Brente mandler og kjerner til godis (sukkerfri)

Sukkerfri brente mandler og kjerner med kanelsmak er utrolig godt. Hvem sier at brente mandler må ha sukker! Heldigvis finnes alternativer- nemlig den sunne og gode varianten. Jeg lagde brente mandler til en salat jeg spiste igår (oppskrift på salat kommer senere), men jeg skjønte raskt at dette egner seg godt som godis.

Slik gjør du:

 • Vask 100 g mandler og 30 g gresskarkjerner og tørk de godt
 • Varm en stekepanne og legg nøtter og kjerner i og rist (tørr panne) noen minutter på middels sterk varme, mens du rører rundt.
 • Hell over 1 dl ferskpresset sitronsaft og dryss 3 ss xyla og ½-1 ts kanel. La koke til væsken forsvinner nesten helt.
 • Legg til avkjøling og husk og rør mens de avkjøles (ellers stivner de fast til hverandre)

Smaker en deilig kombinasjon av søtlig kanel med litt mild sitron- knallgodt for smaksløkene.

Enkelt og grei godis, samtidig som den er både sunn og god (rik på mineraler og c-vitamin). Etter min mening er Xyla (naturlig xylitol og hevdes egnet for diabetikere) den perfekte og beste erstatning for sukker. Jeg har tidligere blogget om «best i test» et alternativ til sukker- altså sunn og naturlig søterstatning. Jeg personlig synes sukrin smaker litt kjemisk og er ikke så søt som sukker, og dessverre virker norsk bjørkesøt lakserende på meg. Men aller best på smak og mest likt sukker er den amerikanske bjørkesøt Xyla, som fåes kjøpt rimelig på iHerb. Har du ikke prøvd den, så anbefaler jeg deg å gi den en sjanse. Mest likt sukker både på smak, konsistens og utseende.

Er du førstegangskjøper på iHerb så anbefaler jeg at du tar en titt på min iHerb guide. Her får du gode tips, og du kan spare mange penger årlig ved å shoppe på mange favoritters internettbutikk.

Idag kommer VG liste til Trondheim, og jeg skal snart møte ei venninne i byen. Vi skal spise middag ute i sommersolen, nyte god musikk og god stemning. Har du noen planer for dagen?

Vel, håper dagens oppskrift på godis falt i smak. 

 • Brente mandler er godt året rundt, ikke bare i juletidene:) I dag skal Rolf og jeg inn til sentrum og ha litt cafékos<3

  • Elin Larsen

   Så kos Silje- kanskje vi sees! Jeg skal til byen å spise mat, å høre på VG lista 🙂

 • MmmmmmmMmm så deilig. Man glemmer ofte denne lekkerbisken når det ikke er jul 😉

  • Elin Larsen

   Så sant! Funker like godt hele året, og blir en litt annen twist med kanel og sitron 🙂

 • Jeg har laget brente mandler til jul i mange år (med en skikkelig «julete» kryddelblanding.) I fjor laget jeg med sukrin og måtte dumpe hele greia, for den kalde smaken ble ekstra fremtredende. I år skal jeg prøve med xylitol, det er kun det jeg bruker nå for tiden 🙂

  • Elin Larsen

   Ja, jeg holder meg til xylitol- god sukkersmak! 😀

 • Så gode de ser ut!! Spennende vri med litt sitronsaft oppi, det har jeg ikke prøvd før!
  God kveld til deg søte Elin!

  • Elin Larsen

   Takk det samme vakre du 🙂

 • Denne må jeg prøve imorgen! Takk for inspirasjon, Elin!

  • Elin Larsen

   Bare hyggelig Torild 🙂 Ha en fin fin sommer.

 • Monica Johansen

  Dette så jo kjempegodt ut da !
  Vil bare argumentere litt, Xylitol er verre enn sukker for en diabetiker. Blodsukkeret stiger raskere og mere enn om det hadde vært sukker. Jeg har fått beskjed fra sykehuset om å holde meg langt unna søtningsstoffer som ender på -ol .( maltitol, xylitol, sorbitol etc )
  Bare en liten heads up, siden mange diabetikere ikke er klar over den voldsomme blodsukkerstigningen de får av disse sukker erstatningene…….
  Ha ei kjempefin helg, jeg virkelig liker å se hva du kommer opp med av oppskrifter 🙂

  • Elin Larsen

   Takk for den korrigeringen, men Nasjonale faglige retningslinjer Diabetes» utgitt av Helsedirektoratet sier at xylitol «gir mindre økning i blodglukose enn sukker» side 57 av dokumentet (pdf fil). Det jeg tenker på om selve utvinningen av xylitol kan påvirke Gi i forskjellige grader… Jeg vet ikke Monica, og er som sagt ikke noen kostholdsekspert. Blir likevell usikker når produktene som Bjørkesøt- lik den amerikanske Xyla hevder at det er trygt for diabetikere (naturlig søtning), samt denne retningslinjen som jeg referer til. Sukrin inneholder Erythritol og ender på -ol, men anbefales likevell for diabetikere. Har du blitt advart mot det og fra legene? Uansett så er det lurt å snakke med lege, og lytte og følge vedkommenes ekspertise og råd- jeg er sikker på det har hjulpet deg så langt 🙂 Hyggelig at du liker oppskriftene. I denne oppskriften kan du kanskje bytte ut Xyla med sukrin (hvis du mener det er trygt for deg). Ha en fin fin helg Monica.