med deg Ragnhild :)

 5. lovelyliller.com - 11 januar, 2012 at 13:30 #

  det er en ting som jeg liker med raw food.. du kan lage og spise på 123 :D

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 13:34 #

   Enig :D

 6. Marianne 11 januar, 2012 at 16:07 #

  Ai, er det mulig ? Og ser fantastisk god ut :-) Du er en mat-magiker iallefall :-)

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 16:57 #

   hihi, takk ;)

 7. Marita 11 januar, 2012 at 18:19 #

  Den ser himmelsk ut!!
  Enig med Yvonne over her; en bok med disse oppskriftene og bildene hadde jeg kjøpt på flekken! Har du noen gode raw food bok-tips forresten?
  Ha en super kveld!

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 23:23 #

   Takk Marita- hyggelig :)

 8. Siv 11 januar, 2012 at 18:33 #

  DEN må eg bare prøve, kan nesten ikke vente. Du får det til å være så enkelt og lettvint, hvor tar du det fra :-) Hva slags kurs er det du skal ha, rent matlagingskurs, bruk av dehydtrator, snop/kakekurs og evt når skjer det?

  Ha en fin kveld videre, skal snart på Yoga her og jeg gleder meg :-)

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 23:26 #

   Jeg skal ha både nybegynner og vidergående kurs i raw food. På videregåendekurs blir dehydrator litt brukt, samt mere spirer. Ja, det har blitt enkelt, fordi jeg har øvd en hel del :D Øvelse gjør mester vettu, og nå vet jeg en hel del om hvilke konsistenser, hvor mye væske, ingredienser osv jeg trenger for å oppnå at oppskriften skal bli bra.

 9. Sigrid 11 januar, 2012 at 19:50 #

  Wow Elin!!! Nå har du nesten overgått deg selv her!! Utrolig vakker kake og vedder på at den smakte vidunderlig også!

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 23:26 #

   Veldig digg ;)

 10. Linn 11 januar, 2012 at 23:14 #

  Herrefred så godt det ser ut, Elin!!! Jeg har fortsatt til gode å få laget en raw food kake, kanskje denne blir den utvalgte? Ser og høres helt nydelig ut! Jeg får helt vann i munnen her jeg sitter jeg! :)

  • Elin Larsen 11 januar, 2012 at 23:33 #

   hehe, så gøy at bildene og oppskriftene gir en slik herlig effekt! Husk at dette er ca oppskrift, så prøv og stol på at du får til de riktige smakene og konsistensene :)

 11. Frøken BitterSøt 12 januar, 2012 at 17:34 #

  Å herlighet den så bare helt vanvittig god ut!!!! :D
  Denne skal prøves og GLEDER meg! :)

  • Elin Larsen 12 januar, 2012 at 17:40 #

   ;)

 12. jennifer ringsparr 13 januar, 2012 at 10:18 #

  hejsan :) nam nam så god den är! ( jag föreställer mih hur god den är ;:)

  det som är så bra/bästa med raw food, är att efter när man har tränat och ibland (eller är det bara jag) som får lust på något sött och gärna chocklad? då kan man ju göra denna chocklad kaka! :D it is sooo wonderfull with raw food <3

  • Elin Larsen 13 januar, 2012 at 10:47 #

   Er enig med deg Jennifer ;)

 13. Silje 13 januar, 2012 at 15:22 #

  Jeg blir helt imponert, jeg bøyer meg i støvet!=D
  Skikkelig overdose med siklebilder her ja, dette skal jeg lage i nærmeste fremtid!=D Jeg gomler alltid i meg det som er igjen i bollen, det er et must i matlaging;)

  • Elin Larsen 13 januar, 2012 at 23:07 #

   Er lov til å slikke restene i bollene ;)

 14. benedicte sofie 13 januar, 2012 at 21:19 #

  å, deilig! blir også like fascinert hver gang over hvor lett, raskt, godt og sunt det er å lage sånn mat! :) skal lage kake i morgen. Kanskje jeg stjeler oppskriften din :) God helg!

  • Elin Larsen 13 januar, 2012 at 23:08 #

   Lykke til med kakelaging, og en riktig god helg til deg :)

 15. May lise Guttormsen 14 januar, 2012 at 15:45 #

  Den skal jeg lage i dag.
  Ser himla god ut:-)

  • Elin Larsen 14 januar, 2012 at 17:23 #

   Husk: Smak deg fram da jeg ikke vet eksakt oppskrift, kun omtrent mål forhold :) God helg.

 16. Ida 14 januar, 2012 at 17:18 #

  Wow! Denne kaken ser fantastisk ut :-D Du er virkelig flink, Elin :-) Gleder meg til å prøve meg på noe lignende. Håper du har en fantastisk helg :-)

  • Elin Larsen 14 januar, 2012 at 17:23 #

   Tusen takk Ida. God helg til deg også og nyt helgen :)

 17. Carita 18 januar, 2012 at 20:58 #

  Blir alltid så glad og lett til sinns når jeg leser bloggen din <3 Kaken ser vidunderlig god ut og "min må lage" liste har ikke blitt noe særlig kortere takket være deg :P Men skal ikke klage vettu ;)

  • Elin Larsen 18 januar, 2012 at 21:17 #

   hihi, takk ;) <3

 18. gladerebarn 28 januar, 2012 at 12:31 #

  Denne sjokoladeglasuren skal bli basis for sjokoladepålegg til barna. Jeg har lovet å finne en oppskrift som 9-åringen min liker, og dette ser ut som et bra utgangspunkt! Så gjelder det å øve opp smaksapparatet. Ut med nugatti, og inn med det sunne.

  • Elin Larsen 28 januar, 2012 at 15:48 #

   Høres ut som en fantastisk plan ;) Anbefaler og sjokoladekremen her som basis til pålegg:

 19. Linn 8 februar, 2012 at 10:13 #

  WoW!! Den så skikkelig god ut :)
  Oppskriften er skrevet ned og skal brukes veldig snart :)

  For en nydelig blogg du har forrresten!!
  Du fikk akkurat en fast følger til ;)

  • Elin Larsen 8 februar, 2012 at 12:01 #

   Hyggelig :)

 20. martinejoh@gmail.com 3 mars, 2012 at 21:32 #

  Mmm, denne kaken så fantastisk god ut! Det ser så komplisert ut, så jeg har aldri laget rawkaker. Går det an å lage det uten å ha foodprosessor? Jeg har blender :) Ha en fin helg! Bloggen din er superinspirerende!!

  • Elin Larsen 3 mars, 2012 at 22:36 #

   Hyggelig å høre at bloggen inspirerer. Skal du bruke blender er det fort gjort at nøttene blir til mel. For å unngå det, så kjøp ferske myke dadler, som du hakker opp (eller bruk flytende søtningsmiddel, og blend varsomt. Du skal ha en klebrig bunn, med små nøttebiter i. Prøv deg fram for å se om du får det til :) Men, hvis du vil lære å lage raw kaker er en matprosessor et must å ha.

 21. Terese 10 mars, 2012 at 20:38 #

  God lørdagskveld :)
  Nå har jeg laget denne kaken over et glass vin og «hver gang vi møtes» i bakgrunnen :)
  Superfornøyd med kaken! Den står nå til kjøling. Tusen takk for oppskriften! :)))
  Jeg gleder meg til søster, tantebarn og venninne kommer på besøk i morgen.

  • Elin Larsen 10 mars, 2012 at 20:46 #

   Takk for en veldig koselig og personlig tilbakemelding. Håper kaken faller i smak! «Hver gang vi møtes» er hjemme her hos meg og ;)

 22. The Kitchn Queen 22 april, 2012 at 14:19 #

  Nam nam! Dette virker himmelsk – sunt og godt!
  Første gang jeg er innom bloggen din, men nå må jeg sjekke den ut nærmere. Mye inspirasjon å hente. Takk for at du deler alt du kan med oss andre:)

  • Elin Larsen 22 april, 2012 at 17:23 #

   Takk for en svært hyggelig kommentar. Er en glede å få dele mine oppskrifter med andre.

 23. Heidi Garvik 22 april, 2012 at 20:12 #

  Utrolig vakker kake! Den smakte godt også, sendte den i konfirmasjonsselskap i dag, men slikket bollene grundig først… Har du prøvd å lage sjokoladekrem med stevia eller noe i stedet for «rikelig med agavesirup»?

  • Elin Larsen 22 april, 2012 at 20:16 #

   Hyggelig å høre at kaken falt i smak. Jeg bruker sjelden stevia, synes ikke noe særlig om smaken. Men, du kan prøve det hvis du mener det kan være godt for deg :)

 24. lirosa 23 april, 2012 at 10:41 #

  Den ser da bare aldeles nydelig ut altså.
  Gratulerer med finaleplass i Matbloggsentralutordringen.
  Ha ei flott uke:-)

  • Elin Larsen 23 april, 2012 at 10:50 #

   Tusen takk for gratulasjonen. Kjempegøy med 3 plass, og jeg er strålende fornøyd. Ha en like flott uke.

 25. Linda 26 april, 2012 at 21:07 #

  Hei, kaka ser kjempegod ut, fikk lyst å prøve meg på den:) Men tåler ikke cashewnøtter, hva kan brukes best istedet?

  • Elin Larsen 26 april, 2012 at 21:23 #

   Prøv en enkel miks av kokosolje, salt , agave og vanilje pulver. Ikke bruk for mye kokosolje (stivner). Kan være lurt å kutte ned på nøttebunnen, siden du lager mindre glasur. Lykke til.

 26. Renate 2 mai, 2012 at 05:11 #

  Hei!
  Så lekre kaker du lager!! :) Jeg ser det går mye i mandler, og det tåler jeg dessverre ikke. Ikke hasselnøtter heller. Men vet du om jeg kan bytte ut mandler med valnøtter eller noe annet, eller blir det helt feil da?

  • Elin Larsen 2 mai, 2012 at 08:48 #

   Hei Renate. Du kan fint prøve å bytte ut mandlene til valnøtter, paranøtter,pekan etc. Sist jeg lagde sjokolade muffins brukte jeg valnøtter. Bruker du myke nøtter, ikke kjør de lenge i mat prossessor. Prøv deg frem, og lykke til.

 27. Ingvild 4 mai, 2012 at 09:56 #

  Hei, denne så veldig fristende ut! Kan jeg spørre hvilken agave du bruker, er den fra iHerb?

  • Elin Larsen 4 mai, 2012 at 10:34 #

   Bruker agaven som selges på Helios butikkene. Jeg synes den er best.

   • Ingvild 5 mai, 2012 at 22:08 #

    Takk for svar! Du har en veldig inspirerende blogg, også for en som ikke lever etter raw food-prinsippet, men ønsker å gjøre noen sunnere valg av og til (og forhåpentligvis litt oftere etterhvert :-)

    • Elin Larsen 5 mai, 2012 at 22:12 #

     Hyggelig å høre at bloggen inspirerer. Jeg heller lever ikke etter raw food prinsippet- det blir for ensidig. Jeg benytter endel av raw food i min hverdag, samt mye annet. Slik blir jeg inspirert og kan hente det beste fra alle kanter.

 28. Astrid 29 mai, 2012 at 14:22 #

  Hei ser du er expert på iherb, og jeg lurer på om de har en sunn sjokolade plate uten sukker der, mener jeg har sett det i noen blogger men finner den ikke på iherbs sider, vet du noe om den?
  mvh Astrid

  • Elin Larsen 29 mai, 2012 at 14:23 #

   Hei Astid. Dessverre kan jeg ikke hjelpe- lager all sjokolade selv.

 29. Elisa 11 juli, 2012 at 19:56 #

  Kaken din er super god, og jeg har laget den flere ganger allerede. Jeg lurer imidlertid på hvordan du får kremmen så silkemyk og glatt. Jeg får alltid små hvite prikker (nøttebiter) i kremmen. Har jeg for dårlig foodprosessor, eller har du noen tips til hvordan jeg skal få den helt jevn?

  • Elin Larsen 11 juli, 2012 at 21:47 #

   Jeg bruker blender- ikke foodprosessor når jeg lager glasuren. Jeg har en hurtigblender- defor silkemyk glasur. Har du ikke det, kan det være lurt å male nøttene først. Flott at kaken smaker :-D

 30. Mikal 14 juli, 2012 at 17:33 #

  Denne vil jeg lage!

  Men gidder ikke vente på ingredienser etter nettbestilling, vil gjerne kjøpe alt med en gang. Innvandringsbutikk (asiamat) har vi her, så skulle gå greit med de dadlene.

  Men finner jeg alt det andre i butikker? Feks. den råe kakaoen? Har du butikk anbefalinger?

  Mvh
  Mikal

  • Elin Larsen 14 juli, 2012 at 18:02 #

   Helsekost selger rå kakaopulver og agave, eller i nøden funker vanlig kakaopulver kjøpt på dagligvaren. Begge alternavtivene selger nøtter- må ikke være hasselnøtter, men passer meget til oppskriften. Lykke til :D

  • Mikal 14 juli, 2012 at 19:51 #

   Edit: Fant alt på sunkost, hasselnøtt og appelsin på rema:)

   • Elin Larsen 14 juli, 2012 at 21:25 #

    Flott!

 31. Caker-Baker 15 juli, 2012 at 13:04 #

  Hei!

  Har laget kake nå, men ble ikke helt 100%. (Hadde ikke foodprosessor, så måtte bruke smoothie-blender.)

  - Smakte litt for mye appelsin, kanskje 1 hel appelsin gir mer en 1 dl? Annet man kan bruke, feks. vann?
  - Føler bunnen ble litt vel «nøttete» (kanskje fordi jeg ikke klarte å knuse alle nøttene?). Lurer på om det her er «lov» å eksprimentere med «mandler» evt kanskje kjeks-bunn (noen tips på sunne kjekstyper, ala ostekakebunn?)
  - «1-1/2″ dl agave, betyr det 1 og en halv eller «en halv til en» ?
  - Brukte 7 dadler, kjente ikke smaken. Kan kanskje bruke flere?

  Takk for oppskriften! :)

  • Elin Larsen 15 juli, 2012 at 13:41 #

   Hei, og takk for flotte spørsmål. Først av alt er en foodprosessor det beste en kan ha til å lage nøttebunner- nærmest et «must». For å lage god glasur er en hurtigblender det aller beste redskapet. Men, flott å høre at du hiver deg på jobben uten matprosessor- Imponerende!;D Det aller viktigste en gjør på kjøkkenet er å smake på maten underveis. Hvis du mener det smaker for mye appelsin, så tilsett mindre, og smak deg fram etter hvert. Ha aldri i for mye av en ingrediens i raw kakelaging- men tilsett litt og litt. På et raw kakekurs jeg hadde for en tid tilbake, var en av deltakerne meget sensitiv for sitrus-smaker, så hun lærte at appelsin måtte hun være forsiktig med, og tilsatte heller litt mere agave (søtt)- for hun var søtmons, og du kan erstatte sitrus med litt vann. Vi opplever alle smakene forskjellig, derfor handler det om å lære å stole på sine smaksløker. Kanskje du også skal være litt forsiktig med sitrusfrukter! Eksperimenter med de nøttene du vil- igjen: en oppskrift er kun en veileder, det er du som er kokken, og STOL på dine smaksløker! Oooops, det skal sto 1/2- 1 1/2 dl- beklager! Feilen er rettet opp. Til dadlene, en får aldri fram de behagelige gode smakene uten å tilsette riktig mengde salt. For mye salt- oppskriften ødelagt. Riktig mengde salt- masse deilige smak og aroma. Derfor skriver jeg: «smak deg fram». Med det menes at matlagingen skal maten smakes på for å avgjøre om det smaker riktig- for deg, etter at alle ingrediensene er tilsatt. Lite eller dauv smak- tilsette litt salt. Saltet har den evnen «å vekke ingrediensene». Håper dette var litt svar på det du lurte. Husk, Øvelse gjør mester! ;-) Keep up the good work.

   • Caker-Baker 15 juli, 2012 at 15:35 #

    Takk for kjapt svar:)

    Regner med mandler har ca. samme kalori/sunnhets nivå som hasselnøtter.. Men hvordan er det med kjeks bunner, vet du noe om det, har du brukt noe kjeks i kakebunner (bixkit, digestive, kornmo) ? Er noen av disse «sunn nok» ?

    Lurer også på om du har andre oppskrifter jeg kan bruke resten av ingrediensene som er igjen (kakao, lucuma, agave) ?

    Ps: brukte soyaolje til å smøre form, ikke kokos olje.. tror du dette har noe å si på sluttresultatet?

    • Elin Larsen 15 juli, 2012 at 17:14 #

     Du kan fint bruke kjeks til kaker, men da blir de ikke betegnet som raw- ostekake passer digestiv kjeks til. Kakao, lucuma og agave kan du bruke til masse forskjellige, smoothies, kaker, sjokolader, sjokoladekremer/pålegg etc. Du finner flere oppskrifter på bloggen min der du kan benytte disse ingrediensene. Du kan fint bruke soyaolje, men rå kokosolje (kaldpresset) blir ofte anbefalt, og ekstra virgin olivenolje. Soyaolje sies å inneholde mye omega 6, som vi får for mye av. Et godt tips er å kjøpe kaldpressede oljer til kake, bakst og steking.

     • Caker-Baker 15 juli, 2012 at 17:54 #

      ok, takk igjen for svar.

      Siste spm vedr dette: Hva ligger egentlig i betegnelsen «raw» da? Og har du noen oversikt over ca. kalori innhold i denne kaken (sammenlignet med andre , «vanlige» kaker) ?

     • Elin Larsen 15 juli, 2012 at 18:17 #

      Raw= rå, og har dessverre ikke noen kalorioversikt.

     • Caker-Baker 15 juli, 2012 at 18:03 #

      Ps: Skjønner ikke hvordan kokosolje kan være så sunt, med nesten 90% mettet fett.. ? Sammenlignet ligger andre oljers mettet fett nivå på mellom 10 – 16%..

     • Elin Larsen 15 juli, 2012 at 18:21 #

      Godt spørsmål, og det råder litt forskjellige versjoner om det er sunt eller ei. Google kokoslje, og søk seriøse kilder (forskning etc og gjør deg opp en mening selv). Det hevdes at kokosolje har spesielle mettede fettsyrer som kroppen ikke tar opp. Jeg er som sagt ikke noen kostholdsekspert, men nevner dette da jeg har lest det ofte hos ulike kilder. Hva som er sant, vet ikke jeg eksakt, men jeg vet at kaldpressede oljer er anbefalt.

 32. Silje 30 juli, 2012 at 21:13 #

  Tusen takk for en fantastisk oppskrift!!! :D Mmm, så god den var. Setter veldig stor pris på bloggen din.

  • Elin Larsen 30 juli, 2012 at 22:17 #

   Tusen takk for at du gir tilbakemelding på kaken Silje- ekstra hyggelig å høre at du liker bloggen :)

 33. Moms 10 august, 2012 at 14:51 #

  Ser deilig ut, men en kake basert på nøtter kan ikke på noen måte kalles allergivennlig. Nøtteallergi er blant de aller vanligste formene for allergi.

  • Elin Larsen 10 august, 2012 at 23:39 #

   Helt enig, men den er allergivennlig mot alle de som sliter med gluten, melke, gjær etc :)

 34. margit 19 august, 2012 at 11:51 #

  Nydelig!!! Jeg har to barn. Den ene har egg-allergi, den andre har melkeallergi, og din kake løser jo begge disse problemene på best mulig måte. Nå kan vi ha kakefest. Vil det fungere med mandler istedenfor hasselnøtter, tror du? Eller 50-50 mandler og hasselnøtter?

  Takk for at du livet litt bedre å leve.

  -margit

  • Elin Larsen 19 august, 2012 at 12:12 #

   Tusen takk for en svært hyggelig tilbakemelding Margit. Blander du mandler og hasselnøtter blir kaken enda sunnere og mineralrik. Gjør det som du mener er best for deg og dine. Tips: vask og skyll nøtter alltid før bruk. Vær tålmodig første gang du skal lage raw food kake. Alt er annerledes i forhold til tradisjonell bakst, men øvelse gjør mester. Disse kakene er svært sunn, og kan spises et lite stykke av hver dag :) Lykke til Margit, og husk å spør hvis det er noe du lurer på.

 35. Mirjam Ødegård 25 oktober, 2012 at 12:15 #

  Hei
  Den så bare helt sinnsykt god ut!! Selger du kaker også? Synes jeg leste det et sted… Og hvor mye koster f.eks denne?

  • Elin Larsen 25 oktober, 2012 at 17:53 #

   Hei Mirjam, selger ikke kaker. Lager oppskrifter og deler de med deg og andre, smat arrangerer kurs i ny og ne :)

 36. Nora 28 november, 2012 at 16:02 #

  Heisann!
  Den der kaken ser vanvittig, fantastisk DIGG ut!
  Har alle ingrediensene, så da blir det kake til helgen;)

  Men, lurer på en liten ting; Går det an å lage kaken dagen før den skal serveres? Smaker den like godt da? Bør den isåfall stå kjølig i fryseren eller i kjøleskapet?

  På forhånd, tusen takk for svar!
  Denne bloggen skal eg følge, starting now;)

  • Elin Larsen 28 november, 2012 at 20:49 #

   Kaken smaker bedre etter noen dager da smakene får trekke seg inn. Må oppbevares kjølig. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding :)

 37. Heidi 6 januar, 2013 at 10:36 #

  Hei, Elin!

  Kom tilfeldigvis over siden din, da jeg lette etter oppskrift på raw food sjokoladekake. Her fant jeg masse gode oppskrifter med inspirerende bilder som jeg gleder meg til å prøve. Har blitt veldig bevisst på et sunt og variert kosthold, etter at jeg i fjor sommer kuttet ut sukker og halvfabrikata mat, samt fikk veldig sansen for vegetar-retter. Var i Brighton og spiste fantastisk vegetar tapas, som jeg ikke kan glemme. Så et TV-program som heter «Det goda livet», hvor det ble laget masse vegetar mat, samt raw food sjokoladekake. Vet ikke om du tilfeldigvis har sett dette programmet, men de brukte disse ingrediensene til kaken: medjool-dadler, pekannøtter, litt salt, agave sirup, rå kakaopulver, avocado, kokosolje og vaniljestang. Vanskelig å lage kaken når de ikke sa hvor mye av hver ting, men jeg har opptak av programmet. Jeg lurer på følgende: Hvor lenge skal nøttene ligge i bløt? Hvor mye skal man bruke av de forskjellige ingrediensene? Så at det var en vaniljestang og en avocado. Vet du hvor jeg kan få tak i medjool dadler? Har i mellomtiden kjøpt dadler i en asia-butikk, som jeg håper kan brukes.

  Heidi

  • Elin Larsen 6 januar, 2013 at 11:05 #

   Hei Heidi. Raw food kaker har ikke eksakte mål, men her må du prøve å smake deg fram når du følger en oppskrift. Siden ingrediensene er raw og hver og en råvare smaker noe ulikt, så smak på maten når du lager den. Slik lærer du etterhvert å kjenne hva som må tilsettes. Er smaken noe tam fremhever salt smakene. Mangler det litt syre, søtt etv så tilsett litt etter litt av det du mener mangler. Øvelse gjør mester. Hovedregel på kjøkkenet: smak deg fram! Innen raw food heter det seg at nøttene skal ligge i bløt 8-12 timer. Dette har jeg sluttet med- som jeg registrerer at jeg ikke er alene om. Det hevdes at en aktiviserer enzymer ved bløtlegging, men det blir hevdet mye innen de ulike mat «religioner»- men det mangler seriøs dokumentasjon på at slike påstander. Endel vil sikkert hevde at det foreligger dokumentasjon- men hvor seriøs er den! Vask nøttene grundig i vann hvis du mener det er nødvendig, det gjør i alle fall jeg. Når det gjelder medjool dadler så prøv store dagligvarekjeder som Meny. Jeg som deg kjøper rimelige dadler på innvandrerbutikker- passer ypperlig (hvis de er myke og gode). Ønsker deg lykke til med raw kakelaging, og JA- vegetarmat smaker fantastisk godt :D

 38. Heidi 17 januar, 2013 at 22:28 #

  Hei, igjen, Elin!

  Tusen takk for informativt svar. :) Jeg har nå laget min aller første raw food sjokoladekake, hvor jeg brukte tips fra deg kombinert med det jeg snappet opp i TV-programmet «Det goda livet». Jeg brukte to poser Pekan-nøtter som jeg la i bløt, siden jeg syntes det virket lettere enn å vaske dem. Tørket de litt med papir før jeg kjørte de sammen med ca. 10 dadler + litt salt, i min gamle Braun maskin med universalkniv. Dette fungerte veldig bra. Klappet det flatt i en vanlig springform. Til glasuren brukte jeg kokosolje (som jeg satte i vannbad for å få den klar, da den hadde en hvit, stivnet konsistens),vaniljestang, Agavesirup, rått kakaopulver og 1,5 avocado. Pyntet kaken med blåbær og bringebær (halve av hver – etter ulike favoritter i familien ..) og satte den i kjøleskapet. Kaken ble veldig god – kanskje litt uvant med litt «tygge-følelse» pga. nøttebunnen – sammenlignet med vanlig sjokoladekake. Men, bare tanken på at dette var en langt sunnere kake enn den vanlige sjokoladekaken som er proppfull av sukker, gjorde at jeg kommer til å lage denne flere ganger. Vil kanskje prøve en tro kopi av din kake neste gang, så kan jeg sammenligne.

  Jeg synes det er uvant å måtte smake meg frem til hva som blir bra. Er vant til å kjøre på en «safe» oppskrift som jeg vet blir bra, mens jeg nå må prøve og feile litt i starten, for å få den perfekt for vår smak. Det samme gjelder sjokolade. Siden jeg nå hadde alle ingrediensene i skapet, var veien kort til sjokolade-laging. Jeg hadde i mellomtiden plassert min første ordre på IHerb (jeg misset dessverre hvor jeg skulle ha lagt inn koden din), så sjokoladen ble laget med Himalaya salt. Den første platen ble litt for salt, men andre omgang ble ganske så god. Har tilsatt både blåbær, bringebær, mandler, hasselnøtter, Gojibær og gresskarkjerner. Har skjønt at det lønner seg å triple oppskriften – også for å få en litt tykkere sjokoladeplate. Den siste sjokoladen lignet litt på Walters mandel, selv om dene er mørkere. Hva kan man gjøre for å lage sjokoladen lysere? Mener jeg leste et sted at man kunne bruke kakaosmør i stedet for kokosolje for å få sjokoladen litt stivere? Føler at kokosoljen gjør den litt for myk, sånn at sjokoladen i utgangspunktet blir best når den oppbevares i fryseren. Jeg lurer også på hvor mye kalorier det er i hjemmelaget sjokolade. Jeg er en ex-sjokoholiker, og har ikke spist sjokolade siden mai 2012. Nå smakte jeg kun fordi jeg ble så spent på hvordan det var å lage hjemmelaget sjokolade. Synes den var veldig mektig, og klarte meg fint med et par biter. Vil unødig bli avhengig av sjokolade igjen, og vil egentlig bare smake meg frem til hva som blir en god oppskrift, og lage det til resten av familien – som et litt sunnere alternativ til vanlig sjokolade. Kunne også tenke meg å forsøke din oppskrift på Nugatti, så har kjøpt Lønnesirup på IHerb. Har to barn som er svake for dette pålegget, og det ville jo være perfekt å tilby noe som er langt sunnere.

  Da jeg bestilte fra IHerb, handlet jeg for $30,41, fikk rabatt på $6,27 men betalte hele $27,57 i shipping. Jeg passet på å handle for ca. kr 180,- for å slippe toll, men visste ikke hva slags forsendelse jeg skulle krysse av for. Jeg krysset av for DHL, og ser at det står Express i tillegg. Dette var kanskje ikke riktig? Jeg kjøpte kun lønnesirup og en liten Himalaya bordsalt, så dette ble nok veldig dyrt. Nå har jeg lyst til å bestille både rå kakao, samt bønner og linser som du har anbefalt. Hvordan gjør jeg det for at det skal bli billigst mulig? Hvis jeg bestiller for over kr 200,-, vil det da være det samme beløpet i toll uansett om jeg bestiller for kr 500,-, kr 700,- osv. eller er det prosentvis toll av det beløpet jeg handler for?

  Dette ble mange spørsmål fra en som er i startfasen på en sunnere livsstil – du får velge om du ønsker å svare på trykk, eller sende meg en mail.

  Heidi

  • Elin Larsen 18 januar, 2013 at 11:22 #

   Du kan bruke kakosmør framfor koksolje. Det hevdes det er mere usunt fett enn kokosolje, men med riktig mengde så blir sjokoladen stivere :) Kalorietelling er ikke et tema hos meg, så det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med.
   Husk at mørk- rå sjokolade laget med naturlige ingredienser er stappfull av antioksidanter og svært sunn, og kan ikke sammenlignes med kjøpet sjokolade som er helseskadelig, full av sukker og usunn. Liten bit mørk sjokolade er anbefalt å spise hver dag, men jeg skjønner at du ikke ønsker å aktivisere din avhengighet igjen :) Jeg har også slitt med sjokoladeavhengighet, men jeg tror det var sukkeret som trigget meg.
   Du må hake av for International Airmail, og ikke DHL når du handler. Hvis du ikke får fram dette alternativet så er din bestilling over 1814 g- se HER. Da betaler du rimelig porto. For å unngå DHL, og du handler mye, så er det lønnsomt å handle flere pakker. Husk alltid å sjekke hvor mye pakkene veier (under 1814 g), og da får du alltdi fram riktig leveranse. Handle under 200 kr- aller helst 185 kr, for det er når pakken ankommer Norge som blir gjeldende valutakurs- ikke idet du handler.
   Håper det var til litt hjelp, og lykke til med shopping og kakabaking :)

 39. Lars 21 januar, 2013 at 21:50 #

  Dette så kjempegodt ut. Men lurte bare på en ting: Hvorfor er det nødvendig å skylle og vaske nøttene, mener du?Ikke hørt om at det har blitt gjort før.

  • Elin Larsen 21 januar, 2013 at 22:16 #

   Jeg vasker nøttene- de kan hende de er skittne som annen mat er til tider (grønnsaker, frukt etc:)

 40. Karianne 6 april, 2013 at 11:25 #

  Jeg liker veldig godt bloggen din Elin. Nå har jeg nettopp bestilt rå kakao og gleder meg til å prøve denne kaken. Mvh Karianne

  • Elin Larsen 6 april, 2013 at 11:28 #

   Hyggelig å høre Karianne, og lykke til med kakelaging :)

 41. Marita Steinsvik 6 april, 2013 at 17:15 #

  Nå har jeg laget kaka, og den ble kjempegod. Veldig lett å lage:-) tusen takk for spennende oppskrifter.

  • Elin Larsen 6 april, 2013 at 17:16 #

   Flott at du likte den :)

 42. Mona 14 april, 2013 at 02:26 #

  Hei, vurderer å prøve meg på raw Food kakene dine, ser kjempe gode ut, men lurte på om de kan fryses?

  • Elin Larsen 14 april, 2013 at 09:28 #

   Det har jeg tilgode å prøve, så det kan jeg ikke svare deg på.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kadaver og bursdagskake | Kiropraktikk og Trening - 4 mars, 2013

  [...] min på fredag. Til meg selv og en annen glutenallergiker har jeg bestemt meg for å prøve en RAW-kake som ser fryktelig god ut. Jeg skal skeie ut litt, men ettersom jeg prøver å gå litt ned i fett [...]

 2. Helga, youghurt og slikt:) | Kiropraktikk og Trening - 10 mars, 2013

  [...] trente vekter på lørdag og cardio i dag, og ellers har jeg lest og gjort litt smått: 1. Bakte “RAW” kake til bursdagen som falt i smak hos de fleste, spesielt hos meg:) Mulig jeg lager den igjen når [...]

Legg igjen en kommentar


+ fire = 6